14 definiții pentru baricadă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BARICADĂ, baricade, s. f. Întăritură amenajată dintr-o aglomerare de materiale diferite (vehicule, arbori, saci cu nisip, bolovani etc.) pentru întreruperea circulației sau pentru apărare, de obicei în timpul luptelor de stradă. ◊ Expr. A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra opusă. A muri pe baricade = a muri luptând pentru o idee. A fi pe baricadă = a fi la datorie, a fi combativ. – Din fr. barricade.

BARICADĂ, baricade, s. f. Întăritură amenajată dintr-o aglomerare de materiale diferite (vehicule, arbori, saci cu nisip, bolovani etc.) pentru întreruperea circulației sau pentru apărare, de obicei în timpul luptelor de stradă. ◊ Expr. A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra opusă. A muri pe baricade = a muri luptând pentru o idee. A fi pe baricadă = a fi la datorie, a fi combativ. – Din fr. barricade.

barica sf [At: EMINESCU, P. 122 / Pl: ~de / E: fr barricade] 1 Obstacol improvizat (pe străzile unui oraș, în timpul luptelor de stradă), din diverse materiale (vehicule, saci cu nisip, arbori, bolovani etc.) pentru întreruperea luptelor de stradă sau pentru apărare. 2 (Îe) A muri pe ~de A muri luptând pentru o idee. 3 (Îe) A fi de cealaltă parte a ~dei A fi în tabăra opusă. 4 (Îe) A fi pe ~ A fi la datorie. 5 (Îae) A fi combativ.

baricádă s.f. Întăritură improvizată din diferite obiecte și materiale, pentru întreruperea circulației sau pentru apărare, de obicei în timpul luptelor de stradă sau al acțiunilor cu caracter insurecțional. ◇ Expr. A muri pe baricadă (sau baricade) = a muri luptînd pentru o idee. A fi pe baricadă = a) a fi la datorie; b) a fi combativ. A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra adversă. • pl. -e. /<fr. barricade.

*BARICA (pl. -ade) sf. Întăritură făcută în mijlocul drumului din bolovani, butoaie, care, lemne, copaci, etc. cu scopul de a se apăra de vrăjmaș, împiedecîndu-l de a trece înainte (🖼 380): ei încercară un minut a se apăra sub ocrotirea unei baricade (BĂLC.) [fr.].

BARICADĂ, baricade, s. f. Întăritură improvizată constînd dintr-o aglomerare de materiale diferite (arbori, bolovani, vehicule etc.), care servește pentru a întrerupe comunicația pe o anumită arteră de circulație în timp de război sau ca apărare în timpul luptelor de stradă. Pe baricadele Griviței Roșii, în luptele ceferiștilor, s-a afirmat cu putere rolul conducător al Partidului comunist, justețea liniei sale, precum și spiritul adine internaționalist al acestor lupte. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 322, 1/3. Se-nalță mii de baricade Și cad palatele-n ruine. TOPÎRCEANU, S. A. 8. Pe stradele-nroșite de flăcări orbitoare, Suiți pe baricade de bulgări de granit, Se mișcă batalioane a plebei proletare. EMINESCU, O. I 62. ◊ Expr. A muri pe baricade (sau pe baricadă) = a muri luptînd pentru o idee progresistă, revoluționară. A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra adversă.

BARICADĂ, baricade, s. f. Întăritură improvizată (dintr-o aglomerare de materiale diferite), care servește la întreruperea comunicației pe o anumită arteră sau ca apărare, în timpul luptelor de stradă. ◊ Expr. A muri pe baricadă = a lupta consecvent pentru o idee, pînă la capătul puterilor sau al vieții. A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra opusă. – Fr. barricade.

BARICA s.f. Întăritură făcută din diferite materiale sau lucruri, cu scopul de a feri pe cei atacați de loviturile atacatorilor în timpul unor lupte de stradă, într-o revoluție etc. ◊ A muri pe baricadă = a lupta consecvent, pînă la capăt, pentru o idee. [< fr. barricade, cf. it. barricata].

BARICA s. f. 1. întăritură din diferite materiale sau lucruri, cu scopul de a feri pe cei atacați de loviturile atacatorilor. 2. (fig.) piedică, obstacol. (< fr. barricade)

BARICADĂ ~e f. Întăritură improvizată prin îngrămădire de materiale și obiecte diverse, pentru a se pune la adăpost în timpul luptelor de stradă, al unei insurecții etc. * A fi de cealaltă parte a ~ei a fi în tabăra opusă. A muri pe ~ a muri, luptând până la capăt pentru o idee. [G.-D. baricadei] /<fr. barricade

baricadă f. șanț de apărare și oprire, făcut din buți, care, lemne și bolovani.

*baricádă f., pl. e (fr. barricade, d. it. barricata). Întăritură făcută din căruțe, pietre din pavaj, lanțurĭ, grinzĭ ș.a. ca să opreștĭ trecerea unuĭ dușman pe o stradă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

barica s. f., g.-d. art. baricadei; pl. baricade

barica s. f., g.-d. art. baricadei; pl. baricade

barica s. f., g.-d. art. baricadei; pl. baricade

Intrare: baricadă
baricadă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • barica
  • baricada
plural
  • baricade
  • baricadele
genitiv-dativ singular
  • baricade
  • baricadei
plural
  • baricade
  • baricadelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

barica, baricadesubstantiv feminin

  • 1. Întăritură amenajată dintr-o aglomerare de materiale diferite (vehicule, arbori, saci cu nisip, bolovani etc.) pentru întreruperea circulației sau pentru apărare, de obicei în timpul luptelor de stradă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Pe baricadele Griviței Roșii, în luptele ceferiștilor, s-a afirmat cu putere rolul conducător al Partidului comunist, justețea liniei sale, precum și spiritul adînc internaționalist al acestor lupte. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 322, 1/3. DLRLC
    • format_quote Se-nalță mii de baricade Și cad palatele-n ruine. TOPÎRCEANU, S. A. 8. DLRLC
    • format_quote Pe stradele-nroșite de flăcări orbitoare, Suiți pe baricade de bulgări de granit, Se mișcă batalioane a plebei proletare. EMINESCU, O. I 62. DLRLC
    • chat_bubble A fi de cealaltă parte a baricadei = a fi în tabăra opusă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A muri pe baricade = a muri luptând pentru o idee. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • chat_bubble A fi pe baricadă = a fi la datorie, a fi combativ. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.