8 definiții pentru tipolitografie

Explicative DEX

TIPOLITOGRAFIE, tipolitografii, s. f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). – Din fr. typolithographie.

TIPOLITOGRAFIE, tipolitografii, s. f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). – Din fr. typolithographie.

tipolitografie sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: fr typolithographie] Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal).

TIPOLITOGRAFIE s.f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întîi pe hîrtie și apoi pe piatră litografică sau placă de metal. [Gen. -iei. / < fr. typolithographie].

TIPOLITOGRAFIE s. f. procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie și apoi pe piatră litografică sau placă de metal. (< fr. typolithographie)

Ortografice DOOM

tipolitografie (desp. -to-gra-) s. f., art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile (desp. -fi-i-)

tipolitografie (-to-gra-) s. f., art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile

tipolitografie s. f. (sil. -gra-), art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile

Jargon

TIPO- „caracter, formă, tipar, imprimare; tipic, tipografic, caracterial”. ◊ gr. typos „semn, amprentă, model, caracter, marcă” > fr. typo-, germ. id., engl. id., it. tipo- > rom. tipo-.~geneză (v. -geneză), s. f., fază de evoluție cantitativă a organismelor, în timpul căreia ia naștere un tip caracterial; ~grafie (v. -grafie), s. f., întreprindere în care se execută tipărirea diferitelor publicații; ~litografie (v. lito-, v. -grafie), s. f., metodă de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întîi pe hîrtie și apoi pe piatră litografică; ~liză (v. -liză), s. f., fază care precedă extincția tipului biologic; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Știință a elaborării tipurilor în care se pot clasifica obiectele și fenomenele dintr-un anumit domeniu. 2. Ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul trăsăturilor psihice ale diferitelor tipuri de oameni; ~metrie (v. -metrie1), s. f., procedeu de reproducere cartografică, utilizîndu-se forme compuse din elemente tipografice și clișee; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument cu care se măsoară corpul literelor tipografice. 2. Riglă divizată în unități tipografice, utilizată la măsurarea dimensiunilor machetei, a textelor etc.; ~radiografie (v. radio-, v. -grafie), s. f., tipar radiografic; ~stază (v. -stază), s. f., etapă statică în filogenie, caracterizată prin absența relativă a formării tipurilor noi.

Intrare: tipolitografie
tipolitografie substantiv feminin
  • silabație: -to-gra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tipolitografie
  • tipolitografia
plural
  • tipolitografii
  • tipolitografiile
genitiv-dativ singular
  • tipolitografii
  • tipolitografiei
plural
  • tipolitografii
  • tipolitografiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tipolitografie, tipolitografiisubstantiv feminin

  • 1. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). DEX '09 MDA2 DEX '98 DN MDN '00 DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.