6 definiții pentru donatist (s.m.)

donatíst, ~ă a [At: DN3 / Pl: ~íști, ~e / E: fr donatiste] 1 smf Adept al donatismului. 2 a Referitor la donatism. 3 a Care aparține donatismului.

donatíst s. m., adj.m., pl. donatíști; f. sg. donatístă, pl. donatíste

DONATÍST, -Ă adj. Referitor la donatism. // s.m. și f. Adept al donatismului. [< fr. donatiste].

DONATÍST, -Ă adj., s. m. f. (adept) al donatismului. (< fr. donatiste)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DONATÍȘTI (‹ fr.) s. m. pl. Schismatici creștini din N Africii (sec. 4-7), partizani ai episcopului Donatus (m. c. 355) care cereau constituirea unei biserici creștine africane autonome. Susțineau că validitatea Tainelor depinde de calitatea morală a celui care le săvârșește, practicau cultul martirilor și predicau întoarcerea la modul de viață comunitar și simplu al primilor creștini. Condamnați de sinoadele de la Roma (313) și Arles (314).


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

donatíști s. m. pl. Adepți ai schismei creștine donatiste din nordul Africii din sec. 4-5 d. Hr., întemeiată de episcopul de Cartagina Donat (†355), care se opunea bis. oficiale și amestecului statului în treburile bisericești și predica întoarcerea la modul de viață comunitar al primilor creștini; aripa sa de stânga o reprezentau agnosticii. – Din Donat (n. pr.).

Intrare: donatist (s.m.)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular donatist donatistul
plural donatiști donatiștii
genitiv-dativ singular donatist donatistului
plural donatiști donatiștilor
vocativ singular
plural