30 de definiții pentru bord


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BORD, borduri, s. n. Fiecare dintre părțile laterale ale punții unei ambarcațiuni (mari). ◊ Jurnal de bord = registru în care se consemnează toate evenimentele importante petrecute în cursul călătoriei unei ambarcațiuni sau a unui avion. ◊ Loc. adv. Pe (sau la) bord = în ambarcațiune; p. anal. în avion. ◊ Expr. A arunca peste bord = a renunța la ceva ca nefiind de folos. – Din fr. bord.

bord1 sm [At: REV. CRIT. I, 552 / Pl: ~rzi / E: nct] 1 (Trs; Ban) Bulgăre de pământ uscat. 2 (Bot; reg) Dovleac (Cucurbita pepo).

bord2 sn [At: CARAGIALE, M., 37 / Pl: ~uri / E: fr bord] 1 Margine laterală a punții unei ambarcații (mari). 2 Comanda unei ambarcații sau a unui vehicul. 3 (Îs) Jurnal de ~ Registru în care se notează toate evenimentele importante din timpul călătoriei unei ambarcații sau a unui avion. 4 (Îlav) Pe (sau la) ~ În ambarcație. 5 (îal) în avion. 6 (Îe) A arunca peste ~ A renunța la ceva considerat nefolositor. 7 (Înv) Bor2. 8 (Rar) Margine a unui obiect, profil etc. 9 (Rar; frm) Țărm de mare.

BORD, borduri, s. n. Marginea din stânga sau cea din dreapta a punții unei ambarcații (mari). ◊ Jurnal de bord = registru în care se înregistrează toate evenimentele importante petrecute în cursul călătoriei unei ambarcații sau a unui avion. ◊ Loc. adv. Pe (sau la) bord = în ambarcație; p. anal. în avion. ◊ Expr. A arunca peste bord = a renunța la ceva ca nefiind de folos. – Din fr. bord.

BORD2, borduri, s. n. Fiecare dintre părțile laterale ale punții unei nave. Lumea pe vapor se mișca dintr-un bord în altul, în lumina scăzută a asfințitului. BART, E. 79. ◊ Loc. adj. De bord = referitor la navigația pe apă; p. ext. referitor la navigația aeriană. Jurnal de bord. Carnet de bord. Echipament de bord. Instrumente de bord.Artilerie de bord - artilerie instalată pe nave și pe aeronave. ◊ Loc. adv. Pe (sau la) bord = pe puntea vasului, p. ext. pe avion. Pasagerii s-au urcat pe bord. Călătorii au luat loc la bordul avionului.M-am dus chiar într-acea seară de am întîlnit pe amiral, pe bordul său. GHICA, S. 399. ◊ Expr. A arunca peste bord = a da la o parte, a înlătura. Steagul libertăților burghezo-democratice a fost aruncat [de burghezie] peste bord. STALIN, XIX 7.

BORD, borduri, s. n. Fiecare din părțile laterale ale punții unei nave. ◊ Loc. adj. De bord = referitor la navigația pe apă, p. ext. referitor la navigația aeriană. Jurnal de bord.Loc. adv. Pe (sau la) bord = pe puntea navei, p. ext. pe avion. ◊ Expr. A arunca peste bord = a da la o parte, a înlătura. – Fr. bord.

BORD s.n. 1. Fiecare dintre coastele laterale ale punții unei nave; (p. ext.) nava însăși. ◊ De bord = referitor la navigație. ◊ Pe (sau la) bord = pe puntea unei nave sau în avion. 2. Marginea unui profil de aripă de avion. ◊ A arunca peste bord = a înlătura. 3. (Rar) Țărm de mare. 4. (Rar) Margine a unui obiect, a unui profil, a unei figuri etc. [< it. bordo, cf. fr. bord, germ. Bord].

BORD s. n. 1. fiecare dintre părțile laterale ale unei (aero)nave. 2. margine a unui profil de aripă de avion. ♦ (fig.) a arunca peste ~ = a înlătura ceva ca nefolositor. (< fr. bord, germ. Bord)

BORD ~uri n. 1) mar. Fiecare dintre cele două părți laterale ale punții unei nave. 2) Fiecare dintre cele două margini ale aripii unui avion. * De ~ referitor la navigație. La ~ pe puntea unei nave (sau într-un avion). A arunca peste ~ a părăsi, a renunța la ceva ca fiind nefolositor; a înlătura. /<fr. bord, germ. Bord

bord n. 1. marginea unei suprafețe; 2. laturea unei corăbii; 3. corabia însăș.

1) bord m. Trans. Bolovan.

*2) bord n., pl. urĭ (fr. bord, d. germanicu bord-, margine). Partea de deasupra a corăbiiĭ. Fig. Corabie, navă: am petrecut mulțĭ anĭ pe bord. – Cu înț. de „margine de pălărie” e barb.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BORD s. v. bolovan, bor, margine, pietroi.

bord s. v. BOLOVAN. BOR. MARGINE. PIETROI.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bord (bórduri), s. n. – Margine din stânga sau din dreapta a unei ambarcațiuni (mari). – Var. bor, s. n. (margine răsfrântă a calotei pălăriei). Fr. bord.Der. bordură, s. f., din fr. bordure; deborda, vb., din fr. déborder.

bord (bórduri), s. n.1. (Trans.) Piatră, pietricică. – 2. (Trans.) Bulgăre de pămînt uscat. Origine necunoscută. Ar putea fi o formație spontană, pornind de la botf-. După Diculescu, Elementele, 490, provine din lat. *bŏlĭdum < βωλώδης „plin de cocoloașe”; această opinie a fost adoptată de Giuglea, Dacor., III, 594, care face din bord baza lui bordei.Der. bordan, s. m. (stîncă); bordos, adj. (puternic, viteaz).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BORD1 a) denumire care indică partea laterală (dreapta sau stânga) a unei aeronave; b) parte a avionului destinată a primi pasagerii sau mărfurile.

BORD2 marginea unui profil de aripă a unei aeronave. Bordul este două feluri: Bord de atac (extremitatea din față a unui profil aerodinamic sau a unei aripi) și Bord de fugă (extremitatea din spate a unui profil aerodinamic sau a unei aripi. Sin. Bord de scurgere).

CRONOMETRU DE BORD instrument pentru măsurarea cu precizie a intervalelor de timp corespunzătoare duratelor producerii unor fenomene pe parcursul zborului.

ECHIPAMENT DE BORD ansamblul aparatelor, mecanismelor și instalațiilor de la bordul unei aeronave pentru controlul zborului, a navigației, a funcționării motorului și a aparaturii radio, electrice și de oxigen, a aparatelor de comandă și control de luptă (manșă, paloniere, levier de comandă a veleților, levierul de comandă al compensatorului, sistemul de prindere și declanșare al cablului de remorcaj, aparatul de emisie-recepție, instalația sau inhalatorul de oxigen.

MECANIC DE BORD a) funcție tehnică la bordul unei aeronave; b) persoana având această funcție și care are ca sarcină principală supravegherea parametrilor funcționali ai motorului/motoarelor.

MITRALIOR DE BORD servant al unei mitraliere instalate la bordul unei aeronave de luptă.

MUNIȚIE DE BORD cantitatea de muniție încărcată pe o aeronavă de luptă pentru armamentul de pe acesta.

PLANȘĂ DE BORD placă pe care sunt montate toate aparatele de bord necesare navigației.

TABLOU DE BORD panou din tablă sau din marmură pe care sunt fixate instrumentele și aparatura de control a aeronavei.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lua la bord expr. (glum.) a bea.

Intrare: bord
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bord
 • bordul
 • bordu‑
plural
 • borduri
 • bordurile
genitiv-dativ singular
 • bord
 • bordului
plural
 • borduri
 • bordurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

bord

 • 1. Fiecare dintre părțile laterale ale punții unei ambarcațiuni (mari).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Lumea pe vapor se mișca dintr-un bord în altul, în lumina scăzută a asfințitului. BART, E. 79.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Nava însăși.
   surse: DN
  • 1.2. locuțiune adjectivală De bord = referitor la navigația pe apă.
   surse: DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Jurnal de bord. Carnet de bord. Echipament de bord. Instrumente de bord.
    surse: DLRLC DN
   • 1.2.1. prin extensiune Referitor la navigația aeriană.
    surse: DLRLC
   • 1.2.2. Jurnal de bord = registru în care se înregistrează toate evenimentele importante petrecute în cursul călătoriei unei ambarcații sau a unui avion.
    surse: DEX '09 DEX '98
   • 1.2.3. Artilerie de bord = artilerie instalată pe nave și pe aeronave.
    surse: DLRLC
  • 1.3. locuțiune adverbială Pe (sau la) bord = în ambarcațiune.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
   exemple
   • Pasagerii s-au urcat pe bord.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • M-am dus chiar într-acea seară de am întîlnit pe amiral, pe bordul său. GHICA, S. 399.
    surse: DLRLC
   • 1.3.1. prin analogie În avion.
    surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
    exemple
    • Călătorii au luat loc la bordul avionului.
     surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.4. expresie A arunca peste bord = a renunța la ceva ca nefiind de folos.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Steagul libertăților burghezo-democratice a fost aruncat [de burghezie] peste bord. STALIN, XIX 7.
    surse: DLRLC
 • 2. Marginea unui profil de aripă de avion.
  surse: DN
 • 3. rar Țărm de mare.
  surse: DN sinonime: țărm
 • 4. rar Margine a unui obiect, a unui profil, a unei figuri etc.
  surse: DN sinonime: margine

etimologie: