27 de definiții pentru înnegrire


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNNEGRÍRE s. f. Acțiunea de a (se) înnegri; înnegreală. – V. înnegri.

ÎNNEGRÍRE s. f. Acțiunea de a (se) înnegri; înnegreală. – V. înnegri.

înnegrire sf [At: MARIAN, CH. 52 / S și: (înv) îne~ / Pl: ~ri / E: înnegri] 1 Colorare în negru Si: înnegreală (1), înnegrit1 (1), înnegritură (1). 2 Bronzare a pielii oamenilor Si: înnegreală (2), înnegrit1 (2), înnegritură (2). 3 Murdărire a rufelor, a obiectelor Si: înnegreală (3), înnegrit1 (3), înnegritură (3). 4 (Îs) ~ a hârtiei Scriere. 5 Ieșire în evidență ca o pată întunecată pe un fond de culoare deschisă Si: înnegreală (4), înnegrit1 (4), înnegritură (4). 6 (Pex) închidere a culorii unui obiect Si: înnegreală (5), înnegrit1 (5), înnegritură (5). 7 (Fig) Ponegrire.

ÎNNEGRÍRE s. f. Acțiunea de a (se) înnegri. Înnegrire cu catran.

ÎNNEGRÍ, înnegresc, vb. IV. 1. Tranz. A vopsi, a da cu negru; a negri; p. ext. a face să devină de culoare închisă, a întuneca. ◊ Expr. (Fam.) A înnegri hârtia = a scrie. ♦ Intranz. și refl. A deveni negru; p. ext. a căpăta o culoare închisă, a se întuneca. ♦ Refl. (Despre oameni) A se bronza. ♦ A murdări, a păta. 2. Intranz. A apărea, a se detașa ca o pată întunecată pe un fond de culoare deschisă. 3. Tranz. Fig. A prezenta în culori sumbre, defăimătoare; a ponegri. – În + negru.

ÎNNEGRÍ, înnegresc, vb. IV. 1. Tranz. A vopsi, a da cu negru; a negri; p. ext. a face să devină de culoare închisă, a întuneca. ◊ Expr. (Fam.) A înnegri hârtia = a scrie. ♦ Intranz. și refl. A deveni negru; p. ext. a căpăta o culoare închisă, a se întuneca. ♦ Refl. (Despre oameni) A se bronza. ♦ A murdări, a păta. 2. Intranz. A apărea, a se detașa ca o pată întunecată pe un fond de culoare deschisă. 3. Tranz. Fig. A prezenta în culori sumbre, defăimătoare; a ponegri. – În + negru.

înnegri [At: TETRAEV. (a. 1574) 227 / S și: (înv) îne~ / Pzi: ~resc / E: în- + negru] 1-2 vtr A (se) colora în negru. 3 vr (D. oameni etc.) A se bronza. 4-5 vtr (D. rufe, obiecte etc.) A (se) murdări. 6 vt (Fam; îe) A ~ hârtia A scrie. 7 vi A se detașa ca o pată întunecată pe un fond de culoare deschisă. 8 vt (Fig) A ponegri. 9-10 vtr (Pex) A face să devină sau a deveni de culoare închisă Si: a (se) întuneca.

ÎNNEGRÍ, înnegresc, vb. IV. 1. Tranz. A vopsi cu negru, a acoperi cu o culoare neagră, a da cu negru; p. ext. a face să devină de culoare închisă, a întuneca. Amurgul înnegrise zarea, S-auzea-n departe tremurat cîntarea Buciumului jalnic. COȘBUC, P. I 249. Se necăji și șterse versul tot, îl înnegri bine, ca să nu se mai poată citi. VLAHUȚĂ, O. A. III 78. ♦ A murdări, a păta. Ai înnegrit-o [cămașa] de nu știu zău, cum am s-o scot din boală. REBREANU, I. 45. ♦ Fig. (Despre lucruri negre) A face să pară lucrurile înconjurătoare de culoare neagră. Stoluri de ciori înnegresc ramurile copacilor. VLAHUȚĂ, O. A. II 34. ♦ Intranz. și Refl. A prinde o culoare neagră, a deveni negru; fig. (despre plante) a se veșteji. Busuiocul a-nnegrit, Rozmarinu-a-ngălbinit. ALECSANDRI, P. P. 284. Abia noaptea înnegrește, și vroi zori să se ivească. CONACHI, P. 103. ♦ Refl. (Despre oameni) A se bronza de soare. 2. Intranz. A părea, a se arăta de culoare neagră (detașîndu-se pe un fond deschis). Pe-o culme ușoară, înnegrea un pîlc de mărăcini. SADOVEANU, O. A. III 54. ♦ A-și pierde strălucirea, a păli, a deveni mohorît. Și luna înnegrește și ceru-ncet se pleacă. EMINESCU, O. I 95. 3. Tranz. Fig. A acoperi hîrtia cu slove; a scrie. Cu gîndiri și cu imagini Înnegrit-am multe pagini, Și-ale cărții, și-ale vieții Chiar în zorii tinereții. EMINESCU, O. IV 292. 4. Tranz. Fig. A descrie (pe cineva) în culori negre, a vorbi de rău; a ponegri. Dușmanii mei se înmulțesc... Aleargă toți și mă-nnegresc. MACEDONSKI, O. I 37. Cu gardu m-au îngrădit, Cu vorba m-au înnegrit. TEODORESCU, P. P. 317. – Variantă: negrí (SBIERA, P. 227, NEGRUZZI, S. I 233, id. ib. II 221) vb. IV.

A SE ÎNNEGRÍ mă ~ésc intranz. 1) A deveni negru; a căpăta culoare neagră. 2) A pierde culoarea inițială, întunecându-se sub acțiunea unor factori externi (ploi, vânturi). 3) (despre persoane sau părți ale corpului lor) A deveni negru (sub acțiunea razelor solare); a se pârli; a se bronza. /în + negru

A ÎNNEGRÍ ~ésc 1. tranz. A face să se înnegrească. 2. intranz. pop. A se contura cu ceva negru, întunecat (pe un fond deschis). /în + negru

înnegri v. 1. a (se) face negru; 2. a întuneca: oști nenumărate câmpul înnegrește BOL.; 3. fig. a descrie în colori negre, a calomnia. [Lat. NIGRESCERE].

înegrésc v. tr. (d. negru). Fac negru: cerneala înegrește hîrtia, trupele înegreaŭ cîmpu. Fig. Denigrez, încondeĭez, defaĭm. V. intr. Devin negru, apar în negru: vedeam trupele înegrind pe cîmp. – Se zice și se scrie și înnegresc.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

înnegríre (-ne-gri-) s. f., g.-d. art. înnegrírii

înnegríre s. f. (sil. -gri-), g.-d. art. înnegrírii

înnegrí (a ~) (-ne-gri) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. înnegrésc, imperf. 3 sg. înnegreá; conj. prez. 3 înnegreáscă

înnegrí vb. (sil. -gri), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. înnegrésc, imperf. 3 sg. înnegreá; conj. prez. 3 sg. și pl. înnegreáscă


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎNNEGRÍRE s. 1. (rar) înnegreală, (pop.) cernire, cernit, (reg.) cerneală. (~ unui obiect cu vopsea.) 2. v. bronzare. 3. v. voalare.

ÎNNEGRÍRE s. v. bârfă, bârfeală, bârfire, bârfit, calomnie, calomniere, cleveteală, clevetire, clevetit, defăimare, denigrare, discreditare, ponegreală, ponegrire, șoaptă.

ÎNNEGRIRE s. 1. (rar) înnegreală, (pop.) cernire, cernit, (reg.) cerneală. (~ unui obiect cu vopsea.) 2. bronzare, pîrlire, prăjire. (~ cuiva la soare.) 3. (FOTO) voalare. (~ clișeului.)

înnegrire s. v. BÎRFĂ. BÎRFEALĂ. BÎRFIRE. BÎRFIT. CALOMNIE. CALOMNIERE. CLEVETEALĂ. CLEVETIRE. CLEVETIT. DEFĂIMARE. DENIGRARE. DISCREDITARE. PONEGREALĂ. PONEGRIRE. ȘOAPTĂ.

ÎNNEGRÍ vb. v. bârfi, blama, calomnia, cleveti, defăima, denigra, discredita, ponegri.

ÎNNEGRÍ vb. 1. (pop.) a cerni. (A ~ un obiect cu vopsea.) 2. (înv. și pop.) a (se) smoli. (Își ~ fețele.) 3. v. bronza. 4. v. voala.

înnegri vb. v. BÎRFI. BLAMA. CALOMNIA. CLEVETI. DEFĂIMA. DENIGRA. DISCREDITA. PONEGRI.

ÎNNEGRI vb. 1. (pop.) a cerni. (A ~ un obiect cu vopsea.) 2. (înv. și pop.) a (se) smoli. (Își ~ fețele.) 3. a (se) arde, a (se) bronza, a (se) pîrli, a (se) prăji, (înv. și reg.) a (se) păli. (Se ~ la soare, pe plajă.) 4. (FOTO) a se voala. (Filmul s-a ~.)

A (se) înnegri ≠ a (se) albi, a (se) înălbi


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ÎNNEGRÍRE (< înnegri) s. f. 1. Acțiunea de a (se) înnegri și rezultatul ei. 2. (FITOPAT.) Înnegrirea bazei tulpinilor = boală a cartofului provocată de bacteria Erwinia phytophthora; porțiunea înnegrită este mai subțire și treptat putrezește. Înnegrirea lemnului = colorarea în brun-negricios a lemnului atacat de unele ciuperci. Înnegrirea nervurilor = denumire dată unor boli ale plantelor, caracterizate în special prin înnegrirea nervurilor (ex. î.n. de varză). Înnegrirea spicului = boală a cerealelor provocată de ciupercile Dilophia graminis (spicul este prins într-o masă neagră, cărbunoasă) și Mycosphaerella tulasnei (spicul se acoperă de puncte negre). 3. (FIZ.) Mărime care caracterizează gradul de opacitate a unei plăci sau a unui film fotografic după developare, proporțională cu energia radiației incidente și cu timpul de expunere.

Intrare: înnegrire
înnegrire substantiv feminin
 • silabație: în-ne-gri-re
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • înnegrire
 • ‑nnegrire
 • înnegrirea
 • ‑nnegrirea
plural
 • înnegriri
 • ‑nnegriri
 • înnegririle
 • ‑nnegririle
genitiv-dativ singular
 • înnegriri
 • ‑nnegriri
 • înnegririi
 • ‑nnegririi
plural
 • înnegriri
 • ‑nnegriri
 • înnegririlor
 • ‑nnegririlor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

înnegrire

etimologie:

 • vezi înnegri
  surse: DEX '09 DEX '98

înnegri înnegrire înnegrit negri

 • 1. tranzitiv A vopsi, a da cu negru.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: negri antonime: albi (verb) înălbi
  • 1.1. prin extensiune A face să devină de culoare închisă.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: întuneca 3 exemple
   exemple
   • Amurgul înnegrise zarea, S-auzea-n departe tremurat cîntarea Buciumului jalnic. COȘBUC, P. I 249.
    surse: DLRLC
   • Se necăji și șterse versul tot, îl înnegri bine, ca să nu se mai poată citi. VLAHUȚĂ, O. A. III 78.
    surse: DLRLC
   • figurat Stoluri de ciori înnegresc ramurile copacilor. VLAHUȚĂ, O. A. II 34.
    surse: DLRLC
  • 1.2. figurat A acoperi hârtia cu slove.
   surse: DLRLC sinonime: scrie un exemplu
   exemple
   • Cu gîndiri și cu imagini Înnegrit-am multe pagini, Și-ale cărții, și-ale vieții Chiar în zorii tinereții. EMINESCU, O. IV 292.
    surse: DLRLC
  • 1.3. intranzitiv reflexiv A deveni negru.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Abia noaptea înnegrește, și vroi zori să se ivească. CONACHI, P. 103.
    surse: DLRLC
   • 1.3.1. prin extensiune A căpăta o culoare închisă, a se întuneca.
    surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: întuneca
   • 1.3.2. figurat (Despre plante) A se veșteji.
    surse: DLRLC un exemplu
    exemple
    • Busuiocul a-nnegrit, Rozmarinu-a-ngălbinit. ALECSANDRI, P. P. 284.
     surse: DLRLC
  • 1.4. reflexiv (Despre oameni) A se bronza.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: bronza
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Ai înnegrit-o [cămașa] de nu știu zău, cum am s-o scot din boală. REBREANU, I. 45.
    surse: DLRLC
 • 2. intranzitiv A apărea, a se detașa ca o pată întunecată pe un fond de culoare deschisă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Pe-o culme ușoară, înnegrea un pîlc de mărăcini. SADOVEANU, O. A. III 54.
   surse: DLRLC
  • 2.1. A-și pierde strălucirea, a deveni mohorât.
   surse: DLRLC sinonime: păli (îngălbeni) un exemplu
   exemple
   • Și luna înnegrește și ceru-ncet se pleacă. EMINESCU, O. I 95.
    surse: DLRLC
 • 3. tranzitiv figurat A prezenta în culori sumbre, defăimătoare.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: ponegri 2 exemple
  exemple
  • Dușmanii mei se înmulțesc... Aleargă toți și mă-nnegresc. MACEDONSKI, O. I 37.
   surse: DLRLC
  • Cu gardu m-au îngrădit, Cu vorba m-au înnegrit. TEODORESCU, P. P. 317.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • În + negru
  surse: DEX '09 DEX '98