18 definiții pentru cec (document)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CEC1, cecuri, s. n. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare, ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. – Din engl. check, fr. chèque.

cec2 sn [At: DN3 / V: ~um / Pl: ~uri / E: lat caecum] Primă parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subțire și colon.

cec1 sn [At: ȘTEFĂNESCU, C. 43 / Pl: ~uri / E: eg check, fr chèque] Document (nominal sau) la purtător prin care posesorul unui cont (curent sau) de decontare (ori o altă persoană împuternicită) dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului.

CEC1, cecuri, s. n. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. – Din engl. check, fr. chèque.

CEC1, cecuri, s. n. Document care conține un ordin de plată dat de posesorul unui cont curent către o bancă, spre a plăti suma înscrisă pe el persoanei care-l prezintă sau spre a o vărsa în contul acelei persoane. Carnet de cecuri.Întreabă la bancă dacă aveți acoperirea cecului. PETRESCU, A. 327.

CEC1, cecuri, s. n. Document prin care posesorul unui cont curent cere unei bănci să plătească o sumă de bani persoanei care prezintă documentul. – Engl. check (fr. chèque).

CEC1 s.n. Ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorului suma înscrisă în el. [Pl. -curi. / < engl. check].

CEC1 s. n. ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorul suma înscrisă în el. (< engl. check, fr. chêque)

CEC1 cecuri n. 1) Document oficial prin care posesorul unui cont curent dispune plata unei sume de bani, din disponibilul său, prezentatorului. 2) Chitanță în care se indică suma plătită de cumpărător sau primită de la acesta pentru marfa cumpărată. /<engl. check, fr. chèque

cec n. ordin dat unui bancher de a plăti cuiva o sumă indicată pe un fel de mandat (= fr. chèque).

*cec n., pl. urĭ (fr. chèque, d. engl. check, control, marcă, contramarcă). Com. O hîrtie pin care daĭ ordin bancheruluĭ tăŭ să plătească altuĭa banĭ în numele tăŭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cec (document) s. n., pl. cecuri

cec (ordin de plată, parte a intestinului gros) s. n., pl. cecuri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cec (cecuri), s. n. – Document prin care posesorul unui cont dispune plata unei sume de bani. Engl. check.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

cec în alb expr. (pub.) încredere absolută / necondiționată.

Intrare: cec (document)
cec1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cec
 • cecul
 • cecu‑
plural
 • cecuri
 • cecurile
genitiv-dativ singular
 • cec
 • cecului
plural
 • cecuri
 • cecurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cec, cecurisubstantiv neutru

 • 1. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare, ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Carnet de cecuri. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Întreabă la bancă dacă aveți acoperirea cecului. PETRESCU, A. 327. DLRLC
 • 2. Chitanță în care se indică suma plătită de cumpărător sau primită de la acesta pentru marfa cumpărată. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.