12 definiții pentru agregat (obiect)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agrégat.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. – Din rus. agregat, (2) fr. agrégat.

agregát1 sn [At: MACAROVICI, CH. 158 / Pl: ~e / E: rs агрегат] 1 (Min) Asociere de roci cristaline unite prin simplă alăturare, fără ciment. 2 (Chm) Asociere de molecule. 3 (Îs) -mineral Material inert folosit la prepararea betoanelor. 4 (Teh) Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei operații tehnice.

AGREGÁT2, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care alcătuiesc un tot unitar și lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. Producerea în țară a unor mașini și agregate complexe, pentru care Romînia a fost zeci de ani tributară imperialiștilor, marchează creșterea calitativă a industriei noastre socialiste. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 686. ◊ Agregat agricol = grup de mașini agricole care efectuează laolaltă mai multe munci consecutive. 2. Numire generică dată amestecului de nisip și pietriș care intră, împreună cu cimentul, în compoziția betonului.

AGREGÁT1, agregate, s. n. 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. – Fr. agrégat.

AGREGÁT s.n. 1. Grup de mașini care lucrează în același timp ca un tot unitar. 2. Material inert (pietriș, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul și cu apa la prepararea betonului, mortarului, la anrocamente etc. 3. Component elementar al structurii solului, rezultat prin lipirea particulelor primare din sol. ◊ Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. 4. Îngrămădire de organe pe o mică suprafață a unei plante. [Pl. -te. / cf. rus. agregat, fr. agrégat, lat. aggregatum – reunit].

AGREGÁT1 s. n. 1. ansamblu de lucruri aflate într-o conexiune. 2. grup de mașini care lucrează în același timp ca un tot unitar. 3. material inert (pietriș, nisip etc.) care se amestecă cu cimentul la prepararea betonului, mortarului etc. 4. component elementar al structurii solului. ♦ ~ mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. (< rus. agregat, /3/ fr. agrégat)

AGREGÁT ~e n. 1) Grup de mașini cuplate pentru a lucra ca un tot unitar. ~ agricol. 2) Material inert (nisip, pietriș etc.) care, fiind amestecat cu ciment și apă, se folosește la prepararea mortarului, a betonului. /<fr. agrégat

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!agregat1 (desp. a-gre-) adj. m., s. m., pl. agregați; adj. f. agrega, pl. agregate (profesor agregat)

agregat2 (obiect) (a-gre-) s. n., pl. agregate

agregát (obiect) s. n. (sil. -gre-), pl. agregáte

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

agregate minerale (pl.), (engl.= mineral aggregate) masă granulară concrescută sau asociație de min. alcătuită din mai mult de un cristal; a.m. pot fi monomin. (ex. calcarul format numai din cristale de calcit) sau polimin. Se diferențiază prin structura și caracterele morfologice ale componenților, distingându-se astfel: a.m. granulare, asociații de cristale sub formă de → druze, concrețiuni, dendrite, eflorescențe, ooide etc.

Intrare: agregat (obiect)
agregat2 (pl. -e) substantiv neutru
 • silabație: a-gre-gat info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • agregat
 • agregatul
 • agregatu‑
plural
 • agregate
 • agregatele
genitiv-dativ singular
 • agregat
 • agregatului
plural
 • agregate
 • agregatelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

agregat, agregatesubstantiv neutru

 • 1. Grup de mașini care lucrează împreună pentru realizarea unei anumite operații tehnice. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Producerea în țară a unor mașini și agregate complexe, pentru care Romînia a fost zeci de ani tributară imperialiștilor, marchează creșterea calitativă a industriei noastre socialiste. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 686. DLRLC
  • 1.1. Agregat agricol = grup de mașini agricole care efectuează laolaltă mai multe munci consecutive. DLRLC
  • 1.2. prin generalizare Ansamblu de lucruri aflate într-o conexiune. MDN '00
 • 2. Material mineral sau organic, alcătuit din granule, fibre sau fâșii, care intră în compoziția betoanelor, mortarelor sau a altor materiale aglomerate cu un liant. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2.1. Agregat mineral = concreștere de minerale în diferite formații naturale. DEX '09 DEX '98 DN
   • diferențiere Material inert folosit la prepararea betoanelor. MDA2
 • 3. Component elementar al structurii solului, rezultat prin lipirea particulelor primare din sol. DN
 • 4. Îngrămădire de organe pe o mică suprafață a unei plante. DN
 • 5. mineralogie; minerit Asociere de roci cristaline unite prin simplă alăturare, fără ciment. MDA2
 • 6. chimie Asociere de molecule. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.