17 definiții pentru asterisc

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ASTERISC, asteriscuri, s. n. Semn grafic în formă de steluță, care se pune după un cuvânt pentru a indica trimiterea la o notă ori înaintea elementelor (lexicale) neatestate și reconstituite etc. – Din fr. astérisque, lat. asteriscus.

asterisc sn [At: DA / V: -ic / Pl: ~uri / E: fr astérisque] 1 Semn grafic în formă de steluță, care, pus după un cuvânt, trimite la o notă aflată în subsolul paginii. 2 (Lin) Semn pus înaintea unui cuvânt, formă, rădăcină, care indică faptul că este o reconstituire, neatestată. 3 Obiect liturgic format din două semicercuri de metal prețios, având în punctul de intersecție o cruce, care simbolizează steaua văzută de magi la Nașterea Domnului.

*ASTERISC (pl. -curi) sn. 📰 Steluța (*) care se pune la unele cuvinte pentru a le distinge de altele sau pentru a trimite, în josul paginii, la o notă ce se raportă la ele: în acest dicționar, ~ul indică neologismele [fr.].

ASTERISC, asteriscuri, s. n. Semn grafic în formă de steluță care se pune după un cuvânt pentru a indica trimiterea la o notă ori înaintea elementelor (lexicale) neatestate și reconstituite etc. – Din fr. astérisque, lat. asteriscus.

ASTERISC, asteriscuri, s. n. Semn tipografic convențional, în formă de stea, care trimite pe cititor la o notă; în lucrările filologice se pune înaintea cuvintelor și a formelor gramaticale neatestate (și reconstituite).

ASTERISC, asteriscuri, s. n. Semn tipografic, în formă de stea, care trimite la o notă sau care se pune înaintea elementelor (lexicale) neatestate și reconstituite. – Fr. astérisque (lat. lit. asteriscus).

ASTERISC s.n. Semn tipografic în formă de stea (*), care, pus într-un text, indică prezența unei note la subsol sau, înaintea unor elemente lexicale, faptul că sunt neatestate și reconstituite. [Pl. -curi. / < fr. astérisque, cf. lat. asteriscus, gr. asteriskos – steluță].

ASTERISC s. n. semn tipografic (*), care, pus într-un text, indică prezența unei note la subsol sau, înaintea unor elemente lexicale, faptul că sunt neatestate. (< fr. astérisque, gr. asteriskos)

ASTERISC ~uri n. Semn în formă de steluță prin care se trimite la o notă la subsol sau se marchează un cuvânt neatestat și reconstituit. /<fr. astérisque, lat. asteriscus

asterisc n. semn, în formă de stea, spre a indica locul într’un text.

*asterísc n., pl. urĭ (vgr. asteriskos, steluță). Steluță, semn tipografic care-țĭ atrage atențiunea.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

asterisc s. n., pl. asteriscuri; (semn grafic) *

asterisc (semn grafic) s. n., pl. asteriscuri; semn grafic *

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ASTERISC s. (TIPOGR.) stea, steluță. (~ul poate trimite la o notă aflată în josul paginii.)

ASTERISC s. (TIPOGR.) stea, steluță. (~ poate trimite la o notă aflată tn josul paginii.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ASTERISC s.n. (< fr. astérisque, cf. lat. asteriscus, gr. asteriskos „steluță”): semn tipografic convențional, în formă de steluță (*). Este folosit în două feluri: 1. înaintea undi cuvânt său a unei forme gramaticale, arată că acestea sunt neatestate. Astfel, *molliare este un cuvânt latin neatestat, care stă la baza rom. muia, fr. mouiller, sp. mojar, port. molhar. 2. după un cuvânt arată că la subsolul paginii există o notă explicativă (de exemplu: transformare*); de asemenea, că noțiunea (sau autorul) marcată cu a. (în unele dicționare de specialitate) este tratată într-un articol independent în cuprinsul acestora.

Intrare: asterisc
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • asterisc
  • asteriscul
  • asteriscu‑
plural
  • asteriscuri
  • asteriscurile
genitiv-dativ singular
  • asterisc
  • asteriscului
plural
  • asteriscuri
  • asteriscurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

asterisc, asteriscurisubstantiv neutru

  • 1. Semn grafic în formă de steluță, care se pune după un cuvânt pentru a indica trimiterea la o notă ori înaintea elementelor (lexicale) neatestate și reconstituite etc. DEX '09 DLRLC DN
  • comentariu Semn grafic: * DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.