19 definiții pentru depozit

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DEPOZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc.; magazie. ♦ Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. ♦ Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3. Acumulare sedimentară de materiale provenite din dezagregarea rocilor sau de resturi ale organismelor pe fundul unui bazin acvatic ori pe uscat; sediment. – Din lat. depositum (cu unele sensuri după fr. dépôt).

depozit sn [At: PRAVILA (1814), 56/11 / Pl: ~e / E: lat depositum] 1 Ceea ce se depune spre păstrare. 2 (Îs) ~ legal Fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografi și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3 (Mpl) Bani sau hârtii de valoare depuse spre păstrare la o instituție bancară. 4 Loc, clădire în care sunt depuse (spre păstrare sau spre vânzare) materiale de construcții, mărfuri etc. Si: magazie. 5 Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 6 (Îlav) În ~ În păstrare. 7 Strat format prin suplimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid.

DEPOZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc., magazie. ♦ Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. ♦ Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3. Strat format prin sedimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid; sediment. – Din lat. depositum (cu unele sensuri după fr. dépôt).

DEPOZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care sînt depuse spre păstrare materiale de construcție, mărfuri, efecte militare etc.; magazie. Podul magaziilor destul de înalt... slujea ca depozit pentru mărfuri. V. ROM. noiembrie 1953, 14. Depozitele de muniții... la dracu! rosti Vatamanu. CAMILAR, N. I 427. Tovarășul Praida este la depozitul de hîrtie. CAMIL PETRESCU, T. I 183. ♦ Formațiune militară în spatele frontului, care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. De dumneavoastră, domnule plotonier-major Omu, îmi scrie depozitul de la Tulcea că sînteți decedat. SADOVEANU, P. M. 103. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hîrtii de valoare depuse la o instituție bancară. Oricum, se va retrage din guvern, cu un depozit de cîteva milioane la o bancă elvețiană. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 223. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. Dacă... în astă sară, n-oi scoate aceste hîrtii ce mi-au făgăduit că le-or ține în depozit, mîni... la termin sînt perdut! NEGRUZZI, S. III 160. ♦ Depozit legal = exemplarele din fiecare lucrare tipărită, pe care tipografiile și editurile sînt obligate prin lege să le trimită Camerei Cărții din R.P.R., care le repartizează bibliotecilor publice mari. 3. Strat format prin sedimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid; sediment.

DEPOZIT s.n. 1. Loc, construcție unde se depun anumite materiale. ♦ (Mil.) Subunitate a formațiilor de spate care aprovizionează trupa cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce este depus spre păstrare (bani, valori, bijuterii etc.). ♦ (Iluzionism) Manipulare prin care se depune pe ascuns un obiect în servantă, trapă sau buzunărașe. 3. (Geol.) Rezultatul unei depuneri; sediment. [< lat. depositum, cf. it. deposito].

DEPOZIT s. n. 1. loc, construcție unde se depun anumite materiale. ◊ formațiune militară care aprovizionează trupa cu materiale, muniții etc. 2. valori materiale sau bănești depuse spre păstrare și fructificare. 3. acumulare de materiale provenite din dezagregarea rocilor, din depuneri aluvionare sau maritime; sediment. 4. totalitatea vestigiilor de cultură materială care caracterizează un strat arheologic. (< lat. depositum, /2/ după fr. dépot)

DEPOZIT ~e n. 1) Loc sau construcție special amenajată pentru păstrarea mărfurilor, obiectelor de valoare, diferitelor materiale etc.; magazie. 2) Totalitate a materialelor, obiectelor etc. depuse pentru păstrare într-o astfel de construcție. 3) Contract prin care o persoană se obligă în mod dezinteresat și gratuit să păstreze pentru un timp oarecare un lucru al altei persoane. 4) geol. Strat de material sedimentar. /<lat. depositum

depozit n. 1. obiect depus, încredințat cuiva; 2. locul unde lucrurile sunt depuse; 3. depou; 4. sediment lăsat de un lichid.

*depózit n., pl. e (lat. de-pósitum, lucru depus, d. de-pónere, a depune; it. depósito, fr. dépôt. V. impozit). Lucru depus în păstrarea cuĭva. Amanet. Sediment, drojdie: în acest lichid s’a format un depozit. Zăcămînt. Cerc (bĭuroŭ), loc unde se adună tineriĭ ca să fie scrutațĭ: depozitele de recrutare-s cîte unu în fiecare capitală de județ. Loc unde-s arhivele unuĭ regiment, unuĭ corp de armată, uneĭ rețele de cale ferată orĭ ale alteĭ autoritățĭ. Med. Buboĭ, abces; tumoare. – Barb. depoŭ, pl. urĭ (după fr.).

cameră-depozit s. f. Cameră utilizată ca depozit ◊ „Unitățile vor dispune de încăperi spațioase pentru receptură și laborator, camere-depozit etc., toate dotate cu mobilier și aparatură modernă.” I.B. 18 X 65 p. 1 (din cameră + depozit)

depozit-magazin s. n. Depozit cu rol de magazin ◊ „Crearea de depozite de circulație (nu de stocaj). Este vorba de depozite-magazin de tipul celor din București ale Întreprinderii de difuzare a materialelor sportive.” I.B. 10 XII 66 p. 2. ◊ „Pentru o mai bună prezentare și desfacere a mobilei, în acest an s-au deschis 5 depozite-magazin pe lângă întreprinderile producătoare din țară.” R.l. 27 XII 76 p. 5 (din depozit + magazin)

gestionar-depozit s. m. Gestionar de depozit ◊ „În sectorul de aprovizionare – total 30 de lucrători auxiliari, din care: 8 gestionari-depozite, 10 manipulanți de materii prime ș.a.” Sc. 27 VII 77 p. 1 (din gestionar [de] depozit)

magazin-depozit s. n.„La Buzău au fost organizate recent patru expoziții de mobilă cu vânzare, din care cea mai mare suprafață, de 500 m.p., o deține magazinul-depozit din cartierul Simileasca.” R.l. 12 X 77 p. 5. ◊ „În zona centrală sau în centrele comerciale pentru mai multe ansambluri de locuințe de la orașe se vor construi magazine-depozite de mobilă.” R.l. 4 I 78 p. 1 (din magazin + depozit)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DEPOZIT s. 1. magazie. 2. v. sediment.

DEPOZIT s. 1. magazie, (înv.) abaldă, magaza, magazin. (~ de mărfuri.) 2. (GEOL.) depunere, sediment. (Un ~ de calcar.)

Intrare: depozit
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • depozit
  • depozitul
  • depozitu‑
plural
  • depozite
  • depozitele
genitiv-dativ singular
  • depozit
  • depozitului
plural
  • depozite
  • depozitelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

depozit, depozitesubstantiv neutru

  • 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: magazie
    • format_quote Podul magaziilor destul de înalt... slujea ca depozit pentru mărfuri. V. ROM. noiembrie 1953, 14. DLRLC
    • format_quote Depozitele de muniții... la dracu! rosti Vatamanu. CAMILAR, N. I 427. DLRLC
    • format_quote Tovarășul Praida este la depozitul de hîrtie. CAMIL PETRESCU, T. I 183. DLRLC
    • 1.1. Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote De dumneavoastră, domnule plotonier-major Omu, îmi scrie depozitul de la Tulcea că sînteți decedat. SADOVEANU, P. M. 103. DLRLC
  • 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Oricum, se va retrage din guvern, cu un depozit de cîteva milioane la o bancă elvețiană. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 223. DLRLC
    • 2.1. Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 2.2. (Iluzionism) Manipulare prin care se depune pe ascuns un obiect în servantă, trapă sau buzunărașe. DN
    • chat_bubble locuțiune adverbială În depozit = în păstrare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Dacă... în astă sară, n-oi scoate aceste hîrtii ce mi-au făgăduit că le-or ține în depozit, mîni... la termin sînt perdut! NEGRUZZI, S. III 160. DLRLC
  • 3. Acumulare sedimentară de materiale provenite din dezagregarea rocilor sau de resturi ale organismelor pe fundul unui bazin acvatic ori pe uscat. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: sediment
  • 4. Totalitatea vestigiilor de cultură materială care caracterizează un strat arheologic. MDN '00
etimologie:
  • limba latină depositum (cu unele sensuri după limba franceză dépôt). DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.