14 definiții pentru bătuta

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BĂTUTA f. art. 1) Dans popular executat în perechi după o melodie vioaie. 2) Melodie după care se execută acest dans. /v. a bate

bătuta f. un fel de horă țărănească cu mișcări repezi și vioaie.

BĂTUT2, -Ă, bătuți, -te, adj., s. f. I. Adj. 1. (Despre ființe) Care este sau a fost lovit, care a suferit lovituri. 2. (În sintagma) Bani bătuți = bani în numerar, disponibili, bani gheață, bani peșin. 3. (Despre flori) Învolt2 (l). 4. (Despre țesături, tricotaje) Care este țesut sau tricotat foarte strâns; des2 (I 1). 5. (Despre drumuri etc.) Pe care se umblă mult; bătătorit. 6. (În sintagma) Lapte bătut = lapte fermentat, cu gust acrișor. II. S. f. art. Numele mai multor dansuri populare; melodie după care se execută aceste dansuri. – V. bate.

bătut2, ~ă [At: (a. 1591) GCR I, 38/32 / E: bate] 1 a (D. alimente) Frecat, prin învârtire și lovire, de pereții unui vas Cf bate. 2 a (D. bani) Numerar. 3 a Țesut cu... 4 a (D. țesături, tricotaje) Des2. 5 a (D. boabe de cereale) Desprins de pe cocean, pai etc. prin loviri repetate. 6 a (D. unele animale) Castrat sau cu testiculele zdrobite. 7 a Fixat. 8 a Brodat. 9 a (D. plante) îndesat. 10 a (Îs) Mac ~ Mac de grădină cu multe rânduri de petale (Papaver orientale). 11 a Bătătorit. 12 a Rănit de încălțăminte. 13 a Cu bătături. 14 a Care a fost sau este lovit. 15 a (Fig) Istovit. 16 a (Îe) A fi ~ la cap (cu leuca) Țicnit. 17 a (D. oameni; îe) A fi ~ de brumă încărunțit. 18 a (Îe) A fi ~ de Dumnezeu Pedepsit. 19 a Chinuit. 20 a (Îs) Lapte ~ Lapte fermentat, cu gust acrișor. 21 a (Pop; d. om; îe) Brânză bună, ~ă în foaie de câine Care are calități, dar este lipsit de caracter. 22 smf Persoană care a fost bătută. 23 sf Dansuri populare. 24 Melodie după care se execută bătutele (23). 25 sfp (îcs) De-a ~ele Joc cu mingea nedefinit mai îndeaproape.

BĂTUT2, -Ă, bătuți, -te, adj., s. f. I. Adj. 1. (Despre ființe) Care este sau a fost lovit, care a suferit lovituri. 2. (În sintagma) Bani bătuți = bani în numerar, disponibili, bani gheață, bani peșin. 3. (Despre flori) Învolt2 (1). 4. (Despre o cale, un drum etc.) Pe care se umblă mult; bătătorit. 5. (În sintagma) Lapte bătut = lapte fermentat, cu gust acrișor. II. S. f. Numele mai multor dansuri populare; melodia după care se execută aceste dansuri. III. Adj. (Despre țesături, tricotaje) Care este țesut sau tricotat foarte strâns; des2 (I 1). – V. bate.

BĂTUTĂ, bătute, s. f. Numele unui dans popular caracterizat prin bătăi ritmice din mîini și din picioare; p. ext. numele melodiei după care se joacă acest dans. După brîuleț, lăutarii ziseră o bătută. SADOVEANU, O. I 302. Cînd aude romînul lăutarul cîntînd bătuta subt umbrar, îi intră dracu în opincă și joacă pînă moare. ODOBESCU, S.II 528.

BĂTUTĂ, bătute, s. f. Numele unui dans popular (caracterizat prin bătăi ritmice din mîini și din picioare) și al melodiei după care se execută. – V. bate.

bătútă f., pl. e Un fel de horă. Un fel de joc cu mingea.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bătuta (dans) s. f. art., neart. bătu, g.-d. art. bătutei; pl. bătute (Au jucat niște ~.)

bătuta (dans) s. f. art., neart. bătută, g.-d. art. bătutei; pl. bătute

bătu (dans) s. f., pl. bătute

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

bătuta, nume dat în diverse părți ale țării unor jocuri* fără legătură tipologică între ele, desemnând doar existența în acestea a unor bătăi cu piciorul pe podea sau cu palma pe picior. Se întâlnește această denumire la jocurile solistice, în monom, în perechi, în cerc închis etc. Ca exemplu istoric cităm b. călușerilor, pusă în circulație pe cale cultă în Transilvania, în cursul sec. 19.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

bătută, bătute s. f. bătaie.

Intrare: bătuta
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bătu
  • bătuta
plural
  • bătute
  • bătutele
genitiv-dativ singular
  • bătute
  • bătutei
plural
  • bătute
  • bătutelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bătu, bătutesubstantiv feminin articulat

  • 1. Numele mai multor dansuri populare (caracterizate prin bătăi ritmice din mâini și din picioare); melodie după care se execută aceste dansuri. DEX '09 DLRLC NODEX Șăineanu, ed. VI
    • format_quote După brîuleț, lăutarii ziseră o bătută. SADOVEANU, O. I 302. DLRLC
    • format_quote Cînd aude romînul lăutarul cîntînd bătuta subt umbrar, îi intră dracu în opincă și joacă pînă moare. ODOBESCU, S. II 528. DLRLC
etimologie:
  • vezi bate DEX '09 DLRM NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.