16 definiții pentru Fortuna

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FORTUNA n. pr. (Livr.) Soartă, destin; noroc, șansă. – Cuv. lat.

fortuna sfs [At: DEX / E: lat fortuna] 1 Soartă. 2 Șansă.

FORTUNA s. f. (Livr.) Soartă, destin; noroc, șansă. – Cuv. lat.

FORTUNA s.f. (Mit.) Soartă; noroc; zeița sorții. [< lat. fortuna].

FORTUNA s. f. (mit.) soartă, destin; noroc. (< lat. fortuna)

FORTUNA f. livr. 1) (în concepțiile mistice) Forță supranaturală care se crede că ar determina dinainte desfășurarea evenimentelor; soartă; ursită; destin; fatalitate. 2) fig. Concurs de împrejurări favorabile; noroc; șansă. /Cuv. lat.

Fortuna f. Mit. zeița noroacelor, divinitate oarbă care împarte după plac bunurile și relele.

furtuna vi [At: BĂLCESCU, M. V. 507 / Pzi: ~nez / E: furtună] (Nob) 1 (Înv) A bombarda, împroșcând cu foc de artilerie. 2 (Poetic) A porni cu avânt, ca o furtună.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Fortuna (zeița norocului la romani) (livr.) s. propriu f., g.-d. Fortunei

Fortuna (livr.) s. propriu f., g.-d. Fortunei

Fortuna s. pr. f., g.-d. art. Fortunei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Fortuna, străveche divinitate romană, care cîrmuia soarta oamenilor. Era identificată cu Tyche, din mitologia greacă. Zeița Fortuna era reprezentată ținînd în mînă Cornul Abundenței, ca dătătoare de belșug, cu o cîrmă, fiind cea care „cîrmuia” destinele lumii, și cu ochii legați, întruchipînd soarta oarbă. Ea le împărțea oamenilor, după bunul ei plac, fericirea sau nenorocirea, bogăția sau sărăcia, binele sau răul.

Fortuna, zeiță a sorții schimbătoare în mitologia romană, reprezentată cu cornul abundenței, cu o cârmă de corabie și, cel mai adesea, legată la ochi, întrucât împărțea darurile sale la întâmplare; la greci îi corespundea Tyche.

FORTUNA (în mitologia romană) Zeița sorții schimbătoare. Reprezentată ținând cornul abundenței (ca dătătoare de belșug), cu o cârmă de corabie (întrucât ea „cârmuiește” destinul oamenilor) și, cel mai adesea, legată la ochi (deoarece împarte darurile sale la întâmplare). În cultul popular roman era implicit și zeița norocului. La greci, Tyche.S. f. (Livr.) Soartă, destin.

Tyche, zeița și personificarea „Sorții”, identificată cu Fortuna din mitologia romană. Ea le împărțea oamenilor, după bunul său plac, binele sau răul, fericirea sau nenorocirile.

FURTUNA (FORTUNA), lac în Delta Dunării, situat în NE ostrovului Maliuc, în apropiere de brațul Sulina, de care este legat prin mai multe gârle; 906,25 ha. Ad. max.: 2 m. Pescuit.

Intrare: Fortuna
substantiv propriu (SP001FS)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Fortuna
plural
genitiv-dativ singular
  • Fortunei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Fortunasubstantiv propriu feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.