16 definiții pentru consult (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONSULT, consulturi, s. n. Examinare a unui bolnav (de către un medic sau de o comisie medicală) pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. – Din lat. consultum.

consult2, ~ă a [At: CARAGIALE, O. VII, 69 / Pl: ~lți, ~e / E: lat consultus] (Ltm; Trs; Buc) 1 Recomandabil. 2 Potrivit.

consult1 sn [At: CARAGIALE, M. 91 / Pl: ~uri / E: lat consultum] 1 (Med) Examinare a unui bolnav de către o comisie medicală, pentru stabilirea diagnosticului bolii și indicarea tratamentului. 2 (Îs) Senatus ~ Decizie luată de Senatul din Roma antică.

CONSULT, consulturi, s. n. Examinare a unui bolnav de către o comisie medicală pentru stabilirea diagnosticului bolii și indicarea tratamentului. – Din lat. consultum.

CONSULT, consulturi, s. n. Consfătuire între doi sau mai mulți medici, pentru a pune diagnosticul și a stabili tratamentul de aplicat unui bolnav.

CONSULT1, consulturi, s. n. Consfătuire între doi sau mai mulți medici, pentru a pune diagnosticul unui bolnav și a stabili tratamentul indicat. – Lat. lit. consultum.

CONSULT s.n. 1. Senatus consult = decizie, decret al senatului din vechea Romă. 2. Consfătuire între mai mulți medici pentru a diagnostica boala și pentru a indica tratamentul medical al unui pacient. [< lat. consultum, cf. fr. consulte].

CONSULT s. n. examinare a unui bolnav de către o comisie medicală pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. (< lat. consultum)

CONSULT ~uri n. Examinare a unui bolnav de către un medic sau de către o comisie medicală, pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. /<fr. consultum

*1) consúlt n., pl. e și urĭ (lat. consultum). Consiliŭ, sfătuire: consult de medicĭ, mediciĭ aŭ făcut consult între eĭ.

senatus-consult sn [At: DN3 / P: ~uri / E: lat senatus-consultum] Hotărâre, decret al senatului roman.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

consult s. n., pl. consulturi

Intrare: consult (s.n.)
consult2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • consult
  • consultul
  • consultu‑
plural
  • consulturi
  • consulturile
genitiv-dativ singular
  • consult
  • consultului
plural
  • consulturi
  • consulturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

consult, consulturisubstantiv neutru

  • 1. Examinare a unui bolnav (de către un medic sau de o comisie medicală) pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Senatus consult = decizie, decret al senatului din vechea Romă. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.