16 definiții pentru zgripțor zgripsor zgripsur zgripțur

ZGRÍPȚOR, zgripțori, s. m. 1. Specie de acvilă mare (Aquila heliaca). ♦ (Înv.) Stemă care reprezintă un vultur cu două capete. 2. Veche monedă austriacă de argint (care a circulat și în Țările Române în sec. XVII-XVIII), având imprimată pe o parte stema cu acvila bicefală. 3. Animal fantastic, uriaș, înaripat, cu gheare de pasăre. ♦ Motiv ornamental, reprezentând acest animal, folosit în ceramica medievală românească. 4. Fig. Om rău, avar, hrăpăreț; zgripțuroi. [Var.: zgrípsor s. m.] – Cf. ngr. ghríps.

ZGRÍPȚOR, zgripțori, s. m. 1. Specie de acvilă mare (Aquila heliaca). ♦ (Înv.) Stemă care reprezintă un vultur cu două capete. 2. Veche monedă austriacă de argint (care a circulat și în țările românești în sec. XVII-XVIII), având imprimată pe o parte stema cu acvila bicefală. 3. Animal fantastic, uriaș, înaripat, cu gheare de pasăre. ♦ Motiv ornamental folosit în ceramică, reprezentând acest animal. 4. Fig. Om rău, avar, hrăpăreț; zgripțuroi. [Var.: zgrípsor s. m.] – Cf. ngr. ghríps.

ZGRIPȚÓR, zgripțori, s. m. (Și în forma zgripsor) 1. Specie de vultur mare (Aquila heliaca); pajură. Ca niște aripi de zgripțori negri atîrnau, moleșite de soare, pădurile de brad. GALACTION, O. I 334. Un balaur... se urca să mănînce niște pui de zgripsor. ISPIRESCU, L. 89. ♦ Fig. Luptător viteaz, îndrăzneț. Zgripțorii din Vrancea Cu lancea căngiuită în gloată pătrundeau, Și răsturnau cu cangea, și străpungeau cu lancea. ALECSANDRI, P. III 224. ♦ (Învechit) Stemă reprezentînd o pajură. Pînă și chiar semnul austriacesc, zgripsorul cu doao capete, e un tavan de sală mare, întocmai parcă ar fi zugrăvit. GOLESCU, Î. 48. ♦ (Învechit și arhaizant) Veche monedă austriacă de argint (care a circulat în trecut și în țara noastră), cu acvila bicefală imprimată pe una din fețe. Cînd... își numără zgripțorii... bucuria lui nu mai avu margini. MACEDONSKI, O. III 52. 2. Pasăre uriașă din basme, închipuită ca avînd două capete. Să nu rămîi singur, să nu vie asupra ta zgripsorul. Zgripsorul, adică vulturul cel mare cu două capete, cu gheare de fier și cu aripele desfăcute ca niște speteze, despre care se vorbea în poveștile ei. SADOVEANU, N. F. 32. 3. Fig. Om rău, zgîrcit, hrăpăreț. Crezi tu oare că acest zgripsor se va mulțămi cu aceea ce-i vom da noi? FILIMON, la TDRG. – Variantă: zgripsór s. m.

ZGRÍPȚOR, zgripțori, s. m. 1. Specie de acvilă mare (Aquila heliaca). ♦ (Înv.) Stemă care reprezintă un vultur cu două capete. ♦ (Înv.) Veche monedă austriacă de argint (care a circulat în trecut și în țara noastră), având imprimată pe o parte stema cu acvila bicefală. 2. (În basme) Pasăre foarte mare, cu două capete. 3. Fig. Epitet dat unui om rău, avar, hrăpăreț. [Var.: zgrípsor s. m.] – Comp. ngr. gryps.

zgrípțor (pop.) s. m., pl. zgrípțori

zgrípțor s. m., pl. zgrípțori

ZGRÍPȚOR s. v. acvilă, iepurar, pajură, zgripțuroi.

ZGRÍPȚOR ~i m. 1) Pasăre sedentară răpitoare asemănătoare cu vulturul, dar de talie mai mare. 2) înv. Simbol reprezentând o astfel de pasăre, care era imprimat pe o stemă. 3) înv. Monedă austriacă de argint, având imprimată pe o parte a ei imaginea unei astfel de păsări cu două capete. 4) (în basme) Ființă închipuită ca o pasăre uriașă cu două capete. /cf. ngr. ghrips

ZGRÍPSOR s. m. v. zgripțor.

ZGRÍPSOR s. m. v. zgripțor.

ZGRIPSÓR s. m. v. zgripțor.

ZGRÍPSOR s. m. v. zgripțor.

sgripțor (sgripsor) m. 1. pajeră: să mănânce niște pui de sgripsor ISP.; 2. om rău și hrăpitor; 3. (poetic) vultur: sgripțorii din Vrancea AL.; 4. od. monedă de argint în valoare de 12 lei vechi și 20 parale (FIL.) [Tras din Mold. și Buc. a sgrepța, a sgripțăna, a sgrepțora, a se ținea cu unghiile, a se cățăra ca o pisică, a sgăria; pasărea răpitoare e astfel numită după ghiarele sale (v. pajură)].

grípsor și grípțor, gripsur și gripțur și (maĭ des) zgri- m. (ngr. și vgr. grýps, grypós, pajură; it. grifo, fr. griffon. V. gripă 1, grăbesc și ipogrif). Pajură. Emblemă în formă de pajură (maĭ ales cu doŭă capete). Harpie din poveștĭ. O monetă austriacă de argint care avea pe ĭa o pajură și care, la 1822, valora 8 leĭ (Ĭorga, Negoț. 225). Pĭesă de 5 francĭ de argint (Olt.). Fig. Om răŭ și rapace. V. direclie, patacă, scud.

zgrípsor și -psur, zgrípțor și -pțur, V. gripsor.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

zgripțor s. v. ACVILĂ. IEPURAR. PAJURĂ. ZGRIPȚUROI.

Intrare: zgripțor
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular zgripțor zgripțorul
plural zgripțori zgripțorii
genitiv-dativ singular zgripțor zgripțorului
plural zgripțori zgripțorilor
vocativ singular zgripțorule, zgripțore
plural zgripțorilor
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular zgripsor zgripsorul
plural zgripsori zgripsorii
genitiv-dativ singular zgripsor zgripsorului
plural zgripsori zgripsorilor
vocativ singular zgripsorule, zgripsore
plural zgripsorilor
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular zgripsur zgripsurul
plural zgripsuri zgripsurii
genitiv-dativ singular zgripsur zgripsurului
plural zgripsuri zgripsurilor
vocativ singular zgripsurule, zgripsure
plural zgripsurilor
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular zgripțur zgripțurul
plural zgripțuri zgripțurii
genitiv-dativ singular zgripțur zgripțurului
plural zgripțuri zgripțurilor
vocativ singular zgripțurule, zgripțure
plural zgripțurilor

zgripțor zgripsor zgripsur zgripțur

 • 1. Specie de acvilă mare (Aquila heliaca).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: acvilă iepurar pajură zgripțuroi diminutive: zgripțoraș 2 exemple
  exemple
  • Ca niște aripi de zgripțori negri atîrnau, moleșite de soare, pădurile de brad. GALACTION, O. I 334.
   surse: DLRLC
  • Un balaur... se urca să mănînce niște pui de zgripsor. ISPIRESCU, L. 89.
   surse: DLRLC
  • exemple
   • Zgripțorii din Vrancea Cu lancea căngiuită în gloată pătrundeau, Și răsturnau cu cangea, și străpungeau cu lancea. ALECSANDRI, P. III 224.
    surse: DLRLC
  • 1.2. învechit Stemă care reprezintă un vultur cu două capete.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Pînă și chiar semnul austriacesc, zgripsorul cu doao capete, pe un tavan de sală mare, întocmai parcă ar fi zugrăvit. GOLESCU, Î. 48.
    surse: DLRLC
 • 2. Veche monedă austriacă de argint (care a circulat și în Țările Române în secolele XVII-XVIII), având imprimată pe o parte stema cu acvila bicefală.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
  exemple
  • Cînd... își numără zgripțorii... bucuria lui nu mai avu margini. MACEDONSKI, O. III 52.
   surse: DLRLC
 • 3. Animal fantastic, uriaș, înaripat, cu gheare de pasăre.
  surse: DEX '09 DEX '98 un exemplu
  exemple
  • Să nu rămîi singur, să nu vie asupra ta zgripsorul. Zgripsorul, adică vulturul cel mare cu două capete, cu gheare de fier și cu aripele desfăcute ca niște speteze, despre care se vorbea în poveștile ei. SADOVEANU, N. F. 32.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Pasăre uriașă din basme, închipuită ca având două capete.
   surse: DLRLC NODEX
  • 3.1. Motiv ornamental, reprezentând acest animal, folosit în ceramica medievală românească.
   surse: DEX '09
 • 4. figurat admite vocativul Om rău, avar, hrăpăreț.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: zgripțuroi un exemplu
  exemple
  • Crezi tu oare că acest zgripsor se va mulțămi cu aceea ce-i vom da noi? FILIMON, la TDRG.
   surse: DLRLC

etimologie: