12 definiții pentru varec

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VAREC s. n. Numele unor alge brune marine azvârlite de valuri pe țărm, care servesc ca îngrășământ pentru pământurile nisipoase, ca materie primă pentru fabricarea sodei, iodului etc. – Din fr. varech.

VAREC s. n. Numele unor alge brune marine azvârlite de valuri pe țărm, care servesc ca îngrășământ pentru pământurile nisipoase, ca materie primă pentru fabricarea sodei, iodului etc. – Din fr. varech.

varec sm [At: BREZOIANU, A. 344/5 / S și: (după fr) varech / Pl: ~eci / E: fr varec, varech] 1 Ansamblu de alge brune marine, aruncate de valuri pe țărm, care se folosesc ca îngrășământ pentru pământurile nisipoase, ca materie primă pentru fabricarea sodei, a iodului etc. 2 (Fîr) Epavă (aruncată de mare pe țărm). 3 (Jur; frî; rar; îs) Drept de ~ Dreptul de a-și însuși bunurile aruncate de mare pe țărm.

varec s.m. (Numele unor) alge brune marine azvîrlite de valuri pe țărm, care servesc ca îngrășămînt pentru pămînturile nisipoase, ca materie primă pentru fabricarea sodei, iodului etc. • scris și varech. pl. -ci. /<fr. varech; cuv. scand.

VAREC s. m. Numele unor alge marine, care servesc ca îngrășămînt pentru pămînt, ca materie primă pentru fabricarea sodei etc.

VAREC s.n. Algă marină aruncată de valuri pe țărmul mării, care se folosește ca îngrășămînt, la fabricarea sodei etc. [< fr. varech < cuv. scandinav].

VAREC s. n. algă brună aruncată de valuri pe țărmul mării, ca îngrășământ, la fabricarea sodei etc. (< fr. varech)

VAREC ~ci m. Alge marine de culoare galbenă, care sunt folosite drept îngrășământ. /<fr. varec

varec n. plantă marină din fam. algelor, crește pe stânci și marea o aruncă pe coaste: varecul servă la îngrășatul pământului; iar uscat se întrebuințează pentru împachetat și pentru facerea saltelelor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!varec (algă) s. n., pl. vareci

Intrare: varec
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • varec
  • varecul
  • varecu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • varec
  • varecului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

varecsubstantiv neutru

  • 1. Numele unor alge brune marine azvârlite de valuri pe țărm, care servesc ca îngrășământ pentru pământurile nisipoase, ca materie primă pentru fabricarea sodei, iodului etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.