16 definiții pentru dalai-lama

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DALAI-LAMA, dalai-lama, s. m. Titlu conferit conducătorului spiritual al ordinului monahal budist tibetan, care este și șeful politic al statului tibetan; marele-lama. – Din fr. dalaï-lama.

dalai-lama sm [At: STAMATI, D. / E: fr dalaï-lama] Șeful suprem al religiei lamaiste din Tibet, Mongolia etc. Si: marele-lama.

DALAI-LAMA s. m. invar. Șeful suprem al religiei budiste; marele-lama. – Din fr. dalaï-lama.

DALAI-LAMA s. m. invar. Marele lama. V. lama.

DALAI-LAMA s.m.invar. Șeful suprem al religiei budiste; marele-lama. [< fr. dalaï-lama].

DALAI-LAMA s. m. inv. șeful suprem al religiei budiste; marele lama. (< fr. dalaï-lama)

DALAI-LAMA m. invar. Conducătorul suprem al lamaismului; marele lama. /<fr. dalaï-lama

dalai-lama m. căpetenia religioasă și politică a Tibetanilor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!dalai-lama s. m., g.-d. art. lui dalai-lama; pl. dalai-lama

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DALAI-LAMA s. (BIS.) marele-lama. (~ este șeful suprem al budismului tibetan.)

DALAI-LAMA s. (BIS.) marele-lama. (~ este șeful suprem al budismului tibetan.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Dalai-Lama, numele șefului religiei budiste din Tibet, înseamnă Marele Preot (Dalai = mare, Lama = preot). După moarte, spiritul lui divin s-ar fi strămutat într-un copil care, dînd semne precoce ale originii supranaturale, este proclamat noul Dalai-Lama. Considerat astfel ca incarnația perpetuă a lui Buddha pe pămînt, autoritatea lui era supremă și necontestată. Nu se arăta la lumina zilei, trăind retras în templul de la Lhassa, înconjurat numai de preoții lui care aduceau la cunoștința credincioșilor cuvîntul său sacrosanct, fără drept de comentarii. De aceea Dalai-Lama a ajuns sinonim cu un personaj pe care toți îl ascultă și nimeni nu îndrăznește să-l contrazică. În nuvela Un Hamlet provincial de Turgheniev, unul dintre eroi spune: "Acuma mă poți pune și în fața unui Dalai-Lama și am să-i cer să-mi dea puțin tabac de prizat. (Opere, vol. 1, pag. 247). IST.

DALAI LÁMA (< mongol ta-le „ocean de înțelepciune”; tibetan bla-ma „superior religios”), titlu conferit conducătorului spiritual al ordinului monahal budist tibetan Gelugpa (Pălăria Galbenă) de către Altan Han în 1578, cu ocazia convertirii sale și a supușilor săi la budism. În mai puțin de 49 de zile de la moartea unui D.L. trebuie desemnat un succesor, în persoana unui băiat născut în perioada acestui interval; în timpul minoratului lui D.L. autoritatea este exercitată de un regent. Titlul este purtat de toți conducătorii acestui ordin monahal. Din sec. 17, D.L. devine și șeful politic al statului tibetan. Titlul este acordat persoanelor considerate a fi reîncarnări ale lui Avalokiteșvara Bodhisattva. Ultimul D.L., al 14-lea, Tenzin Gyatso (n. 1935), instalat la Lhasa în 1940, trăiește în exil în India, din 1959, în urma unei revolte a tibetanilor condusă de el; a primit Premiul Nobel pentru pace (1989).

Intrare: dalai-lama
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dalai-lama
plural
  • dalai-lama
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dalai-lama, dalai-lamasubstantiv masculin invariabil

  • 1. Titlu conferit conducătorului spiritual al ordinului monahal budist tibetan, care este și șeful politic al statului tibetan. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
    sinonime: marele-lama
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.