16 definiții pentru zibelină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZIBELÍNĂ, zibeline, s. f. 1. (Zool.) Samur (1). 2. Țesătură făcută din fire de lână de calitate bună, foarte puțin răsucite, dezlânate și scămoșate pentru a căpăta aspectul de zibelină (1). – Din fr. zibeline.

ZIBELÍNĂ, zibeline, s. f. 1. (Zool.) Samur (1). 2. Țesătură făcută din fire de lână de calitate bună, foarte puțin răsucite, dezlânate și scămoșate pentru a căpăta aspectul de zibelină (1). – Din fr. zibeline.

zibeli sf [At: IST. NAT. 15 / V: (înv) zibelin sm, ti~ / Pl: ~ne, (înv) ~ni / E: fr zibeline] 1 (Zlg) Animal mamifer carnivor din familia mustelidelor asemănător jderului, originar din pădurea siberiană și din Asia centrală, cu blană prețioasă, sură, cu o pată albă pe piept Si: samur (1), (îvr) zbelică (Martes zibelină). 2 Blană de zibelină (1). 3 Obiect de îmbrăcăminte confecționat din zibelină (2). 4 Țesătură făcută din fire de lână de calitate superioară, foarte puțin răsucite, dezlânate și scămoșate pentru a căpăta aspectul de zibelină (1).

zibeli s.f 1 (zool.) Mamifer carnivor, din familia mustelidelor, asemănător jderului, cu blana foarte frumoasă, prețioasă, sură, cu o pată albă pe piept, originar din Asia și Africa (Martes zibelina); samur. 2 Restr. Blana (prelucrată) a acestui animal. ♦ Obiect de îmbrăcăminte confecționat din acest fel de blană. Era îmbrăcată cu o zibelină. 3 (țes.) Țesătură făcută din fire de lînă de calitate bună, (foarte) puțin răsucite, dezlînate și scămoșate, pentru a căpăta aspectul blănii de zibelină. • pl. -e. /<fr. zibeline, it. zibellino.

ZIBELÍNĂ, zibeline, s. f. 1. (Zool.) Samur. 2. Țesătură cu aspectul blănii de zibelină (1), făcută din lină de calitate bună, cu firul foarte puțin răsucit, dezlînat și scămoșat.

ZIBELÍNĂ, zibeline, s. f. 1. (Zool.) Samur. 2. Țesătură făcută din fire de lână de calitate bună, cu firul foarte puțin răsucit, dezlânat și scămoșat pentru a căpăta aspectul blănii de zibelină (1).Fr. zibeline.

ZIBELÍNĂ s.f. 1. Animal carnivor asemănător jderului, cu blana foarte frumoasă, care trăiește în Asia; samur. 2. Țesătură care are aspectul blănii de zibelină (1), făcută din lână de calitate superioară, cu firul foarte puțin răsucit. [< fr. zibeline, cf. it. zibellino].

ZIBELÍNĂ s. f. 1. Mamifer carnivor din Asia, asemănător jderului, cu blana foarte frumoasă; samur.

ZIBELÍNĂ ~e f. 1) Mamifer carnivor de talie medie, apreciat pentru blana lui prețioasă; samur. 2) Blană a acestui mamifer. 3) Țesătură de lână asemănătoare cu blana acestui mamifer. /<fr. zibeline

zibelină f. soiu de jder din Siberia cu blana foarte frumoasă și mai scumpă ca a jderului.

*zibelínă f., pl. e (fr. V. sobol). Samur.

țibeli[1] sf vz zibelină

 1. În definiția principală, varianta de față este tipărită posibil greșit: tibeli LauraGellner

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

zibelínă s. f., g.-d. art. zibelínei; pl. zibelíne

zibelínă s. f., g.-d. art. zibelínei; pl. zibelíne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ZIBELÍNĂ s. (ZOOL.; Martes zibellina) samur, (înv.) sobol. (Blană de ~.)

ZIBELI s. (ZOOL.; Martes zibellina) samur, (înv.) sobol. (Blană de ~.)

Intrare: zibelină
zibelină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zibeli
 • zibelina
plural
 • zibeline
 • zibelinele
genitiv-dativ singular
 • zibeline
 • zibelinei
plural
 • zibeline
 • zibelinelor
vocativ singular
plural

zibelină

 • 1. zoologie Animal carnivor asemănător jderului, cu blana foarte frumoasă, care trăiește în Asia; samur (1.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: samur (animal) sobol
 • 2. Blană a acestui mamifer.
  surse: NODEX
 • 3. Țesătură făcută din fire de lână de calitate bună, foarte puțin răsucite, dezlânate și scămoșate pentru a căpăta aspectul de zibelină (1.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: