15 definiții pentru tresă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRÉSĂ, trese, s. f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la uniformele militare, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților[1] etc. – Din fr. tresse.

 1. Cuvântul nu este definit în DEX. — gall

tre1 sf [At: COSTINESCU / Pl: ~se / E: fr tresse] 1 Șiret1 (1) din fire de lână, de mătase, de bumbac sau de metal (ori bandă de metal) care se fixează la unele uniforme, pentru a indica anumite distincții, grade militare etc. 2 Șuviță de păr. 3 Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. 4 Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. 5 Împletitură cu aceeași țesătură, care se întrebuințează în electrotehnică etc. 6 (Aht) Ornament în formă de împletitură de trei benzi.

TRÉSĂ, trese, s. f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la unele uniforme, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. – Din fr. tresse.

TRÉSĂ, trese, s. f. Șiret din fire de lînă, de mătase sau de metal, ori bandă de metal, care se prinde pe uniforma unui ofițer pentru a indica gradul; galon. Radu Comșa observă pe umeri trese proaspete de maior. C. PETRESCU, Î. II 129. I-ar pune imediat a treia tresă la chipiu. VLAHUȚĂ, O. A. III 67.

TRÉSĂ s.f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal, ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. Împletitură din trei fire întrebuințată la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ♦ Împletitură cu aceeași țesătură, care se întrebuințează în electrotehnică etc. 3. (Arhit.) Ornament în formă de împletitură de trei benzi. [< fr. tresse].

TRÉSĂ s. f. 1. șiret (din fire de lână, de mătase sau metal) ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. cordon din împletirea mai multor parâme, la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ◊ împletitură din trei fire, în electrotehnică etc. 3. (arhit.) ornament plat sau convex, din benzi împletite. (< fr. tresse)

TRÉSĂ ~e f. 1) Șiret din fire de lână, de mătase sau bandă de metal care se fixează la unele uniforme pentru a indica gradul (militar); galon. 2) Parâmă folosită la legarea navelor, acționând perpendicular pe axa navei. 3) Înveliș textil sau metalic al unui cablu electric. 4) Motiv arhitectural ornamental, plat sau convex, în formă de benzi împletite. /<fr. tresse

*trésă f., pl. e (fr. tresse). Galon (găitan) cu care se ornează o uniformă, un chipiŭ: chipiu de maĭor are o tresă lată și una îngustă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tre s. f., g.-d. art. tresei; pl. trese

tre s. f., g.-d. art. tresei; pl. trese

trésă s. f., g.-d. art. trései; pl. trése

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRÉSĂ s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofițer.)

TRE s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofițer.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

trésă (-se), s. f. – Galon. Fr. tesse.

Intrare: tresă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tre
 • tresa
plural
 • trese
 • tresele
genitiv-dativ singular
 • trese
 • tresei
plural
 • trese
 • treselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tre, tresesubstantiv feminin

 • 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la uniformele militare, pentru a indica gradul. DEX '09 DLRLC DN
  sinonime: galon
  • format_quote Radu Comșa observă pe umeri trese proaspete de maior. C. PETRESCU, Î. II 129. DLRLC
  • format_quote I-ar pune imediat a treia tresă la chipiu. VLAHUȚĂ, O. A. III 67. DLRLC
 • 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. DEX '09 DEX '98
  • 2.1. Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. DEX '09 DEX '98 MDN '00
   • diferențiere Împletitură din trei fire întrebuințată la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. DN
   • 2.1.1. Împletitură cu aceeași țesătură, care se întrebuințează în electrotehnică etc. DN
 • 3. arhitectură Ornament în formă de împletitură de trei benzi. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.