17 definiții pentru confort

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONFORT s. n. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. – Din fr. confort.

CONFORT s. n. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. – Din fr. confort.

confort sn [At: C. PETRESCU, Î. I, 4 / Pl: ~uri / E: fr confort] 1 Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. 2 (Frî) Fotoliu capitonat în întregime.

CONFORT, conforturi, s. n. Totalitatea condițiilor materiale care fac ca o locuință să fie igienică, plăcută și comodă. Locuință cu confort, modern.Hotelul... elegant și amenajat, cu tot confortul, cu un personal plin de grijă pentru călătorite face să te simți ca acasă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. Trăiesc în case nevoiașe de țară, fără confort și fără lumină. C. PETRESCU, Î. I 45.

CONFORT s.n. Totalitatea condițiilor materiale care fac o locuință comodă, plăcută și igienică; comoditate a vieții, bunăstare. [< fr. confort, cf. engl. comfort].

CONFORT s. n. totalitatea condițiilor materiale care fac o locuință comodă, plăcută și igienică; comoditate a vieții, bunăstare. (< fr. confort)

CONFORT n. Ansamblu de condiții care constituie comoditatea vieții materiale. Cu tot ~ul. /<fr. confort

confort n. ceea ce contribue la buna stare materială, la înlesnirea vieții.

*confórt n., pl. urĭ (fr. confort, d. engl. confort, care vine d. fr. conforter, a întări, a da puterĭ). Comoditate, calitățĭ de construcțiune și instalațiune la o casă (apă, baĭe, canal, lumină electrică, grădină ș. a.).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONFORT s. comoditate, liniște, tihnă. (~ul vieții lui.)

CONFORT s. comoditate, liniște, tihnă. (~ vieții lui.)

Confort ≠ disconfort, inconfort

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a avea o față de confort trei / de melc obosit / de gură de canal / de spate de bloc / de biscuit tăiat / de buzunar întors expr. (iron.) a fi urât, a avea fizionomie neplăcută

Intrare: confort
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • confort
 • confortul
 • confortu‑
plural
 • conforturi
 • conforturile
genitiv-dativ singular
 • confort
 • confortului
plural
 • conforturi
 • conforturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

confort, conforturisubstantiv neutru

 • 1. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Locuință cu confort modern. DLRLC
  • format_quote Hotelul... elegant și amenajat, cu tot confortul, cu un personal plin de grijă pentru călători – te face să te simți ca acasă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. DLRLC
  • format_quote Trăiesc în case nevoiașe de țară, fără confort și fără lumină. C. PETRESCU, Î. I 45. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.