13 definiții pentru colector (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COLECTOR, -OARE, colectori, -oare, adj., s. n., s. m. și f. 1. Adj. (Despre vase, tuburi, bazine) În care se adună, se colectează gaze sau lichide. 2. S. n. Încăpere, recipient sau conductă pentru adunarea și conducerea lichidelor sau a gazelor în diferite sisteme tehnice. 3. S. n. Organ al rotorului unor mașini electrice, care schimbă legăturile dintre înfășurarea rotorului și circuitul exterior. 4. S. m. și f. Persoană care strânge sau achiziționează de la producători mărfuri, produse etc. – Din fr. collecteur.

colector, ~oare [At: LM / V: (Trs) ~tăr / A: (Trs) ~lec~ / E: fr collecteur, it colletore, ger Kolektor, rs kolektor] 1-2 smf, a (Persoană) care colectează. 3 sm (Înv; îs) ~ de dare Perceptor. 4 sm (Înv; îs) ~ de loterie Persoană însărcinată cu vinderea lozurilor. 5 smf Persoană care achiziționează (mărfuri, produse etc.) pentru stat Si: achizitor. 6-7 sn (Teh) Încăpere sau conductă pentru adunarea și conducerea fluidelor în diferite sisteme tehnice. 8 (Îs) ~ de electricitate Corp mecanic izolat care se încarcă cu electricitate din mediul în care se găsește. 9 (Îs) ~ de unde electromagnetice Conductor izolat pus în legătură cu un aparat de înregistrare Si: antenă. 10 a (D. vase, tuburi, bazine) în care se adună sau se scurg izvoare, apă, murdării etc. 11 a Care strânge laolaltă.

COLECTOR, -OARE, colectori, -oare, adj., subst. 1. Adj. (Despre vase, tuburi, bazine) În care se adună, se colectează gaze sau lichide. 2. S. n. Încăpere, recipient sau conductă pentru adunarea și conducerea lichidelor sau a gazelor în diferite sisteme tehnice. 3. S. n. Organ al rotorului unor mașini electrice, care schimbă legăturile dintre înfășurarea rotorului și circuitul exterior. 4. S. m. Persoană care strânge sau achiziționează de la producători mărfuri, produse etc. – Din fr. collecteur.

COLECTOR3, -OARE, colectori, -oare, adj. (Despre vase, tuburi, bazine) în care se adună, se colectează fluide. Toată apa căzută în timpul marilor furtuni nu are altceva de făcut decît să curgă, pe căi văzute sau nevăzute, spre torentul colector al Oltului. BOGZA, C. O. 106. Canal colector = canal care adună apele colectate de o rețea de canale, spre a le conduce într-un anumit punct. Necurățeniile luate de apă curgeau prin gratii de fier în canalul colector. CHICA, S. 534.

COLECTOR, -OARE adj. Care colectează fluide. // s.n. 1. Încăpere, recipient sau conductă pentru acumularea (temporară a) materialelor fluide, granulare sau pulverulente. 2. Organ al rotorului unor mașini electrice avînd rolul de a comuta legăturile dintre înfășurarea rotorului și circuitul exterior. 3. Substanță organică folosită ca reactiv la flotația mineralelor pentru a concentra particulele de minerale în spumă. // s.m. și f. Achizitor de mărfuri, de produse etc. pentru stat, pentru o anumită instituție etc. [Cf. fr. collecteur].

COLECTOR2, -OARE I. adj. (despre vase, tuburi, bazine) care colectează fluide. II. s. n. 1. recipient, conductă pentru acumularea materialelor fluide, granulare sau pulverulente. 2. loc unde se adună matrițele din magazia unui linotip sau monotip pentru a forme un rând. 3. organ al rotorului unor mașini electrice cu rolul de a comuta legăturile dintre înfășurarea rotorului și circuitul exterior. 4. substanță organică, folosită ca reactiv la flotația mineralelor pentru a concentra particulele de minerale în spumă. III. s. m. f. achizitor de mărfuri, de produse etc. (< fr. collecteur)

COLECTOR1 ~oare (~ori, ~oare) (despre recipiente) În care se colectează fluide. ◊ Canal ~ canal central în care se adună apele colectate de întreaga rețea de canale, spre a le conduce într-un anumit loc. /<fr. collecteur

*colectór, -oáre adj. (lat. collector, care culege, d. colligere, a culege). Care adună (primește, întrunește): canal colector. S. m. Acela care primește cotizațiunile saŭ taxele (p. o loterie ș. a.), acela care vinde bilete de loterie. S. n., pl. oáre. Aparatu pe care-l freacă măturile unuĭ dinam ca să producă curentu electric.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

colector1 adj. m., (persoană) s. m., pl. colectori; adj. f., s. f. sg. și pl. colectoare

colector1 adj. m., (persoană) s. m., pl. colectori; adj. f., s. f. sg. și pl. colectoare

colector adj. m., (persoană) s. m., pl. colectori; f. sg. și pl. colectoare

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

colector, rocă ~ (petrol.), (engl.= reservoir, reservoir rocks) despre rocile capabile să înmagazineze hidrocarburi. R.c. au o porozitate efectivă mai mare de 5-10% și o permeabilitate mai ridicată de 500-1 000 milidarci. Astfel de condiții sunt îndeplinite de rocile epiclastice mobile (nisipuri, pietrișuri) sau slab cimentate (gresii, arcoze, microcon-glomerate) și de rocile carbonatice (calcare și dolomite). Sin. rocă magazin.

Intrare: colector (adj.)
colector1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A66)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • colector
  • colectorul
  • colectoru‑
  • colectoare
  • colectoarea
plural
  • colectori
  • colectorii
  • colectoare
  • colectoarele
genitiv-dativ singular
  • colector
  • colectorului
  • colectoare
  • colectoarei
plural
  • colectori
  • colectorilor
  • colectoare
  • colectoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

colector, colectoareadjectiv

  • 1. (Despre vase, tuburi, bazine) În care se adună, se colectează gaze sau lichide. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Toată apa căzută în timpul marilor furtuni nu are altceva de făcut decît să curgă, pe căi văzute sau nevăzute, spre torentul colector al Oltului. BOGZA, C. O. 106. DLRLC
    • 1.1. Canal colector = canal care adună apele colectate de o rețea de canale, spre a le conduce într-un anumit punct. DLRLC
      • format_quote Necurățeniile luate de apă curgeau prin gratii de fier în canalul colector. GHICA, S. 534. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.