10 definiții pentru deltaplan

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DELTAPLAN, deltaplane, s. n. 1. Aparat de zbor foarte ușor (de forma literei grecești delta) care poate plana în curentul dinamic de pantă sau pluti în curentul termic ascensional. 2. Deltaplanism. – Din fr. deltaplan.

DELTAPLAN, deltaplane, s. n. 1. Aparat de zbor foarte ușor (de forma literei grecești delta) care poate plana în curentul dinamic de pantă sau pluti în curentul termic ascensional. 2. Deltaplanism. – Din fr. deltaplan.

deltaplan sn [At: DEX / Pl: ~e / E: fr deltaplan] 1 Aparat de zbor foarte ușor (de forma literei grecești delta) care poate plana în curentul dinamic de pantă sau poate pluti în curentul termic ascensional. 2 Deltaplanism.

DELTAPLAN s. n. aparat individual de zbor de tip planor, dintr-o aripă de forma literei delta (1). (< fr. deltaplan)

deltaplan s. n. (av.) Aparat individual de zbor, pe principiul planorului, cu aripile în forma literei grecești delta ◊ „Un pilot s-a încumentat să urce împreună cu o echipă de admiratori și reporteri pe vârful muntelui Kilimandjaro și, de acolo, de la înălțimea de 6010 m, pe un delta-plan, să se avânte într-un zbor pe distanța de 22 kilometri.” I.B. 6 IX 76 p. 8. ◊ „O spectaculoasă cursă Londra-Paris a fost angajată zilele trecute între două deltaplane cu motor.” R.l. 30 VIII 79 p. 6. ◊ „Specialiști ai Institutului de aviație din Moscova au experimentat [...] un aparat de zbor original – o motocicletă deltaplan, respectiv o motocicletă prevăzută cu o pânză asemănătoare deltaplanului și care poate zbura.” Sc. 5 II 84 p. 5; v. și 23 III 77 p. 5, R.l. 12 VIII 77 p. 6, Mag. 26 V 79 p. 8; v. și deltaplanist (din fr. deltaplan; DMC 1975, DTN 1976; DEX-S)

DELTAPLAN ~e n. Aparat de zbor foarte ușor (asemănător la formă cu litera grecească delta), care planează în curentul dinamic de pantă sau plutește în curentul termic ascensional. /<fr. deltaplan

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

deltaplan (desp. -ta-plan) s. n., pl. deltaplane

*deltaplan (-ta-plan) s. n., pl. deltaplane

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DELTAPLAN aparat de zbor având forma literei grecești „Δ” (delta), construit dintr-un schelet metalic din țevi de duraluminiu peste care se întinde o voalură din material sintetic, având o greutate de 16-20 kg. Pilotul stă fixat sub aripă cu ajutorul unui sistem format din chingi, sprijinindu-se cu mâinile de bara de comandă. Pilotarea se face prin schimbarea centrului de greutate al aparatului prin acționarea cu forța brațelor a barei de comandă. Decolarea se face de pe înălțimi (alergându-se până la desprindere cu deltaplanul în spate) sau pe teren șes prin remorcare. Deltaplanul motorizat sau deltaplanul cu motor, este o aripă delta căreia i s-a atașat un motor clasic de putere mică.

TUBULATURA DELTAPLANULUI rețea de țevi care formează structura unei aripi delta.

Intrare: deltaplan
deltaplan substantiv neutru
  • silabație: del-ta-plan info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • deltaplan
  • deltaplanul
  • deltaplanu‑
plural
  • deltaplane
  • deltaplanele
genitiv-dativ singular
  • deltaplan
  • deltaplanului
plural
  • deltaplane
  • deltaplanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

deltaplan, deltaplanesubstantiv neutru

  • 1. Aparat de zbor foarte ușor (de forma literei grecești delta) care poate plana în curentul dinamic de pantă sau pluti în curentul termic ascensional. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Deltaplanism. DEX '98 DEX '09
    sinonime: deltaplanism
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.