12 definiții pentru vampir


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și în America Centrală și care se hrănesc cu sângele păsărilor și mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum). 2. (În folclor și superstiții) Omul mort care, în virtutea unui blestem, părăsește noaptea mormântul și suge sângele oamenilor adormiți. ♦ Fig. Persoană care asuprește crunt pe cineva. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge. – Din fr. vampire, germ. Vampir.

vampir sm [At: NEGULICI / V: (fcr) ba~ / Pl: ~i / E: fr vampire, ger Vampir] 1 (Mtp) Strigoi despre care se crede că iese noaptea din mormânt pentru a suge sângele celor vii Si: vârcolac, moroi2. 2 (Fig) Persoană care asuprește crunt pe cineva. 3 Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge. 4 Specie de lilieci mari din America de Sud și din America Centrală care se hrănesc mai ales cu sângele păsărilor și al mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum).

VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și în America Centrală și care se hrănesc cu sângele păsărilor și mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum). 2. Personaj din mitologia populară despre care se crede că suge sângele celor vii. ♦ Fig. Persoană care asuprește crunt pe cineva. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge. – Din fr. vampire, germ. Vampir.

VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și care sug sîngele oamenilor surprinși în somn. Acolo sînt țînțarii frigurilor galbene!... Vampirii cei mai lacomi! Fiarele cele mai crude și mai însetoșate de sînge. VISSARION, B. 109. 2. (În superstiții) Personaj din mitologia populară, despre care poporul crede că suge sîngele celor vii. V. strigoi, vîrcolac. Se-adun-acum aici, căscînd spurcatele guri, Vampiri, stafii și balauri, strigoi. NEGRUZZI, S. II 121. ◊ Fig. Persoană care se îmbogățește jefuind pe semeni, exploatînd munca semenilor; exploatator. Să-l scuipe, să-l calce-n picioare Silindu-l vampirii. NECULUȚĂ, T. D. 89. Rușine pentru guvernul vitreg care dă unul din cele mai frumoase județe ale Romîniei pradă în ghearele unui vampir. CARAGIALE, O. I 102. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgînd sînge.

VAMPÍR s.m. 1. Personaj imaginar despre care se credea că ar suge sângele celor vii; strigoi. ♦ (Fig.) Exploatator sălbatic. 2. (Zool.) Specie de liliac mare care trăiește în America de Sud și care suge sângele animalelor și al oamenilor pe care-i surprinde adormiți. [< fr. vampire, cf. germ. Vampir].

VAMPÍR s. m. 1. liliac mare din America de Sud care suge sângele animalelor și al oamenilor pe care-i surprinde adormiți. 2. personaj imaginar despre care se credea că ar suge sângele celor vii. ◊ (fig.) exploatator sălbatic. 3. criminal care ucide din plăcerea de a vedea sânge. (< fr. vampire, germ. Vampir)

VAMPÍR ~i m. 1) Liliac mare răspândit în America de Sud și Centrală, care suge sângele păsărilor și animalelor adormite. 2) Personaj fantastic, despre care se crede că ar suge sângele oamenilor vii. 3) fig. Individ care se îmbogățește prin exploatarea cruntă a oamenilor. 4) Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea sânge. /<fr. vampire, germ. Vampir

vampir m. 1. strigoiu, sugător de sânge; 2. fig. cel ce se îmbogățește pe cale ilicită, pe spinarea poporului; 3. Zool. liliac mare din America de Sud.

*vampír m. (fr. vampire, germ. -ir, cuv. sîrbesc luat de la Turcĭ). Strigoĭ. Fig. Om exploatator al munciĭ altora fără ca el să muncească. Zool. Un fel de liliac foarte mare care trăĭește pin America tropicală și se hrănește cu poame și insecte. (E fals că suge sîngele animalelor adormite și chear al omuluĭ, de unde i s’a și dat numele).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

vampír s. m., pl. vampíri

vampír s. m., pl. vampíri


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

vampir, vampiri s. m. (șc.) profesor foarte exigent.

Intrare: vampir
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vampir
 • vampirul
 • vampiru‑
plural
 • vampiri
 • vampirii
genitiv-dativ singular
 • vampir
 • vampirului
plural
 • vampiri
 • vampirilor
vocativ singular
 • vampirule
 • vampire
plural
 • vampirilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

vampir

 • 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și în America Centrală și care se hrănesc cu sângele păsărilor și mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Acolo sînt țînțarii frigurilor galbene!... Vampirii cei mai lacomi! Fiarele cele mai crude și mai însetoșate de sînge. VISSARION, B. 109.
   surse: DLRLC
 • 2. (În folclor și superstiții) Omul mort care, în virtutea unui blestem, părăsește noaptea mormântul și suge sângele oamenilor adormiți.
  surse: DEX '09 sinonime: strigoi un exemplu
  exemple
  • Se-adun-acum aici, căscînd spurcatele guri, Vampiri, stafii și balauri, strigoi. NEGRUZZI, S. II 121.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Personaj imaginar despre care se credea că ar suge sângele celor vii.
   surse: DLRLC DN
  • 2.1. figurat Persoană care asuprește crunt pe cineva.
   surse: DEX '09 DEX '98 2 exemple
   exemple
   • Să-l scuipe, să-l calce-n picioare Silindu-l vampirii. NECULUȚĂ, T. D. 89.
    surse: DLRLC
   • Rușine pentru guvernul vitreg care dă unul din cele mai frumoase județe ale Romîniei pradă în ghearele unui vampir. CARAGIALE, O. I 102.
    surse: DLRLC
   • diferențiere Persoană care se îmbogățește jefuind pe semeni, exploatând munca semenilor.
    surse: DLRLC DN sinonime: exploatator, -oare
 • 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC

etimologie: