20 de definiții pentru bârnă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BÂRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĭno.

bârnă3 af [At: COMAN, GL. / E: nct] (Reg; d. oală) 1 Lățit. 2 Mare.

bârnă2 sf [At: H IV 51 / V: bur~ / E: pbl bârniță] (Reg) 1 Ceață. 2 Burhai.

bârnă1 sf [At: TETRAEV. (1574), 209 / V: brână / Pl: ~ne / E: vsl бревно] 1 Trunchi de copac (cioplit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2 Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru.

BÂRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĩno.

BÂRNĂ ~e f. 1) Grindă cioplită din trunchiul unui copac (cojit), folosită, mai ales, în construcții. 2) sport Aparat pentru exercițiile de echilibru constând dintr-o grindă lungă și îngustă, dispusă orizontal la o anumită înălțime. /<sl. bruvino

bârnă f. 1. grindă mare de sprijinit temelia sau podul casei; 2. fig. vede paiul din ochiul altuia și bârna dintr’al lui n’o vede (proverb evangelic). [Slav. BRŬVĬNO].

bîrnă s.f. 1 (constr.) Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții rustice. Aicea, în stîngă pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt (SADOV.). 2 (tehn.) Unealtă pentru restabilirea secțiunii circulare a unor burlane utilizate la sonde. 3 (sport) Aparat de gimnastică format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal, la o anumită înălțime deasupra solului, și pe care se fac exerciții de echilibru. • pl. -e. /<sl. veche бревно.

BÎRNĂ, bîrne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit și uneori fățuit cu barda, folosit ca material de construcție. Focul... creștea; printre trosniturile bîrnelor și ale acoperișurilor s-auzeau răcnete. CAMILAR, N. I 178. Aicea, în stînga pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt. SADOVEANU, B. 111. Furtunile mării grozave Urlat-au, cu trăsnet trecînd, Și valuri și bîrne de nave Trosnit-au pe groapă-i căzînd. COȘBUC, P. II 93. Vezi gunoiul (sau parul) din ochiul altora și nu vezi bîrna din ochiul tău (= te supără micile cusururi ale altora, dar nu-ți dai seama de cusururile tale mari).

BÎRNĂ, bîrne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit (și fățuit cu barda), folosit ca material de construcție. Vezi gunoiul (sau paiul) din ochiul altuia și nu vezi bîrna din ochiul tău = te supără micile defecte ale altora, dar nu-ți dai seama de defectele tale mari. – Slav (v. sl. brŭvĩno).

bîrnă f., pl. e (vsl. brŭvĭno, bg. brŭvnó, a.î.). Grindă cĭoplită. Prov. Vezĭ paĭu din ochĭu altuĭa, și nu vezi bîrna din ochiu tăŭ, vezĭ un mic defect al altuĭa, și nu vezĭ altu maĭ mare al tău.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne

bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne

bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BÎRNĂ s. grindă, stîlp, (înv. și pop.) pociumb, (pop.) șarampoi, (prin Olt. și Ban.) bălvan, (Transilv.) șaf, (Maram.) șaranț, (Transilv., Maram. și Bucov.) șoș, (Maram., Transilv., Ban. și Olt) șteamp, (Olt., Ban. și Transilv.) ștenap. (O ~ din scheletul unei case.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bîrnă (bîrne), s. f. – Grindă, traversă. – Mr. brîn, megl. brǫnă. Sl. brŭvĭno (Miklosich, Slaw. Elem., 15; Cihac; DAR; Pușcariu, Lr., 284); cf. bg. brăvno, sb. brovno, rut. berveno, rus. bervno.Der. bîrnui, vb. (a face un zid din trunchi de copac).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÎRNĂ (< sl.) s. f. 1. Grindă de lemn, obținută de obicei prin cioplirea cu barda a unui trunchi de arbore. 2. Unealtă pentru restabilirea secțiunii circulare a unor burlane ovalizate la sonde. 3. Aparat de gimnastică format dintr-o grindă de lemn lungă de 5 m și lată de 10 cm, dispusă orizontal la 1,20 m deasupra solului și pe care se fac exerciții de echilibru.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a vedea paiul din ochiul altuia și a nu vedea bârna din ochiul tău expr. a manifesta o exigență / o severitate exagerată față de alții și a fi prea indulgent cu propria persoană; a critica aspru neajunsurile mărunte ale cuiva, trecând cu vederea propriile lipsuri.

Intrare: bârnă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bârnă
  • bârna
plural
  • bârne
  • bârnele
genitiv-dativ singular
  • bârne
  • bârnei
plural
  • bârne
  • bârnelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bârnă, bârnesubstantiv feminin

  • 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: grindă
    • format_quote Focul... creștea; printre trosniturile bîrnelor și ale acoperișurilor s-auzeau răcnete. CAMILAR, N. I 178. DLRLC
    • format_quote Aicea, în stînga pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt. SADOVEANU, B. 111. DLRLC
    • format_quote Furtunile mării grozave Urlat-au, cu trăsnet trecînd, Și valuri și bîrne de nave Trosnit-au pe groapă-i căzînd. COȘBUC, P. II 93. DLRLC
    • chat_bubble Vezi gunoiul (sau parul) din ochiul altora și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile cusururi ale altora, dar nu-ți dai seama de cusururile tale mari). DLRLC
  • 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.