19 definiții pentru zvâr zvârr zvr


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZVÂR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

ZVÂR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

zvâr1 i [At: DONICI, F. II, 11/11 / V: zvr / S și: sv~ / E: fo] (De obicei pronunțat cu „r” prelungit; adesea cu valoare verbală) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere în aer, cu o mișcare rapidă sau care zboară repede prin aer.

ZVÂR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

ZVÂR intrej. (se folosește, de obicei prelungit, pentru a reda zgomotul produs de obiecte sau păsări în zbor). /Onomat.

ZVR interj. v. zvâr.

zvîr interj. (adesea cu „r”prelungit) Cuvînt care redă zgomotul produs de un corp aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. Ia-n mîini o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui (COȘB.). • și zvr interj. /onomat.

ZVÎR interj. (De obicei cu «r» prelungit; adesea cu valoare verbală) Onomatopee care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere (prin aer). Atunci de scris baba se lasă Și repede, ca vînt cu nor, Ia-n mîni o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui Cotor. COȘBUC, P. II 232. Atunci aud buzduganul trosnind în ușă... Dar Pipăruș nu-i dă răgaz, îl luă de toartă și zvîrr! îndărăt cu el. RETEGANUL, P. V 29. – Variantă: zvr interj.

svâr! int. indică iuțeala repezirii.

zvîr, interj. (d. zvîrl) care arată zgomotu unuĭ lucru azvîrlit pin aer: noĭ fugeam, dar el zvîr cu bățu după noĭ! V. și sfîr.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: zvâr
zvâr interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • zvâr
zvârr interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • zvârr
interjecție (I10)
 • zvr

zvâr zvârr zvr

 • 1. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX attach_file 2 exemple
  exemple
  • Atunci de scris baba se lasă Și repede, ca vînt cu nor, Ia-n mîni o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui Cotor. COȘBUC, P. II 232.
   surse: DLRLC
  • Atunci aud buzduganul trosnind în ușă... Dar Pipăruș nu-i dă răgaz, îl luă de toartă și zvîrr! îndărăt cu el. RETEGANUL, P. V 29.
   surse: DLRLC

etimologie: