14 definiții pentru coloid (substanță)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COLOID, -Ă, coloizi, -de, adj., s. m. 1. Adj. (Chim.; despre unele substanțe sau materii) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane. 2. S. m. Substanță cu proprietăți coloide (1), aflată în stare coloidă. – Din fr. colloïde.

coloid, ~ă [At: DA / Pl: ~izi, ~e / E: fr colloïde] 1 a (Chm; d. unele substanțe sau materii) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane. 2 sm Substanță cu proprietăți coloidale (1), aflată în stare coloidală.

COLOID, -Ă, coloizi, -de, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Chim.; despre unele substanțe sau materii) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane. 2. S. m. Substanță cu proprietăți coloide (1), aflată în stare coloidă. – Din fr. colloïde.

COLOID1, coloizi, s. m. Substanță cu proprietăți coloide, în stare coloidală.

COLOID s.m. (op. cristaloid) Substanță aflată în stare de dispersie, cu aspect de gelatină, care nu poate trece printr-o membrană de pergament. // adj. Care se prezintă în starea descrisă mai sus. [Pron. -lo-id. / < fr. colloïde, cf. gr. kolla – clei, eidos – aspect].

COLOID, -Ă adj., s. m. (substanță) în stare de dispersie, cu aspect de gelatină, care nu poate trece printr-o membrană de pergament; coloidal (<fr. colloïde)

COLOID ~dă (~zi, ~de) și substantival (despre unele materii) Care constă din particule fine dispersate într-un mediu omogen. [Sil. -lo-id-] /<fr. coloïdel

coloid n. pl. substanțe vegetale ce se aseamănă prin proprietățile lor cu cleiul.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

coloid2 s. m., pl. coloizi

coloid2 s. m., pl. coloizi

coloid adj. m., s. m., pl. coloizi; f. sg. coloidă, pl. coloide

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COLOID adj., s. 1. adj. v. coloidal. 2. s. v. soluție coloidală.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

COLO-2 „clei, gelatină, coloid; cleios, lipicios”. ◊ gr. kolla „gumă, clei” > fr. collo-, it. id., engl. id., germ. kollo- > rom. colo-.~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu de tipărire la care clișeul imprimabil este preparat pe o placă de sticlă; ~id (v. -id), adj., s. m., 1. adj., Ale cărui particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane; sin. coloidal. 2. s. m., Substanță aflată în stare coloidală sau cu proprietăți coloide.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COLOÍD (< fr. {i}; {s} gr. kolla „clei” + eidos „aspect”) s. m., adj. 1. s. m., adj, (CHIM.) 1. S. m. Sistem eterogen format din două faze: faza dispersată și faza dispersantă, prima fiind constituită din particule a căror mărime este cuprinsă între 10-7 și 10-5 cm. 2. Adj. (Despre substanțe) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane; coloidal.

Intrare: coloid (substanță)
coloid2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • coloid
  • coloidul
  • coloidu‑
plural
  • coloizi
  • coloizii
genitiv-dativ singular
  • coloid
  • coloidului
plural
  • coloizi
  • coloizilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

coloid, coloizisubstantiv masculin

  • 1. Substanță cu proprietăți coloide, aflată în stare coloidă. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.