10 definiții pentru conoid (suprafață)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONOID, -Ă, conoizi, -de, adj., s. m. (Mat.) 1. Adj. Conoidal. 2. S. m. Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă. [Pr.: -no-id] – Din fr. conoïde.

conoid, ~ă [At: IONESCU-MUSCEL, ȚES. 139 / Pl: ~izi, / E: fr conoïde] (Mat) 1 a De formă conică Si: conoidal. 2 sn Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă.

CONOID, -Ă, conoizi, -de, adj., s. n. (Mat.) 1. Adj. Conoidal. 2. Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă. – Din fr. conoïde.

CONOID adj. De formă conică; conoidal. // s.n. Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă. [Pron. -no-id. / < fr. conoïde, cf. gr. konos – con, eidos – formă].

CONOID, -Ă I. adj. de formă conică. II. s. n. suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă. (< fr. conoïde)

*conoíd, -ă adj. (vgr. konoeidés, d. kónos, con, și eîdos, aspect). Geom. În formă de con. S. f. Suprafață produsă de o linie dreaptă care se sprijină constant pe o dreaptă fixă, rămîne paralelă cu un plan fix și împlinește încă o a treĭa condițiune oare-care.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

conoid2 s. m., pl. conoizi

conoid2 s. m., pl. conoizi

conoid s. m., pl. conoizi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CONO- „con, conic”. ◊ gr. konos „con” > fr. cono-, engl. id., it. id., germ. kono- > rom. cono-.~carp (v. -carp), s. n., fruct alipit de receptaculul comun; ~for (v. -for), adj., care poartă conuri; ~id (v. -id), adj., s. n., 1. adj., În formă de con; sin. conoidal. 2. s. n., Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat, sprijinindu-se pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat folosit pentru măsurarea unghiului dintre axele optice ale unui cristal mineral; ~podiu (v. -podiu), s. n., receptacul floral de formă conică; ~scop (v. -scop), s. n., aparat utilizat în conoscopie; ~scopie (v. -scopie), s. f., observarea fenomenului de polarizare cromatică.

Intrare: conoid (suprafață)
conoid2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • conoid
  • conoidul
  • conoidu‑
plural
  • conoizi
  • conoizii
genitiv-dativ singular
  • conoid
  • conoidului
plural
  • conoizi
  • conoizilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conoid, conoizisubstantiv masculin

  • 1. matematică Suprafață generată de o dreaptă care se menține paralelă cu un plan dat și se sprijină pe o dreaptă fixă și pe o curbă fixă. DEX '09 MDA2 DEX '98 DN MDN '00 DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.