18 definiții pentru bancher

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BANCHER, bancheri, s. m. 1. Proprietar sau mare acționar al unei bănci2. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. – Din fr. banquier, it. banchiere.

bancher sm [At: NEGRUZZI, S. III, 160 / V: -chier / Pl: ~i / E: fr banquier, it banchiero] 1 Proprietarul unei bănci3 (1). 2 Persoană care, prin intermediul unei bănci3 (1), dă bani cu împrumut sau finanțează în schimbul unei dobânzi sau a unei părți din profit, investind în industrie, comerț, agricultură etc. 3 Persoană care (la unele jocuri de cărți) ține banca3 (6).

banchér s.m. 1 (fin.) Posesor de capital bănesc, care, cu titlu de împrumut și în schimbul unei dobînzi sau al unei părți din profit, pune capitalul său la dispoziția altor persoane sau instituții. 2 (fin.) Proprietar sau mare acționar al unei bănci. 3 (la unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. • pl. -i. și (înv.) banchiér s.m. /<fr. banquier, it. banchiere, germ. Bankier, ngr. βανcηερ.

*BANCHER sm. 1 Cel ce ține sau administrează o casă de bancă 2 ♠️ În anumite jocuri de cărți, cel ce conduce jocul, plătind, în caz de pierdere, din banii săi toate sumele riscate de ceilalți jucători: cei cari pariaseră... pe mîna bancherului (DLVR.) [fr. banquier].

BANCHER, bancheri, s. m. 1. Capitalist care, prin intermediul băncii2, (1), dă bani cu împrumut sau finanțează în schimbul unei dobânzi sau al unei părți din profit pe capitaliștii sau instituțiile lor din industrie, comerț, agricultură etc.; proprietar sau mare acționar al unei bănci2. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani spre a acoperi mizele celorlalți jucători. – Din fr. banquier, it. banchiere.

BANCHER, bancheri, s. m. 1. (În societatea capitalistă) Posesor de capital bănesc, pe care-l pune la dispoziția altor capitaliști în schimbul cedării unei părți din profit sub forma dobînzii; proprietar sau mare acționar al unei bănci. Le-am zărit privirile, grele, Ca o puzderie de stele rele... Da, i-am văzut pe toți, deslușit: ... Pe regii de trusturi, pe marii bancheri, Pe miliardarii cu burțile moi. DEȘLIU, G. 44. Uiți că lumea asta sărmană dă societății... pînea cea de toate zilele și tot seul pămîntului cu care se ghiftuiesc bancherii dumnitale. SADOVEANU, N. F. 46. 2. (La jocul de cărți) Persoană care ține banca2 (2).

BANCHER, bancheri, s. m. 1. (În orînduirea capitalistă) Posesor de capital bănesc, care pune la dispoziția altor capitaliști acest capital, în schimbul unei dobînzi; proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și care ține în rezervă o sumă de bani, pentru a plăti, în caz de pierdere, sumele riscate de ceilalți jucători. – Fr. banquer.

BANCHER s.m. 1. Posesor de capital bancar; proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2. (La jocul de cărți) Persoană care ține banca2 [în DN]. [Cf. fr. banquier, it. banchiere].

BANCHER s. m. 1. posesor de capital bancar; proprietar, mare acționar al unei bănci1. 2. cel care ține banca2. (< fr. banquier, it. banchiere)

BANCHER ~i m. 1) Proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2) (la unele jocuri de cărți) Jucător care conduce jocul și dispune de o sumă mare de bani, suficientă pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. /<fr. banquier, it. banchier

bancher m. 1. cel ce are o casă de bancă; 2. cel ce joacă în contra tuturor.

*banchér m. (fr. banquier, it. banchiere). Zaraf, cel care conduce o bancă, o casă de schimbat banĭ. Cel care conduce un joc de noroc contra tuturor jucătorilor, maĭ ales la cărțĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BANCHER s. 1. (înv.) zaraf. (~ul este proprietar de bancă.) 2. (rar) șuetar. (~ la unele jocuri de cărți.)

BANCHER s. 1. (înv.) zaraf. (~ este proprietar de bancă.) 2. (rar) șuetar. (~ la unele jocuri de cărți.)

Intrare: bancher
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bancher
  • bancherul
  • bancheru‑
plural
  • bancheri
  • bancherii
genitiv-dativ singular
  • bancher
  • bancherului
plural
  • bancheri
  • bancherilor
vocativ singular
  • bancherule
  • banchere
plural
  • bancherilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bancher, bancherisubstantiv masculin

  • 1. Proprietar sau mare acționar al unei bănci. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: zaraf
    • format_quote Le-am zărit privirile, grele, Ca o puzderie de stele rele... Da, i-am văzut pe toți, deslușit:... Pe regii de trusturi, pe marii bancheri, Pe miliardarii cu burțile moi. DEȘLIU, G. 44. DLRLC
    • format_quote Uiți că lumea asta sărmană dă societății... pînea cea de toate zilele și tot seul pămîntului cu care se ghiftuiesc bancherii dumnitale. SADOVEANU, N. F. 46. DLRLC
  • 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: șuetar
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.