13 definiții pentru dezagregare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DEZAGREGARE, dezagregări, s. f. Acțiunea de a se dezagrega și rezultatul ei. – V. dezagrega.

DEZAGREGARE, dezagregări, s. f. Acțiunea de a se dezagrega și rezultatul ei. – V. dezagrega.

dezagregare sf [At: COSTINESCU / S și: (înv) desa~ / V: (îvr) dizg~ / Pl: ~gări / E: dezagrega] 1 Desfacere a corpurilor, mai ales a rocilor, în părțile componente prin acțiunea factorilor externi (chimici și fizici) Si: (rar) dezagregație. 2 (Pex) Descompunere. 3 (Rar) Alterare a alimentelor. 4 (Fiz; imp) Dezintegrare radioactivă. 5 Transformare chimică a unui material sau a unei combinații chimice, insolubile în apă, în una sau mai multe substanțe solubile, cu ajutorul unor reactivi specifici Si: descompunere. 6 (Fig) Pierdere a coeziunii etc. Si: destrămare, dezmembrare. 7 (Muz) Absență a armoniei fonice, bazată pe introducerea unor elemente noi în tehnica compoziției. 8 (Med; îs) ~ mentală (sau psihică) Tulburare a sintezei mentale Si: schizofrenie.

DEZAGREGARE, dezagregări, s. f. Acțiunea de a (se) dezagrega; desfacere (a unui corp) în părțile lui constitutive. V. descompunere. Dezagregarea unei roci.Fig. Ca să nu devenim suspecți de iacobinism, am lăsat «Frăția» în umbră, în dezagregare, în loc s-o înzestrăm cu o gardă proprie. CAMIL PETRESCU, B. 214.

DEZAGREGARE s.f. Acțiunea de a se dezagrega și rezultatul ei. ♦ Transformare chimică a unui material sau a unei substanțe, insolubile în dizolvanți obișnuiți, în substanțe dintre care cel puțin una este solubilă. ♦ Distrugere a stării de coeziune a unei roci sub acțiunea agenților geomorfologici externi. [< dezagrega].

DEZAGREGARE s. f. 1. acțiunea de a (se) dezagrega. 2. transformare chimică a unui material sau a unei substanțe, insolubile în dizolvanți obișnuiți, în substanțe dintre care cel puțin una este solubilă. 3. distrugere a stării de coeziune a unei roci sub acțiunea agenților geomorfologici externi. (< dezagrega)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dezagregare (desp. de-za-gre-/dez-a-) s. f., g.-d. art. dezagregării; pl. dezagregări

!dezagregare (de-za-gre-/dez-a-) s. f., g.-d. art. dezagregării; pl. dezagregări

dezagregare s. f. (sil. -gre-; mf. dez-), g.-d. art. dezagregării; pl. dezagregări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DEZAGREGARE s. dezintegrare. (~ unui corp.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

dezagregare, (engl.= disintegration, weather) (petrogr.), fragmentarea unei roci în părțile ei constituente, modificarea fizică a echilibrelor petrografice preexistente, deter-minată de acțiunea factorilor exogeni – a apei și aerului în mișcare, a variațiilor termice ale atmosferei (insolația sau termoclastia, gelivația sau crioclastia), a activității org. etc. Produsele formate prin d. au supr. specifică mult mai mare decât cea a materialului din care provin (ex. grohotișuri, gruss, detritus mineral etc.) și sunt condiționate cantitativ și calitativ de natura materialului supus d. și de poziția lui în raport cu factorii de climă și relief. V. și alterare.

Intrare: dezagregare
dezagregare substantiv feminin
  • silabație: de-za-gre-, dez-a-gre- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dezagregare
  • dezagregarea
plural
  • dezagregări
  • dezagregările
genitiv-dativ singular
  • dezagregări
  • dezagregării
plural
  • dezagregări
  • dezagregărilor
vocativ singular
plural
disagregare
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
disgregare
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dezagregare, dezagregărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a se dezagrega și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: dezintegrare
    • format_quote figurat Ca să nu devenim suspecți de iacobinism, am lăsat «Frăția» în umbră, în dezagregare, în loc s-o înzestrăm cu o gardă proprie. CAMIL PETRESCU, B. 214. DLRLC
    • 1.1. Transformare chimică a unui material sau a unei substanțe, insolubile în dizolvanți obișnuiți, în substanțe dintre care cel puțin una este solubilă. DN
    • 1.2. Distrugere a stării de coeziune a unei roci sub acțiunea agenților geomorfologici externi. DN
      • format_quote Dezagregarea unei roci. DLRLC
etimologie:
  • vezi dezagrega DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.