11 definiții pentru ches
din care- explicative DEX (6)
- ortografice DOOM (3)
- etimologice (1)
- argou (1)
Explicative DEX
CHES interj. (Înv.) Exclamație care se rostea ca un ordin sau ca un semnal pentru tăierea capului unui condamnat la moarte. ◊ Expr. A face ches = a tăia (capul cuiva). – Din tc. kes! „taie!”
ches1 i [At: ȘIO / E: tc kes] (Înv) 1 Taie! 2 (Îe) A face ~ A tăia.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
❍ CHES (pl. -esuri) sn. 1 Trans. (VIC.) Traistă mică de piele ¶ 2 Băn. Pungă de piele în care se ține tutunul și luleaua [srb. kesa < tc.].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
CHES interj. (Turcism înv.) Exclamație care se rostea ca un ordin sau ca un semnal pentru tăierea capului osânditului ◊ Expr. A face ches = A tăia (capul cuiva) – Din tc. kes „taie!”.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de baron
- acțiuni
CHES interj. (Învechit) Exclamație care se rostea ca un ordin sau ca un semnal pentru tăierea capului unui osîndit sau al unui prizonier. Cînd olteanul zicea ches, capul și zbura. GHICA, S. 117. ◊ Expr. A face ches = a tăia (capete). O mulțime de căpățîni tăiete... Pricepi deodată, cum îl vezi, că le-au făcut ches pe toate, în vremea răzmeriței. ALECSANDRI, T. 1242.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
CHES interj. (Înv.) Exclamație care se rostea ca un ordin sau ca un semnal pentru tăierea capului unui osîndit. ◊ Expr. A face ches = a tăia (capete). – Tc. kes! „taie” (< kesmek).
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
Ortografice DOOM
ches (înv., rar) interj. (în: a face ~)
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
ches (înv.) interj.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
ches interj.
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Etimologice
ches interj. – (Înv.) Taie! Tc. kes, imperativ de la kesmet „a tăia” (Șeineanu, III, 38). – Der. chesăgiu (var. chisăgiu), s. m. (înv., măcelar; hoț, bandit), din tc. kesici; chisăgi (var. chesăgi), vb. (a tăia capul, a extermina); pisăgi, vb. (a pedepsi, a trînti apucînd de ceafă) prin contaminare cu pisa; chesmea, s. f. (pavea de piatră, înv.), tc. kesme „acțiunea de a tăia; piatră tăiată”.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Argou
a face ches expr. (înv.) a tăia capul cuiva.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
chesinterjecție
- 1. Exclamație care se rostea ca un ordin sau ca un semnal pentru tăierea capului unui condamnat la moarte. DEX '09 DLRLC
- Cînd olteanul zicea ches!, capul și zbura. GHICA, S. 117. DLRLC
- A face ches = a tăia (capul cuiva). DEX '09 DLRLCsinonime: tăia
- O mulțime de căpățîni tăiete... Pricepi deodată, cum îl vezi, că le-au făcut ches pe toate, în vremea răzmeriței. ALECSANDRI, T. 1242. DLRLC
-
-
etimologie:
- kes! „taie!” DEX '09 DEX '98