12 definiții pentru cultivator (mașină)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CULTIVATOR, -OARE, cultivatori, -oare, s. m. și f., s. n. 1. S. m. și f. Persoană care se ocupă cu cultivarea pământului, care seamănă și îngrijește plante de cultură. 2. S. n. Mașină agricolă care servește la mărunțirea și afânarea pământului, la distrugerea buruienilor din culturile de plante prășitoare etc. – Din fr. cultivateur.

cultivator, ~oare [At: TDRG / Pl: ~i, ~oare / E: fr cultivateur, ger Kultivator] 1 smf Persoană care lucrează pământul (arându-l, semănându-l, îngrijind plantele până la recoltare). 2 smf (Ivr) Crescător de animale. 3 smf (Fig; nob) Educator. 4 sn Mașină agricolă pentru mărunțirea și afânarea pământului, distrugerea buruienilor etc. Si: extirpator, (reg) scormonitor.

CULTIVATOR, -OARE, cultivatori, -oare, subst. 1. S. m. și f. Persoană care se ocupă cu cultivarea pământului, care seamănă și îngrijește plante de cultură. 2. S. n. Mașină agricolă care servește la mărunțirea și afânarea pământului, la distrugerea buruienilor din culturile de plante prășitoare etc. – Din fr. cultivateur.

CULTIVATOR1, cultivatoare, s. n. Mașină agricolă care servește la mărunțirea și afînarea pămîntului arat.

CULTIVATOR s.n. Mașină agricolă pentru fărîmițarea și afînarea pămîntului arat. // s.m. și f. Persoană care se ocupă cu cultura pămîntului, a plantelor etc. [Cf. fr. cultivateur].

CULTIVATOR, -OARE I. s. m. f. cel care se ocupă cu cultura pământului, a plantelor etc. II. s. n. mașină agricolă pentru afânarea solului, la prășitul culturilor agricole etc. (< fr. cultivateur)

CULTIVATOR2 ~oare n. Mașină agricolă folosită pentru distrugerea buruienilor, precum și pentru afânarea și nivelarea solului. /<fr. cultivateur

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cultivator2 (plug) s. n., pl. cultivatoare

cultivator2 (mașină) s. n., pl. cultivatoare

cultivator (mașină agricolă) s. n., pl. cultivatoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CULTIVATOR s. (AGRIC.) (rar) extirpator, scormonitor.

CULTIVATOR s. (AGRIC.) (rar) extirpator, scormonitor.

Intrare: cultivator (mașină)
cultivator2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cultivator
  • cultivatorul
  • cultivatoru‑
plural
  • cultivatoare
  • cultivatoarele
genitiv-dativ singular
  • cultivator
  • cultivatorului
plural
  • cultivatoare
  • cultivatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cultivator, cultivatoaresubstantiv neutru

  • 1. Mașină agricolă care servește la mărunțirea și afânarea pământului, la distrugerea buruienilor din culturile de plante prășitoare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.