13 definiții pentru baset

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BASET, baseți, s. m. Câine de vânătoare cu corpul lunguieț, cu labele scurte, cu urechile lungi și cu pete roșietice sau negre pe corp. – Din fr. basset.

baset sm [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 72 / S: basset / Pl: ~eți / E: fr basset] Câine de vânătoare cu capul, urechile și corpul alungite, cu labele scurte, arcuite în afară și cu părul roșiatic sau negru Si: copoi german.

basét s.m. 1 (zool.) Rasă de cîini de vînătoare, cu corpul lunguieț, cu picioarele scurte, cu urechile lungi și cu pete roșietice sau negre pe corp, folosiți pentru scoaterea din vizuină a vulpilor și a bursucilor; cîine care aparține acestei rase. 2 (ornit.) Rasă franceză de găini cu picioarele foarte scurte; găină care aparține acestei rase. • pl. -ți. /<fr. basset.

BASET, baseți, s. m. Câine de vânătoare cu corpul lunguieț, cu labele scurte, cu urechile lungi, cu pete roșietice sau negre pe corp, folosit pentru scoaterea din vizuină a vulpilor și a bursucilor. – Din fr. basset.

BASET S. m. Cîine de vînătoare, cu capul, urechile și corpul lungărețe, cu labele scurte, arcuite în afară, cu părul scurt, cu pete roșiatice sau negre; boldei.

BASET, baseți, s. m. Cîine de vînătoare cu capul, urechile și corpul lungărețe, cu labele scurte, cu pete roșietice sau negre pe corp, folosit pentru scoaterea din vizuină a vulpilor și bursucilor. – Fr. basset.

BASET s.m. Specie de cîine de vînătoare cu corpul lunguieț și labele scurte, cu pete roșietice sau negre, specializat în scoaterea din vizuină a vulpilor și a bursucilor. [< fr. basset].

BASET s. m. 1. câine de vânătoare cu corpul alungit și labele scurte, cu pete roșietice sau negre. 2. rasă franceză de găini cu picioare foarte scurte. (< fr. basset)

BASET ~ți m. 1) Specie de câini de vânătoare, cu corpul lung și cu picioarele scurte, folosiți pentru a scoate vulpile sau bursucii din vizuină. 2) Câine din această specie. /<fr. basset

*basét m. (fr. basset, d. bas, jos, scund). Un fel de cîne de vînat patic (scund), în general negru și cu puțin galben.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: baset
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • baset
  • basetul
  • basetu‑
plural
  • baseți
  • baseții
genitiv-dativ singular
  • baset
  • basetului
plural
  • baseți
  • baseților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

baset, basețisubstantiv masculin

  • 1. Câine de vânătoare cu corpul lunguieț, cu labele scurte, cu urechile lungi și cu pete roșietice sau negre pe corp. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: boldei
  • 2. (numai) singular Rasă franceză de găini cu picioare foarte scurte. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.