14 definiții pentru tragicomedie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRAGICOMEDÍE, tragicomedii, s. f. 1. Specie a genului dramatic în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. 2. Amestec de întâmplări serioase și amuzante. – Din fr. tragi-comédie, lat. tragicomoedia.

tragicomedie sf [At: DRLU / S și: tragi-comedie / Pl: ~ii / E: fr tragi-comédie, lat tragicomoedia] 1 Operă dramatică în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. 2 Specie a genului dramatic care cuprinde tragicomedii (1). 3 (Fig) întâmplare care prezintă un amestec de elemente serioase și hazlii.

TRAGICOMEDÍE, tragicomedii, s. f. 1. Specie a genului dramatic cu subiect patetic, în care conflictele fundamentale, grave, profunde, însoțite de unele incidente comice, sunt rezolvate printr-un deznodământ fericit. 2. Fig. Întâmplare care prezintă un amestec de elemente tragice și elemente comice. – Din fr. tragi-comédie, lat. tragicomoedia.

TRAGICOMEDÍE, tragicomedii, s. f. 1. Operă dramatică cu subiect patetic, dar cu deznodămînt și incidente comice. 2. Fig. Întîmplare care prezintă un amestec de elemente serioase cu altele hazlii.

TRAGICOMEDÍE s.f. 1. Operă dramatică în care elementele tragice sunt îmbinate cu cele comice, având însă un deznodământ fericit. 2. (Fig.) Întâmplare care prezintă un amestec de elemente serioase și hazlii. [Gen. -iei. / cf. fr. tragi-comédie, it. tragicommedia, lat. tragicomoedia].

TRAGICOMEDÍE s. f. 1. operă dramatică în care elementele tragice se îmbină cu incidente comice, având un deznodământ fericit. 2. (fig.) întâmplare care prezintă un amestec de elemente serioase și hazlii. (< fr. tragi-comédie, lat. tragicomoedia)

TRAGICOMEDÍE ~i f. 1) Operă dramatică în care tragicul și comicul se îmbină (deznodământul fiind fericit). 2) Întâmplare în care elementele triste se împletesc cu cele vesele. [G.-D. tragicomediei] /<fr. tragi-comédie, lat. tragicomoedia

*tragicomedíe f. (din tragic și comedie; lat. tragicomoédia; fr. tragi-comédie, it. sp. tragicomédia). Tragedie amestecată cu incidente comice și fără sfîrșit tragic: Cidu luĭ Corneille e o tragicomedie. Fig. Amestec de lucrurĭ serioase și comice. – Se poate scrie și tragi-comedie.

tragi-comedie f. 1. tragedie amestecată cu incidente comice și al cării desnodământ nu este funest; 2. fig. amestec de lucruri serioase și comice.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tragicomedie s. f., art. tragicomedia, g.-d. art. tragicomediei; pl. tragicomedii, art. tragicomediile (desp. -di-i-)

tragicomedie s. f., art. tragicomedia, g.-d. art. tragicomediei; pl. tragicomedii, art. tragicomediile

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TRAGICOMEDIE (< fr. tragi-comédie < lat. tragicomoedia) Specie a genului dramatic în acțiunea căreia tragicul se îmbină cu comicul, dar care are un deznodămînt fericit – un fel de tragedie cu deznodământ satisfăcător. Apărută cu puțin în urma tragediei clasice – secolul al XVI-lea – tragicomedia s-a bucurat în Franța, vreme de un veac, de un deosebit succes. Unii cercetători văd în ea o specie hibridă a genului dramatic, cu intrigă adesea complicată, abundentă în scene comice, o superficială pătrundere a psihologiei personajelor.

Intrare: tragicomedie
tragicomedie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tragicomedie
  • tragicomedia
plural
  • tragicomedii
  • tragicomediile
genitiv-dativ singular
  • tragicomedii
  • tragicomediei
plural
  • tragicomedii
  • tragicomediilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tragicomedie, tragicomediisubstantiv feminin

  • 1. Specie a genului dramatic în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Amestec de întâmplări serioase și amuzante. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.