15 definiții pentru aeronautică

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

*AERONAUTICĂ sf. 🌊 Arta de a construi și a cîrmui baloanele [fr.].

AERONAUTICĂ s. f. Tehnica construirii și a conducerii aeronavelor; știința care se ocupă cu navigația aeriană. Școală de aeronautică.

AERONAUTICĂ s. f. Tehnica construirii aeronavelor; știința care se ocupă cu navigația aerienă. – După fr. aéronautique.

AERONAUTICĂ s.f. Tehnica construirii și a conducerii aeronavelor; știința navigației aeriene. [Gen. -cii. / < fr. aéronautique].

AERONAUTICĂ f. 1) Tehnica construirii și a conducerii aeronavelor. 2) Știință care se ocupă cu studiul navigației aeriene. [G.-D. aeronauticii] /<fr. aéronautique

aeronautică f. acelaș sens cu aerostatică și aerostațiune: Școala de aeronautică din București.

AERONAUTIC, -Ă, aeronautici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ramură a tehnicii care se ocupă cu construirea aeronavelor și cu problemele navigației aeriene. 2. Adj. Care aparține aeronauticii (1), privitor la aeronautică. [Pr.: -na-u-] – Din fr. aéronautique.

aeronautic, ~ă [At: DA / Pl: ~ici, ~ice / E: fr aéronautique] 1-2 sf Tehnica construirii și a conducerii aeronavelor. 3 sf Știința navigației aeriene. 4-6 a Care aparține aeronauticii (1-3). 7-9 a Privitor la aeronautică (1-3).

AERONAUTIC, -Ă, aeronautici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ramură a tehnicii care se ocupă cu construirea aeronavelor și cu problemele navigației aeriene. 2. Adj. Care aparține aeronauticii (1), privitor la aeronautică. [Pr.: a-e-] – Din fr. aéronautique.

AERONAUTIC, -Ă I. adj. referitor la aeronautică. II. s. f. tehnica construirii și conducerii aeronavelor, precum și a navigației aeriene. (< fr. aéronautique)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aeronautică s. f., g.-d. aeronautici, art. aeronauticii

aeronautică s. f., g.-d. aeronautici, art. aeronauticii

aeronautică s. f., g.-d. art. aeronauticii

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

AERONAUTICĂ ramură a științei, tehnicii și tehnologiei care are drept obiect de studiu și experimentare domeniul navigației aeriene, construcția de aparate zbor și legile care stabilesc condițiile zborului în atmosferă cu viteze subsonice și hipersonice. În funcție de aplicațiile sale, aeronautica se poate împărți în: aeronautica civilă, aeronautica militară și aeronautica sportivă, aceasta din urmă valorificând construcțiile, tehnica și măiestria din aeronautică în competiții cu caracter sportiv, dezvoltând un organism sănătos, îndemânarea, reflexele, curajul, voința, etc.

Intrare: aeronautică
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aeronautică
  • aeronautica
plural
genitiv-dativ singular
  • aeronautici
  • aeronauticii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aeronauticăsubstantiv feminin

  • 1. Ramură a tehnicii care se ocupă cu construirea aeronavelor și cu problemele navigației aeriene. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Școală de aeronautică. DLRLC
  • 2. Știința navigației aeriene. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.