14 definiții pentru constructor (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONSTRUCTOR, -OARE, constructori, -oare, s. m. și f. (Adesea adjectival) Persoană cu pregătirea tehnică necesară care participă la proiectarea sau la executarea unei lucrări de construcție. – Din fr. constructeur, lat. constructor.

CONSTRUCTOR, -OARE, constructori, -oare, s. m. și f. (Adesea adjectival) Persoană cu pregătirea tehnică necesară care participă la proiectarea sau la executarea unei lucrări de construcție. – Din fr. constructeur, lat. constructor.

constructor, ~oare smf, a [At: GHICA, S. 454 / Pl: ~i, ~oare / E: fr constructeur, lat constructor] 1-2 (Persoană) care participă la proiectarea sau executarea unei lucrări de construcție.

CONSTRUCTOR, -OARE, constructori, -oare, s. m. și f. Persoană care construiește, care participă la o lucrare de construcție. Pilda constructorilor Canalului Volga-Don îndeamnă pe fiecare constructor din țara noastră să-și înzecească eforturile în muncă. SCÎNTEIA, 3952, nr. 2399. Un rol hotărîtor în executarea la timp a lucrărilor, în educarea comunistă a tinerilor constructori îl a re munca politico-culturală desfășurată pe șantier. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2659. ◊ (Referitor la perioada de trecere de la capitalism la socialism și de la socialism la comunism) Tinerii constructori ai comunismului aduc un neprețuit aport cauzei păcii. CONTEMPORANUL, S. II, 1952, nr. 13, 6/2. ◊ (Adjectival) Inginer constructor. ▭ (Fig.) Acțiune pozitivă, constructoare. GHEREA, ST. CR. I 273. – Accentuat și: (adjectival) constructor.

CONSTRUCTOR, -OARE s.m. și f. (adesea adj.) Cel care construiește, participant la o construcție. [Cf. fr. constructeur, lat. constructor].

CONSTRUCTOR, -OARE adj., s. m. f. (cel) care construiește. (< fr. constructeur, lat. constructor)

CONSTRUCTOR ~oare (~ori, ~oare) m. și f. Persoană angajată în lucrări de construcție. /<fr. constructeur, lat. constructor

constructor m. cel ce construiește, care cunoaște arta de a construi.

*constructór, -oáre adj. Care construĭește, maĭ ales edificiĭ: castoriĭ îs animale constructoare. S. m. Clăditor (ziditor) de case, acela care (în schimbu uneĭ plățĭ) îngrijește să ți se facă o casă.

muncitor-constructor s. m. Muncitor care lucrează la construcții ◊ „Omul nostru – fost țăran patruzeci de ani și muncitor-constructor douăzeci și doi de ani – în câteva luni și-a ridicat o căsuță.” Sc. 15 V 74 p. 1 (din muncitor + constructor)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

constructor2 s. m., pl. constructori

constructor2 s. m., pl. constructori

constructor s. m., pl. constructori

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DAVID III (Constructorul), rege georgian (1089-1125) din dinastia Bagratizilor; a lărgit hotarele statului său (între altele, în 1104/1105 a anexat regatul Kakhetia). În timpul lui, Georgia s-a eliberat de sub dominația turcilor selgiucizi. Inițiator a numeroase construcții civile și religioase.

Intrare: constructor (s.m.)
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • constructor
  • constructorul
  • constructoru‑
plural
  • constructori
  • constructorii
genitiv-dativ singular
  • constructor
  • constructorului
plural
  • constructori
  • constructorilor
vocativ singular
  • constructorule
  • constructore
plural
  • constructorilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

constructoare, constructoaresubstantiv feminin
constructor, constructorisubstantiv masculin
constructor, constructoareadjectiv

  • 1. (Persoană cu pregătirea tehnică necesară) care participă la proiectarea sau la executarea unei lucrări de construcție. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Pilda constructorilor Canalului Volga-Don îndeamnă pe fiecare constructor din țara noastră să-și înzecească eforturile în muncă. SCÎNTEIA, 3952, nr. 2399. DLRLC
    • format_quote Un rol hotărîtor în executarea la timp a lucrărilor, în educarea comunistă a tinerilor constructori îl a re munca politico-culturală desfășurată pe șantier. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2659. DLRLC
    • format_quote Tinerii constructori ai comunismului aduc un neprețuit aport cauzei păcii. CONTEMPORANUL, S. II, 1952, nr. 13, 6/2. DLRLC
    • format_quote Inginer constructor. DLRLC
    • format_quote figurat Acțiune pozitivă, constructoare. GHEREA, ST. CR. I 273. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.