17 definiții pentru valiză


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VALIZĂ, valize, s. f. Geamantan; geantă (mare, de bagaje). ◊ Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă acte diplomatice în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal). – Din fr. valise.

vali2 sf [At: ALR II, 6678 bis/537 / Pl: ~ze / E: ger Balleisen] (Mol) Daltă cu care se lucrează la strung.

vali1 sf [At: RUSSO, S. 201 / Pl: ~ze / E: fr valise] 1 Geamantan. 2 Geantă (mare, de bagaje). 3 (Îe) A-și face ~za (sau ~zele) A fi obligat de împrejurări să se pregătească de plecare. 4 (Îae) A pleca pe neașteptate. 5 (Fam; îe) A-și da foc la ~ A avea necazuri din proprie vină. 6 (Îae) A-și periclita situația. 7 (Îs) ~ diplomatică Geamantan, geantă, pachet etc. în care se transportă acte diplomatice în altă țară, fără control (vamal), în baza imunității diplomatice.

vali s.f. Geamantan; geantă (mare, de bagaje). ◊ Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă mai ales acte diplomatice dintr-o țară într-alta și al căror conținut este scutit de control (vamal), în baza imunității diplomatice. ◊ Expr. A-și face valiza (sau valizele) = a) a se pregăti de plecare; b) a pleca pe neașteptate, a fi obligat să părăsească un loc. A-i face (cuiva) valiza = a da afară pe cineva. (fam.) A-și da foc la valiză = a-și provoca necazuri, a- și periclita situația din proprie vină. • pl. – e. /<fr. valise.

VALÍZĂ, valize, s. f. Geamantan; geantă (mare, de bagaje). ◊ Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă acte diplomatice în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal). – Din fr. valise.

VALÍZĂ, valize, s. f. Geamantan. Amîndoi au luptat afară cu viscolul, au pășit peste troian și au intrat în birou, tăbîrcînd valizele. C. PETRESCU, A. 280. Cine m-ar videa cutrierînd orașul cu valiza pe spinare ar cuteza poate a crede că sînt un vagabond? ALECSANDRI, T. 111. Corespondența găsită în valiza mea este în limba franceză! RUSSO, S. 201. Valiză diplomatică = geamantan sau geantă cu care se transportă acte diplomatice și al căror conținut este scutit de controlul vamal.

VALÍZĂ s.f. Geamantan (mic), geantă. ◊ Valiză diplomatică = geantă cu care se transportă acte diplomatice și care nu se controlează la vamă. [< fr. valise, cf. it. valigia].

VALÍZĂ s. f. geamantan (mic). ♦ a-și face ~ a = a se pregăti de plecare, (p. ext.) a părăsi un loc; ~ diplomatică = geantă cu care se transportă acte diplomatice, care nu se controlează la vamă. (< fr. valise)

valiză f. geantă: cu valiza în spinare AL. (= fr. valise).

*valíză f., pl. e (fr. valise, d. it. valigia). Barb. Geamantan saŭ geantă. V. tașcă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

valíză s. f., g.-d. art. valízei; pl. valíze

valíză s. f., g.-d. art. valízei; pl. valíze


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

valíză (-ze), s. f. – Geamantan. – Mr. valiță. Fr. valise, în mr. prin intermediul ngr. βαλίτσα.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a-și da foc la valiză expr. a face o gafă ireparabilă, cu consecințe neplăcute.

Intrare: valiză
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vali
 • valiza
plural
 • valize
 • valizele
genitiv-dativ singular
 • valize
 • valizei
plural
 • valize
 • valizelor
vocativ singular
plural

valiză

 • 1. Geantă (mare, de bagaje).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: cufăr geamantan geantă attach_file 3 exemple
  exemple
  • Amîndoi au luptat afară cu viscolul, au pășit peste troian și au intrat în birou, tăbîrcînd valizele. C. PETRESCU, A. 280.
   surse: DLRLC
  • Cine m-ar videa cutrierînd orașul cu valiza pe spinare ar cuteza poate a crede că sînt un vagabond? ALECSANDRI, T. 111.
   surse: DLRLC
  • Corespondența găsită în valiza mea este în limba franceză! RUSSO, S. 201.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A-și face valiza = a se pregăti de plecare.
   surse: MDN '00
  • 1.2. Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă acte diplomatice în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: