15 definiții pentru carton (hârtie)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CARTÓN1, cartoane, s. n. 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hârtie groasă (cu rol de filtru), la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc.; p. ext. conținutul ei. – Din fr. carton.

carton1 sn [At: MAIORESCU, D. 70 / Pl: ~oane / E: fr carton] 1 Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. 2 (Îs) ~ gudronat (sau asfaltat) Carton1 (1) impregnat cu gudron sau cu smoală. 3 (Fig; îla) De ~ Lipsit de trăinicie Si: efemer. 4 Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii Si: studiu. 5 Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 6 Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc. 7 (Pex) Conținutul unui carton1 (6).

CARTÓN1, cartoane, s. n. 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc.; p. ext. conținutul ei. – Din fr. carton.

CARTÓN, cartoane, s. n. 1. Hîrtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă; mucava. Cutie de carton. Jucării de carton.Loc. adj. De carton = lipsit de trăinicie, efemer. Casă de carton. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton acoperit cu gudron sau smoală, întrebuințat la acoperirea unor clădiri sau pentru izolarea fundațiilor și a zidurilor de la subsol. Carton presat= a) carton dur, de compoziție specială, din care se confecționează diferite obiecte. Geamantan de carton presat; b) carton întrebuințat ca izolant în mașinile și aparatele electrice. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. (Rar) Carte de joc. Cartoanele zburau de la unul la altul, vrafurile de bancnote făceau ocolul mesei. PETRESCU, S. 101. 4. Tub mic de hîrtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. Prietenul meu mușcă din cartonul aurit al țigării și-mi înfruntă semeț privirea. C. PETRESCU S. 152. 5. Tăviță de mucava; p. ext. conținutul ei. Am adus copiilor un carton de prăjituri.

CARTÓN1, cartoane, s. n. 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton acoperit cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton (1); p. ext. conținutul ei. – Fr. carton.

CARTÓN s.n. 1. Hârtie groasă și puțin flexibilă; mucava. 2. Tăviță de mucava; (p. ext.) conținutul ei. 3. Schiță, studiu pregătitor la un tablou. 4. Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. [Pl. -oane. / < fr. carton, cf. it. cartone – hârtie groasă].

CARTÓN s. n. 1. hârtie groasă și puțin flexibilă. 2. tăviță de mucava; (p. ext.) conținutul ei. 3. schiță, studiu pregătitor la un tablou. 4. tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. (< fr. carton)

CARTÓN ~oáne n. 1) Hârtie groasă, compactă, rigidă, având diferite întrebuințări. ◊ ~ gudronat carton din fibre textile impregnat cu bitum și utilizat ca material izolant. 2) Schiță inițială a unui tablou; crochiu; desen; eboșă. ~oanele lui I. Vieru. 3) Tub de hârtie la capătul unei țigări. /<fr. carton

carton n. 1. cartă groasă și tare; 2. portofoliu mare sau cutie de carton pentru hârtii, cărți, etc.; 3. desen ce face un pictor înainte de a începe un tablou; 4. foaie tipărită din nou cu schimbări.

*cartón n., pl. oane (fr. carton, it. cartone, d. carta, hîrtie. V. cartă). Mucava, hîrtie groasă de făcut scoarțe la cărțĭ, la dosare, de făcut cutiĭ ș. a.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cartón s. n., pl. cartoáne

cartón (hârtie, pânză) s. n., pl. cartoáne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CARTÓN s. mucava, (reg.) tablă.

CARTON s. mucava, (reg.) tablă.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

carton, cartoane s. n. 1. cofraj de carton cu treizeci de alveole, folosit la trasportarea și vânzarea ouălor. 2. (prin ext.) cantitate de treizeci de ouă. 3. ambalaj de carton care conține zece pachete de țigări.[1]

 1. Nu este argou, este limbaj familiar. — Alexutsu
Intrare: carton (hârtie)
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • carton
 • cartonul
 • cartonu‑
plural
 • cartoane
 • cartoanele
genitiv-dativ singular
 • carton
 • cartonului
plural
 • cartoane
 • cartoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

carton (hârtie)

 • 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: mucava diminutive: cartonaș un exemplu
  exemple
  • Cutie de carton. Jucării de carton.
   surse: DLRLC
  • 1.1. locuțiune adjectivală De carton = lipsit de trăinicie.
   surse: DLRLC sinonime: efemer un exemplu
   exemple
   • Casă de carton.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.3. Carton presat = carton dur, de compoziție specială, din care se confecționează diferite obiecte.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Geamantan de carton presat.
    surse: DLRLC
  • 1.4. Carton presat = carton întrebuințat ca izolant în mașinile și aparatele electrice.
   surse: DLRLC
 • 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: crochiu desen eboșă studiu un exemplu
  exemple
  • Cartoanele lui Leonardo da Vinci.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 3. rar Carte de joc.
  surse: DLRLC un exemplu
  exemple
  • Cartoanele zburau de la unul la altul, vrafurile de bancnote făceau ocolul mesei. PETRESCU, S. 101.
   surse: DLRLC
 • 4. Tub mic de hârtie groasă (cu rol de filtru), la capătul unor țigări, prin care se trage fumul.
  surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Prietenul meu mușcă din cartonul aurit al țigării și-mi înfruntă semeț privirea. C. PETRESCU S. 152.
   surse: DLRLC
 • 5. Tăviță de carton pentru prăjituri, bomboane etc..
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 5.1. prin extensiune Conținutul ei.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Am adus copiilor un carton de prăjituri.
    surse: DLRLC

etimologie: