7 definiții pentru xilotipie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

XILOTIPÍE s. f. (Tipogr.) Procedeu de tipar folosit la reproducerea structurii lemnului din care se prepară forma de tipar. – Din germ. Xylotypie.

XILOTIPÍE s. f. (Tipogr.) Procedeu de tipar folosit la reproducerea structurii lemnului din care se prepară forma de tipar. – Din germ. Xylotypie.

xilotipie sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: ger Xylotypie] 1 Procedeu de tipar folosit la reproducerea structurii lemnului din care se prepară clișeul. 2 Tipar cu litere de lemn.

XILOTIPÍE s.f. (Poligr.) Tipar cu litere de lemn. ♦ Procedeu de tipar folosit în reproducerea structurii lemnului din care se prepară clișeul. [Gen. -iei. / < germ. Xylotypie].

XILOTIPÍE s. f. 1. Tipar cu litere de lemn. 2. Procedeu de tipar la reproducerea structurii lemnului din care se prepară clișeul. (din germ. Xylotypie)

XILOTIPÍE ~i f. tipogr. Procedeu de tipar folosit la reproducerea structurii lemnului din care se prepară forma de tipar. /<germ. Xylotypie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

xilotipíe s. f., g.-d. art. xilotipíei; pl. xilotipíi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

XILO- „lemn, copac, pădure; lemnos, lignificat”. ◊ gr. xylon „lemn, pădure” > fr. xylo-, germ. id., engl. id., it. xilo- > rom. xilo-.~carp (v. -carp), s. n., fruct uscat de pădure; ~crom (v. -crom), s. m., ansamblu de pigmenți taninici din lemn; ~fag (v. -fag), adj., 1. (Despre ciuperci) Care atacă lemnul copacilor. 2. (Despre insecte) Care sapă galerii în lemn, hrănindu-se cu acesta; ~fagie (v. -fagie), s. f., acțiune a insectelor xilofage; ~fil (v. -fil1), adj., (despre organisme) care crește pe ramurile plantelor moarte; ~fite (v. -fit), s. f. pl., plante lemnoase, cuprinzînd arbori, arbuști și subarbuști; ~fon (v. -fon), s. n., instrument muzical format din lamele de lemn; ~gen (v. -gen1), adj., care generează țesut lemnos; ~graf (v. -graf), s. m., gravor în lemn; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Gravură în lemn. 2. Procedeu de imprimare cu tipare săpate în lemn; ~gramă (v. -gramă), s. f., clișeu tipografic în lemn; ~id (v. -id), adj., cu o structură asemănătoare cu aceea a lemnului; ~latrie (v. -latrie), s. f., cult al zeilor de lemn; ~lit (v. -lit1), s. n., lemn fosilizat; ~litografie (v. lito-, v. -grafie), s. f., procedeu tipografic la care clișeele se realizează pe plăci de lemn acoperite cu un strat de calcar; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul lemnului; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument cu care se măsoară cubajul lemnelor; ~riz (v. -riz), adj., cu rădăcini lignificate; ~stromă (v. -stromă), s. f., miceliu al ciupercilor xilofage, dezvoltat în interiorul țesutului lemnos; ~terapie (v. -terapie), s. f., tratament medical pe baza unor varietăți de lemn; ~tipie (v. -tipie), s. f., tipar cu litere de lemn; ~tomie (v. -tomie), s. f., studiu microscopic și anatomic al țesuturilor lemnoase aparținînd plantelor fosile sau actuale.

Intrare: xilotipie
xilotipie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: NODEX
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • xilotipie
  • xilotipia
plural
  • xilotipii
  • xilotipiile
genitiv-dativ singular
  • xilotipii
  • xilotipiei
plural
  • xilotipii
  • xilotipiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

xilotipie, xilotipiisubstantiv feminin

  • 1. tipografie Procedeu de tipar folosit la reproducerea structurii lemnului din care se prepară forma de tipar. DEX '09 DN
  • 2. poligrafie Tipar cu litere de lemn. DN DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.