8 definiții pentru domino

DOMINÓ, (1) dominouri, s. n. 1. Îmbrăcăminte de bal mascat, în formă de mantie lungă cu glugă. ♦ Persoană care poartă la bal o asemenea îmbrăcăminte. 2. Numele unui joc de societate care se joacă cu 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu un număr de puncte (de la zero la șase) și pe care jucătorii le combină între ele după anumite reguli. [Acc. și: (2) dómino] – Din fr. domino.

dómino (joc) s. n., art. dóminoul (sil. -no-ul)

dominó (haină) s. n., art. dominóul; pl. dominóuri (sil. -no-uri)

DOMINÓ s.n. I. Joc de societate format din cel puțin 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu puncte (de la 0 până la 6). II. Costumație de bal mascat, compusă dintr-o mantie neagră cu glugă. ♦ Persoană costumată în acest fel. [Acc. și dómino. / < fr., it., sp. domino].

dominó s. n.1. Îmbrăcăminte de bal mascat. – 2. Joc de societate cu piese plate, dreptunghiulare. – Mr. domină. It. domino, în parte prin intermediul fr. (direct în mr.), cf. ngr. δόμινο, tc. domino, sp. dominó.

DOMINÓ ~uri n. 1) Costum de bal mascat, constând dintr-o mantie lungă cu glugă. 2) Persoană îmbrăcată în asemenea costum. 3) Joc de societate, la care se folosesc 28 de piese plate dreptunghiulare, împărțite în două și având însemnate un număr de puncte (de la 0 la 6). /<fr. domino

domino n. 1. costum de bal, compus dintr'o haină lungă (deschisă pe dinainte) și de un fel de glugă; 2. persoană îmbrăcată cu acest costum; 3. joc compus din 28 piese însemnate cu un număr oarecare de puncte; 4. fiecare dintr'aceste piese de joc.

* dómino n., pl. tot așa saŭ dominurĭ (fr. domino, prescurtare din vre-o rugăcĭune latină care începea cu benedicamus dómino, „să-l bine-cuvîntăm pe D-zeŭ”). Un fel de pelerină cu glugă purtată de preuțiĭ catolicĭ în evu mediŭ. Costum de bal mascat. Persoană îmbrăcată în acest costum. Un joc compus din 28 de pĭese numite „petre” Și însemnate cu puncte de la 1-6.

Intrare: domino
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular domino dominoul
plural dominouri dominourile
genitiv-dativ singular domino dominoului
plural dominouri dominourilor
vocativ singular
plural