14 definiții pentru turbină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TURBÍNĂ, turbine, s. f. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. – Din fr. turbine.

TURBÍNĂ, turbine, s. f. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. – Din fr. turbine.

turbi sf [At: ODOBESCU, S. II, 107 / Pl: ~ne / E: ger Turbine, fr turbine] 1 (Fiz) Motor alcătuit dintr-un stator și dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore), care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. 2 (Min; îs) ~ de foraj Motor hidraulic la care se montează o sapă, și care se introduce în gaura de sondă, servind la executarea lucrărilor de foraj Si: turbobur, turbofor.

TURBÍNĂ, turbine, s. f. Motor cu rotor, care folosește energia potențială a unui fluid pentru a obține energie cinetică, pe care o transformă în energie mecanică. Aceste ape năvălesc în turbina unei uzini electrice, care aprinde mii de lumini. BOGZA, C. O. 173. Sala turbinelor... este curată ca o farmacie. SAHIA, U.R.S.S. 82. Asemenea mori (morile cu turbine) se cred a fi o invențiune cu totul nouă. ODOBESCU, S. II 107.

TURBÍNĂ s.f. Motor cu rotor pus în mișcare de un lichid sau de un gaz, utilizat ca forță motoare. [< fr. turbine].

TURBÍNĂ s. f. mașină de forță dintr-un stator și un rotor constituit din unul sau mai multe discuri cu palete ori cupe, montate pe un arbore, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică, transmisă apoi arborelui rotorului. (< fr. turbine)

TURBÍNĂ ~e f. tehn. Motor cu rotor care transformă energia potențială a unui flux de apă sau a aburilor în energie mecanică. ~ hidraulică. [G.-D. turbinei] /<fr. turbine

turbină f. roată hidraulică ce se învârtește orizontal în apă împrejurul unei axe verticale.

*turbínă f., pl. e (fr. turbine [f., odinioară m.], d. lat. turbo, túrbinis, vîrtej). Roată idraulică cu osie verticală pe care o învîrtește apa izbind în scobiturile (cupele) obeziĭ eĭ (Inventată de Sir Charles Parsons, mort la 1831). – Turbinele dezvoltă mult maĭ multă forță de cît roatele idraulice ordinare. Ele se împart în turbine cu reacțiune și turbine cu impulsiune. Aceste felurĭ se subdivid amîndoŭă în radiale (centrifuge saŭ centripete), paralele și americane saŭ mixte. Sînt și turbine cu abur, întrebuințate la bastimentele de războĭ rapide și aiurea. În ele aburu nu lucrează pin presiune, ci pin rapiditate.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

turbínă s. f., g.-d. art. turbínei; pl. turbíne

turbínă s. f., g.-d. art. turbínei; pl. turbíne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TURBINĂ DE FORÁJ s. (IND.) turbobur, turbofor, turbotrepan.

TURBINĂ DE FORAJ s. (IND.) turbobur, turbofor.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TURBINĂ/CU ARDERE INTERNĂ/CU GAZE, motor cu rotor pus în mișcare de gazele de ardere produse de aerul atmosferic, comprimat de compresor și introdus în camera de ardere, unde prin injectarea combustibilului, se aprinde cu ajutorul unor bujii. Sin. turbocompresor.

Intrare: turbină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • turbi
 • turbina
plural
 • turbine
 • turbinele
genitiv-dativ singular
 • turbine
 • turbinei
plural
 • turbine
 • turbinelor
vocativ singular
plural

turbină

 • 1. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 3 exemple
  exemple
  • Aceste ape năvălesc în turbina unei uzini electrice, care aprinde mii de lumini. BOGZA, C. O. 173.
   surse: DLRLC
  • Sala turbinelor... este curată ca o farmacie. SAHIA, U.R.S.S. 82.
   surse: DLRLC
  • Asemenea mori (morile cu turbine) se cred a fi o invențiune cu totul nouă. ODOBESCU, S. II 107.
   surse: DLRLC

etimologie: