17 definiții pentru dansator

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DANSATÓR, -OÁRE, dansatori, -oare, s. m. și f. 1. Persoană care dansează. 2. Persoană a cărei profesie este dansul (1). – Dansa + suf. -tor.

dansator, ~oare [At: DACIA LIT. 107/13 / Pl: ~i, ~oare / E: dansa + -tor] 1-2 smf, a (Persoană) care dansează (1) Si: jucător, (îvp) danțator (1-2), dănțuitor (1-2). 3-4 smf, a (Persoană) a cărei profesiune este dansul (6). 5 sm (Spc) Balerin.

DANSATÓR, -OÁRE, dansatori, -oare, s. m. și f. 1. Persoană care dansează. 2. Persoană a cărei profesiune este dansul (1). – Dansa + suf. -tor.

DANSATÓR, -OÁRE, dansatori, -oare, s. m. și f. Persoană care dansează; persoană care are ca profesiune dansul (v. baletist, balerină). Vor intra o dansatoare și un dansator, iar o dată cu ei un pitic cocoșat, isteț, care le va parodia dansul, căutînd să-i încurce. CAMIL PETRESCU, T. II 116. Idealul ei ar fi fost să se facă dansatoare. REBREANU, R. I 56.

DANSATÓR, -OÁRE s.m. și f. Persoană care dansează; persoană care are ca profesiune dansul. [< dansa + -tor].

DANSATÓR, -OÁRE s. m. f. 1. cel care dansează. 2. profesionist al dansului. (< dansa + -tor)

DANSATÓR ~oáre (~óri, ~oáre) m. și f. 1) Persoană care dansează. 2) Persoană care profesează dansul. /a dansa + suf. ~tor

*dansatór, -oáre s. Persoană care dansează.

dănțător, ~oare smf vz dansator

actór-dansatór-cântăréț s. m. Artist care în timpul unei reprezentații dansează, cântă din gură sau dintr-un instrument; artist total ◊ „Echipa formată din interpreți – toți – «totali» se mișcă ca un mecanism superb, din care iese din când în când [...] R.M., actor-dansator-cântăreț [...]” Cont. 18 VII 69 p. 5. ◊ „Excelenta coregrafie a spectacolului era pusă în valoare de o echipă foarte bună de actori-dansatori-cântăreți. R.lit. 29 II 74 p. 28 (din actor + dansator + cântăreț; Fl. Dimitrescu în SCL 3/70 p. 333)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dansator s. m., pl. dansatori

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DANSATÓR s. 1. jucător, (pop.) dănțuitor. (~ într-un ansamblu popular.) 2. v. balerin.

DANSATOR s. 1. jucător, (pop.) dănțuitor. (~ într-un ansamblu popular.) 2. balerin, (rar) baletist. (~ la Opera Română.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Il fallait un calculateur; ce fut un danseur qui lobtint (fr. „Trebuia un calculator și postul l-a obținut un dansator”) – Pasaj din Nunta lui Figaro de Beaumarchais. În monologul din act. 5, sc. III, Figaro, povestind greutățile de care s-a lovit în viață, rostește fraza de mai sus, prin care autorul își bate joc de felul cum se acordau în acea vreme posturile: trebuia un matematician și a fost angajat un... dansator! Se citează cînd vrem să luăm în zeflemea o numire nepotrivită, atribuirea de funcții unor persoane necompetente. LIT.

Intrare: dansator
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dansator
 • dansatorul
 • dansatoru‑
plural
 • dansatori
 • dansatorii
genitiv-dativ singular
 • dansator
 • dansatorului
plural
 • dansatori
 • dansatorilor
vocativ singular
 • dansatorule
plural
 • dansatorilor
dănțător
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dansator, dansatorisubstantiv masculin
dansatoare, dansatoaresubstantiv feminin

 • 1. Persoană care dansează. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Vor intra o dansatoare și un dansator, iar o dată cu ei un pitic cocoșat, isteț, care le va parodia dansul, căutînd să-i încurce. CAMIL PETRESCU, T. II 116.
 • 2. Persoană a cărei profesie este dansul. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Idealul ei ar fi fost să se facă dansatoare. REBREANU, R. I 56.
etimologie:
 • Dansa + sufix -tor. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.