18 definiții pentru cristei cârstel crâstel

CRISTÉI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu și cu aripile roșcate, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstél, cârstél s. m.] – Din sl. krastĕlĭ.

CÂRSTÉL s. m. v. cristei.

CRISTÉI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu-roșcat, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților și care se recunoaște mai ales prin sunetele ei scârțâitoare (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstél, cârstél s. m.] – Din sl. krastĕlĩ.

CRISTÉI, cristei, s. m. Pasăre călătoare care trăiește prin finețe și semănături și se recunoaște mai ales prin sunetele scîrțîitoare pe care le scoate (Crex pratensis). Deodată apărură lîngă stufuri bibelouri neclintite pe tablele verzi, de frunze de nufăr: găinuși și cristei de apă. SADOVEANU, O. A. II 146. Și poate vă întrebați de n-ar fi fost mai bine să fi rămas în sătucul acela... cu cîntec de cristei în diminețile cu cer cristalin. C. PETRESCU, S. 8. Melodioasa cîntare a crestoasei ciocîrlii și a fricoasei prepelițe... o precurmădin cînd încînd cristeiul cu răgușitul glas. NEGRUZZI S. I 191. – Variante: (regional) cîrstéi (TEODORESCU, P. P. 283), crîstéi (SANDU-ALDEA, U. O. 192), cristél (SADOVEANU, O. I 284) s. m.

cristéi/cristél s. m., pl. cristéi, art. cristéii

cristéi-de-báltă (pasăre) s. m., art. cristéiul-de-báltă; pl. cristéi-de-báltă, art. cristéii-de-báltă

cristéi/cristél s. m., pl. cristéi, art. cristéii

cristéi-de-báltă s. m., art. cristéiul-de-báltă; pl. cristéi-de-báltă

CRISTÉI ~ m. Pasăre călătoare cu penajul brun-roșcat, brăzdat de dungi deschise, care trăiește în câmp și în stufărișul din apropierea bălților. ~-roșu. ~-de-baltă. [Var. cristel] /<sl. krastĕli

cristéi1, cristéiuri, s.n. (reg.) unealtă de pescuit; crâsnic, cristac.

cristéi2, cristéi, s.m. (reg.) 1. pasăre cu glasul răgușit; cârstei. 2. nume de joc (la priveghi).

cristeiu m. pasăre băltăreață din ordinul picioroangelor (Crex pratensis). [Slav. KRASTELĬ].

cristéĭ și cristél m., pl. (vrom. crăsteĭ, d. vsl. krastelĭ). Est. O pasăre din ordinu celor cu picĭoroange, ceva maĭ mare de cît prepelița și trăitoare pin [!] cîmpiĭ (crex pratensis). Există și o varietate de baltă. – În sud cîrsteĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CRISTEI DE BALTĂ (‹ sl.) s. m. Pasăre călătoare din ordinul gruiformelor, cu viață ascunsă, mai mult nocturnă, strîns legată de mediul acvatic, bună înotătoare, de c. 28 cm, cu penaj cenușiu-brun, pătat pe spate și cu dungi brune pe flancurile cenușii-deschise, avînd ciocul mai lung decît capul (Rallus aquaticus).

POIANA CRISTEI, com. în jud. Vrancea, situată în Subcarpații Vrancei, pe cursul superior al râului Râmna; 2.903 loc. (2003). Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului (sec. 17, renovată în sec. 19), în satul Odobasca.

Intrare: cristei
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cristei cristeiul
plural cristei cristeii
genitiv-dativ singular cristei cristeiului
plural cristei cristeilor
vocativ singular
plural
cârstel
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cârstel cârstelul
plural cârstei cârsteii
genitiv-dativ singular cârstel cârstelului
plural cârstei cârsteilor
vocativ singular
plural
crâstel
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular crâstel crâstelul
plural crâstei crâsteii
genitiv-dativ singular crâstel crâstelului
plural crâstei crâsteilor
vocativ singular
plural