13 definiții pentru agregat (obiect)

agregát1 sn [At: MACAROVICI, CH. 158 / Pl: ~e / E: rs aгpегaт] 1 (Min) Asociere de roci cristaline unite prin simplă alăturare, fără ciment. 2 (Chm) Asociere de molecule. 3 (Îs) -mineral Material inert folosit la prepararea betoanelor. 4 (Teh) Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei operații tehnice.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agrégat.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agrégat.

AGREGÁT2, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care alcătuiesc un tot unitar și lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. Producerea în țară a unor mașini și agregate complexe, pentru care Romînia a fost zeci de ani tributară imperialiștilor, marchează creșterea calitativă a industriei noastre socialiste. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 686. ◊ Agregat agricol = grup de mașini agricole care efectuează laolaltă mai multe munci consecutive. 2. Numire generică dată amestecului de nisip și pietriș care intră, împreună cu cimentul, în compoziția betonului.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. – Fr. agrégat.

agregát1 (persoană) (a-gre-) s. m., pl. agregáți

agregát2 (obiect) (a-gre-) s. n., pl. agregáte

AGREGÁT s.n. 1. Grup de mașini care lucrează în același timp ca un tot unitar. 2. Material inert (pietriș, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul și cu apa la prepararea betonului, mortarului, la anrocamente etc. 3. Component elementar al structurii solului, rezultat prin lipirea particulelor primare din sol. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. 4. Îngrămădire de organe pe o mică suprafață a unei plante. [Pl. -te. / cf. rus. agregat, fr. agrégat, lat. aggregatum – reunit].

AGREGÁT1 s. n. 1. ansamblu de lucruri aflate într-o conexiune. 2. grup de mașini care lucrează în același timp ca un tot unitar. 3. material inert (pietriș, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul la prepararea betonului, mortarului etc. 4. component elementar al structurii solului. ♦ ~ mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. (< rus. agregat, /3/ fr. agrégat)

AGREGÁT ~e n. 1) Grup de mașini cuplate pentru a lucra ca un tot unitar. ~ agricol. 2) Material inert (nisip, pietriș etc.) care, fiind amestecat cu ciment și apă, se folosește la prepararea mortarului, a betonului. /<fr. agrégat

agregat m. profesor alăturat pe lângă un altul definitiv, fără însă a avea drepturile titularului. ║ n. V. aglomerat.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

agregát (obiect) s. n. (sil. -gre-), pl. agregáte

agregate minerale (pl.), (engl.= mineral aggregate) masă granulară concrescută sau asociație de min. alcătuită din mai mult de un cristal; a.m. pot fi monomin. (ex. calcarul format numai din cristale de calcit) sau polimin. Se diferențiază prin structura și caracterele morfologice ale componenților, distingându-se astfel: a.m. granulare, asociații de cristale sub formă de → druze, concrețiuni, dendrite, eflorescențe, ooide etc.

Intrare: agregat (obiect)
agregat (obiect) substantiv neutru
  • silabație: -gre-
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agregat
  • agregatul
  • agregatu‑
plural
  • agregate
  • agregatele
genitiv-dativ singular
  • agregat
  • agregatului
plural
  • agregate
  • agregatelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)