20 de definiții pentru balast

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BALAST, balasturi, s. n. 1. Încărcătură de apă sau de nisip care asigură stabilitatea navelor; lest, savură. ♦ Compartiment etanș al unui submarin care se umple cu apă pentru a asigura scufundarea acestuia. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriș folosit ca așternut pe care se montează traversele de cale ferată; amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. – Din fr. ballast.

balast sn [At: SBIERA, F. S. 309 / Pl: ~uri / E: fr, eg ballast] 1 Încărcătură de nisip, pietriș etc. folosită pentru echilibrarea unei ambarcațiuni sau care realizează ridicarea în aer a unui aerostat Si: lest, savură. 2 Cameră care se umple cu aer sau cu apă pentru a modifica greutatea unui submarin în vederea scufundării sau ridicării lui la suprafață. 3 (Rar) Greutate. 4 (Rar) Povară. 5 (Fig) Lucru nefolositor. 6 Pietriș, zgură etc. folosite ca bază pentru montarea traverselor la șinele de tren. 7 Amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc.

balást s.n. 1 (constr.) Amestec natural de nisip și pietriș, folosit la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. 2 (ferov.) Strat de pietriș, folosit ca pat elastic pentru așezarea traverselor de cale ferată. 3 Lest (nisip, pietriș etc.) de saci, cu care se încarcă o navă pentru a-și mări pescajul în scopul menținerii elicei la adîncimea optimă, al aducerii punții la o anumită cotă etc. sau care reglează ridicarea în aer a unui aerostat. 4 Fig. Ceea ce îngreuiază inutil pe cineva sau ceva, ceea ce constituie o povară pentru cineva sau ceva. Trebuie să scape de balastul acelor amintiri. ◆ Ceea ce poate fi eliminat; umplutură. În acest articol e mult balast. 5 (nav.) Compartiment etanș al unui submarin, care se umple cu apă sau cu aer, pentru a asigura scufundarea acestuia sau ridicarea lui la suprafață. • pl. -uri. /<fr. ballast, engl. ballast.

*BALAST sbst. 1 🚝 Pietriș risipit printre șinele unui drum de fier pentru a întări traversele 2 Pietriș sau altă greutate pusă pe fundul unei corăbii [fr. < engl.].

BALAST, balasturi, s. n. 1. Încărcături de saci de nisip, pietriș etc. care reechilibrează o ambarcație sau reglează ridicarea în aer a unui aerostat; lest, savură. ♦ Cameră care se umple cu apă sau cu aer pentru a modifica greutatea unui submarin în vederea manevrei de scufundare a lui la suprafață. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriș, zgură etc., folosite ca așternut pe care se montează traversele șinelor de tren; amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. – Din fr. ballast.

BALAST, balasturi, s. n. 1. Încărcătură constînd din saci plini cu nisip, pietriș etc., care asigură echilibrul și poziția unei nare sau ajută la reglarea înălțimii zborului unui aerostat; lest. ♦ Compartiment bine închis care se poate umple cu apă de mare sau cu aer pentru a îngreuia sau a ușura un submarin în vederea scufundării lui sau a ridicării lui la suprafață. ♦ Strat de pietriș care se așază sub traversele unei linii ferate pentru a forma un pat elastic. 2. Fig. Ceea ce este de prisos și împovărător, dăunător; povară. Balastul concepțiilor învechite.

BALAST, balasturi, s. n. 1. Încărcătură constînd din saci plini cu nisip, pietriș etc., care asigură echilibrul unei nave sau ajută la reglarea înălțimii unui aerostat; lest. ♦ Compartiment închis care se umple cu apă de mare sau cu aer, pentru a îngreuia sau a ușura un submarin în vederea scufundării sau ridicării lui la suprafață. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor; povară. 2. Strat de pietriș care se așază sub traversele unei linii ferate, pentru a forma un pat elastic; amestec de pietriș și de nisip, întrebuințat la diferite lucrări tehnice (prepararea betoanelor, pietruirea șoselelor). – Fr. ballast.

BALAST s.n. 1. Încărcătură de nisip, de pietriș etc. care asigură stabilitatea unei nave sau reglarea altitudinii unui balon. ♦ Compartiment etanș al unui submarin, care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafață prin umplerea lui cu apă sau cu aer; lest. ♦ (Fig.) Ceea ce este inutil, de prisos, împovărător, umplutură. 2. Strat de pietriș folosit ca pat pentru așezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriș și de nisip folosit la diferite lucrări. [Pl. -turi, -te. / < fr. ballast, cf. engl. ballast].

BALAST s. n. 1. lest (nisip, pietriș) care asigură stabilitatea unei nave, a unei mașini agricole sau reglarea altitudinii unui balon. 2. compartiment etanș al unui submarin care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafață. 3. (fig.) ceea ce este inutil, de prisos. 4. strat de pietriș folosit ca pat pentru așezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriș și de nisip la diferite construcții. (< fr., engl. ballast)

BALAST ~uri n. 1) Încărcătură specială din material greu (saci de nisip sau pietriș) care asigură echilibrul unei nave; lest. 2) Amestec de pietriș și nisip, utilizat ca material de construcție. 3) Strat de pietriș pe care se așază traversele de cale ferată. 4) fig. Povară sau umplutură nedorită și inutilă. /<fr. ballast

balast n. 1. nisip sau pietriș risipit pe traversele căilor ferate; 2. greutate pusă pe fundul corăbiei ca s’o ție în echilibru; 3. fig. povară.

*balást n., pl. urĭ (fr. ballast, d. engl. ballast, care e din aceĭași răd. cu germ. last. V. lest). Lest, savură. Petrișu pe care se pun șinele căiĭ ferate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BALAST s. (MAR.) lest, savură. (~ul unei nave comerciale.)

BALAST s. (MAR.) lest, savură. (~ unei nave comerciale.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

balast (balasturi), s. n. – Lest. Fr. ballast, din engl. ballast. Termen tehnic.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BALAST lest (încărcătură de nisip, pietriș etc.)care asigură stabilitatea unei aeronave sau reglarea altitudinii unui balon.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

balast, balasturi, s. n. (deț.) mâncare de orez

Intrare: balast
balast1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • balast
  • balastul
  • balastu‑
plural
  • balasturi
  • balasturile
genitiv-dativ singular
  • balast
  • balastului
plural
  • balasturi
  • balasturilor
vocativ singular
plural
balast2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • balast
  • balastul
  • balastu‑
plural
  • balaste
  • balastele
genitiv-dativ singular
  • balast
  • balastului
plural
  • balaste
  • balastelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

balast, balasturisubstantiv neutru

  • 1. Încărcătură de apă sau de nisip care asigură stabilitatea navelor sau ajută la reglarea înălțimii zborului unui aerostat. DEX '09 DLRLC MDA2 DN DER Șăineanu, ed. VI Scriban GTA
    • 1.1. Compartiment etanș al unui submarin care se umple cu apă pentru a asigura scufundarea acestuia. DEX '09 DLRLC MDA2 DN
    • 1.2. figurat Ceea ce este împovărător, nefolositor. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDA2 DN Șăineanu, ed. VI
      sinonime: povară
      • format_quote Balastul concepțiilor învechite. DLRLC
  • 2. Pietriș folosit ca așternut pe care se montează traversele de cale ferată; amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. DEX '09 DLRLC MDA2 DN Șăineanu, ed. VI Scriban
  • 3. rar Greutate. MDA2
    sinonime: greutate
  • 4. (În argoul deținuților) Mâncare de orez. Argou
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.