23 de definiții pentru bar (local)
din care- explicative DEX (19)
- ortografice DOOM (3)
- jargon (1)
Explicative DEX
BAR3, baruri, s. n. 1. Local public în care consumatorii stau de obicei în picioare sau pe scaune înalte în fața unei tejghele; p. restr. tejghea la care se servesc băuturi. ♦ Dulap sau compartiment într-un dulap, în care se păstrează sticlele cu băuturi alcoolice (fine). 2. Local de noapte cu program muzical-distractiv; cabaret. – Din fr. bar.
bar2 sn [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 92 / Pl: ~uri / E: fr, eg bar] 1-2 (Spațiu separat dintr-un) local în care se servesc băuturi alcoolice, cafea etc. în care consumatorii stau, de obicei, în picioare sau pe scaune înalte în fața unei tejghele. 3 (Pre) Tejghea (înaltă) acoperită cu marmură, metal etc. unde se servesc băuturi (preparate pe loc). 4-5 (Compartiment într-un) dulap în care se țin sticlele cu băuturi alcoolice (fine) și pahare. 4 Local (luxos) de noapte cu program muzical-distractiv.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
bar2 s.n. 1 Local în care se vînd băuturi alcoolice, cafea etc. și în care consumatorii sînt serviți stînd în picioare sau pe scaune înalte, în fața unei tejghele sau pe scaune la mese. ◇ Bar-cafea = bar în care se bea cafea; café-bar. Bar-discotecă = bar cu specific de discotecă; disco-bar. 2 Restr. Tejghea (special amenajată) în localurile publice sau în casele cu arhitectură modernă, la care se prepară și se servesc băuturi. 3 Dulap sau compartiment într-un dulap de sufragerie în care se păstrează sticlele cu băuturi alcoolice (fine). 4 Local de noapte cu program muzical-distractiv; cabaret, night-club. • pl. -uri. /<fr., engl. bar.
- sursa: DEXI (2007)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni
*BAR1 (pl. baruri) sn. ⚚ Localul unde se vînd băuturi care se consumă stînd în picioare sau șezînd pe niște scaune înalte de jur împrejurul tejghelei [fr. < engl.].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
BAR3, baruri, s. n. 1. Local în care se vând băuturi alcoolice, cafea etc. și în care consumatorii stau de obicei în picioare sau pe scaune înalte în fața unei tejghele; p. restr. tejghea la care se servesc băuturi. ♦ Dulap sau compartiment într-un dulap, în care se țin sticlele cu băuturi alcoolice (fine). 2. Local de petrecere, cu băuturi, dans, program de varietăți etc.; cabaret. – Din fr. bar.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de paula
- acțiuni
BAR, baruri, s. n. 1. Local public (sau despărțitură într-un local) unde consumatorii sînt serviți stînd în picioare sau pe scaune speciale, în fața unei mese înalte în formă de tejghea. 2. (În țările capitaliste, în trecut și la noi) Local luxos de petrecere, unde se desfășoară programe de muzică, dans etc.; cabaret. De cînd ești în banda noastră, ești în fiecare seară la teatru, la restaurant, la bar. CAMIL PETRESCU, T. II 92.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
BAR, baruri, s. n. 1. Local public unde consumatorii sînt serviți stînd în picioare sau pe scaune speciale, în fața unei mese înalte, în formă de tejghea; (prin restricție) tejghea în localurile publice, la care se servesc băuturi. 2. Local luxos de petrecere; cabaret. – Fr. bar.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
BAR s.n. 1. Local public în care consumatorii sunt serviți stînd în picioare sau pe scaune speciale, în fața unor mese înalte în formă de tejghea. ♦ Tejghea, masă (avînd uneori o instalație specială) într-un restaurant, într-o bodegă etc., la care se servesc și se prepară băuturile. ♦ Mobilă, separată sau montată în interior, într-o casă, în care se așază băuturi, pahare, tutun și prăjituri. 2. Local de lux unde se petrece, cu muzică, dans etc.; cabaret. [Pl. -ruri. / < engl., fr. bar].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
BAR1 s. n. 1. local public în care consumatorii sunt serviți stând în picioare sau pe scaune înalte, în fața unei tejghele. ♦ tejghea (specială) într-un restaurant etc., la care se servesc și se prepară băuturile. ♦ mobilă, separată sau montată într-un interior, într-o casă, în care se așază băuturi, pahare, tutun și prăjituri. 2. cabaret. (< engl., fr. bar)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
BAR2 ~uri n. 1) Local public, unde consumatorii stau în picioare sau așezați pe niște scaune înalte în fața tejghelei. 2) Local luxos de noapte cu program muzical-distractiv; cabaret. 3) Dulap special sau compartiment al unui dulap, unde se păstrează sticle cu băuturi alcoolice. /<fr. bar
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
*2) bar n., pl. urĭ (fr. d. engl. bar). Debit de băuturĭ spĭrtoase în care se bea stînd în picioare saŭ pe niște scăunele înalte.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
snack-bar sn [At: DEX / P: snec-bar / Pl: ~uri / E: eg snack-bar] Mic restaurant deschis permanent în hoteluri, în gări etc., unde se servesc aperitive, gustări etc.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
bar-cafenea s. n. Bar în care se bea cafea ◊ „Barul-cafenea [...] a fost desființat. Acum unitatea desface specialități de bombonerie și băuturi pentru acasă.” I.B. 5 VI 72 p. 2 (din bar + cafenea)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
bar-discotecă s. n. Bar cu specific de discotecă ◊ „Anul acesta complexul vine cu noutăți: un camping cu 13 căsuțe cochete suspendate pe stâlpi, un bar-discotecă, al cărui program a debutat sâmbătă cu muzică excelentă, stereofonică și cu orgă de lumini.” I.B. 9 VII 73 p. 3 (din bar + discotecă, după fr. bar-discothèque; DMC 1968)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
bufet-bar s. n. Bufet la care se servesc băuturi ◊ „O altă noutate: bufetul-bar modern amenajat pe un vagon întreg (autorapidul «Săgeata» de pe linia București-Eforie Sud) și bufetul-bar instalat pe o jumătate de vagon (la acceleratul București-Timișoara)” R.l. 8 IX 67 p. 1. ◊ „Clădirea autogării «Grivița» cuprinde și un bufet-bar pentru răcoritoare și gustări.” R.l. 17 XI 75 p. 3; v. și Sc. 14 I 71 p. 5 (din bufet + bar; Fl. Dimitrescu în SCL 3/70 p. 326)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
lacto-bar s. n. Local de consum public cu specific lactat ◊ „În săptămânile care urmează, alte bufete vor fi amenajate în unități lacto-bar și cofetării, iar un bufet «Expres» cu autoservire va fi lărgit cu o secție «Gospodina».” Sc. 15 VI 74 p. 2 (din lacto- + bar; DEX-S)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pati-bar s. n. (com.) Bar cu specific de patiserie ◊ „Aprecierile sunt întru totul valabile și în cazul pati-barurilor aparținând întreprinderilor de panificație.” I.B. 17 III 76 p. 4 (din pati[serie] + bar; DEX-S)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
snack(-bar) s. n. (anglicism) Bufet expres ◊ „Într-un snack-bar din New York au năvălit ieri noapte trei tineri înarmați.” R.l. 9 X 74 p. 6. ◊ „În corpul «B», cumpărătorii vor avea la dispoziție, foarte curând, un restaurant, cofetărie, un snack-bar.” Sc. 14 XII 75 p. 3. ◊ „În 23 săptămâni dăm drumul și la snack în timpul zilei.” R.l. 27 X 92 p. 6; v. și braca, shop [pron. snec-bar] (din engl. snack-bar; cf. fr. snack-bar; DN3, DEX-S)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
student-club(-bar) s. n. 1968 Club (bar) al studenților v. club-bar (din student + club [+bar]; M. Avram în SCL 3/72 p. 289293)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Ortografice DOOM
bar1 (local) s. n., pl. baruri
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
bar2 (local, spațiu la un joc) s. n., pl. baruri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
bar (local, spațiu la un joc) s. n., pl. baruri
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Jargon
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOOM 3 | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
bar, barurisubstantiv neutru
- 1. Local public în care consumatorii stau de obicei în picioare sau pe scaune înalte în fața unei tejghele. DEX '09 MDA2 DEXI CADE DEX '98 DLRLC DLRM DN MDN '00 NODEX
- 1.1. Bar-cafe(ne)a = bar în care se bea cafea. DEXI DCR2sinonime: cafe-bar
- Barul-cafenea [...] a fost desființat. Acum unitatea desface specialități de bombonerie și băuturi pentru acasă. I.B. 5 VI 72 p. 2. DCR2
-
- 1.2. Bar-discotecă = bar cu specific de discotecă; disco-bar. DEXI DCR2
- Anul acesta complexul vine cu noutăți: un camping cu 13 căsuțe cochete suspendate pe stâlpi, un bar-discotecă, al cărui program a debutat sâmbătă cu muzică excelentă, stereofonică și cu orgă de lumini. I.B. 9 VII 73 p. 3. DCR2
-
- 1.3. Tejghea la care se servesc băuturi. DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98 DLRM DN MDN '00
- 1.4. Dulap sau compartiment într-un dulap, în care se păstrează sticlele cu băuturi alcoolice (fine). DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98 DN MDN '00 NODEX
- 1.5. Snack-bar = mic restaurant deschis permanent în hoteluri, în gări etc., unde se servesc aperitive, gustări etc.; bufet expres. MDA2 DCR2
- Într-un snack-bar din New York au năvălit ieri noapte trei tineri înarmați. R.l. 9 X 74 p. 6. DCR2
- În corpul «B», cumpărătorii vor avea la dispoziție, foarte curând, un restaurant, cofetărie, un snack-bar. Sc. 14 XII 75 p. 3. DCR2
- În 23 săptămâni dăm drumul și la snack în timpul zilei. R.l. 27 X 92 p. 6. DCR2
-
-
- O altă noutate: bufetul-bar modern amenajat pe un vagon întreg (autorapidul «Săgeata» de pe linia București-Eforie Sud) și bufetul-bar instalat pe o jumătate de vagon (la acceleratul București-Timișoara). R.l. 8 IX 67 p. 1. DCR2
- Clădirea autogării «Grivița» cuprinde și un bufet-bar pentru răcoritoare și gustări. R.l. 17 XI 75 p. 3; v. și Sc. 14 I 71 p. 5. DCR2
-
-
- 2. Local de noapte cu program muzical-distractiv. DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98 DLRLC DLRM DN MDN '00 NODEXsinonime: cabaret night-club
- De cînd ești în banda noastră, ești în fiecare seară la teatru, la restaurant, la bar. CAMIL PETRESCU, T. II 92. DLRLC
-
etimologie:
- bar DEX '09 MDA2 DEXI CADE DEX '98 DLRM DN NODEX