12 definiții pentru televiziune


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TELEVIZIÚNE s. f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pr.: -zi-u-] – Din fr. télévision.

TELEVIZIÚNE s. f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pr.: -zi-u-] – Din fr. télévision.

televiziune sf [At: ENC. TEHN. I, 95 / P: ~zi-u~ / Pl: (2) ~ni / E: fr télévision] 1 Tehnică2 a transmiterii la distanță, cu ajutorul mijloacelor de telecomunicație, a imaginilor obiectelor în mișcare. 2 Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1).

TELEVIZIÚNE s. f. 3. Emisiune, program de televiziune (2) transmis prin televiziune (1).

TELEVIZIÚNE s. f. Tehnica transmisiunii la distanță a imaginilor unor obiecte în mișcare, prin procedee radioelectrice. Dezvoltarea multilaterală a radiotehnicii permite... perfecționarea și răspîndirea televiziunii, care constituie un puternic mijloc de ridicare a culturii poporului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 136.

TELEVIZIÚNE s.f. 1. Tehnică a transmiterii la distanță a unor imagini în mișcare, cu ajutorul undelor electromagnetice radiofonice. 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). [Pron. -zi-u-. / < fr. télévision, cf. gr. tele – departe, lat. visio – vedere].

TELEVIZIÚNE s. f. 1. tehnică a transmiterii la distanță cu ajutorul mijloacelor de telecomunicație a unor imagini în mișcare. 2. instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune (1). (< fr. télévision)

TELEVIZIÚNE f. 1) Tehnică de transmitere la distanță și de recepționare de la distanță, pe un ecran, a imaginilor obiectelor în mișcare, cu ajutorul undelor electromagnetice. 2) Instituție în care se elaborează și se difuzează emisiunile televizate. [G.-D. televiziunii; Sil. -zi-u-] /<fr. télévision


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

televiziúne (-zi-u-) s. f., g.-d. art. televiziúnii; abr. TV [cit. tevé]

televiziúne s. f. (sil. -zi-u-), g.-d. art. televiziúnii; abr. TV


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TELEVIZIÚNE s. 1. teve. 2. v. televizor.

TELEVIZIUNE s. televizor, micul ecran. (Ce se transmite la ~?)

Intrare: televiziune
 • silabație: -zi-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • televiziune
 • televiziunea
plural
genitiv-dativ singular
 • televiziuni
 • televiziunii
plural
vocativ singular
plural

televiziune

 • 1. Tehnică a transmiterii la distanță a imaginilor unor obiecte (în mișcare) pe calea undelor vizuale.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: televizor attach_file un exemplu
  exemple
  • Dezvoltarea multilaterală a radiotehnicii permite... perfecționarea și răspîndirea televiziunii, care constituie un puternic mijloc de ridicare a culturii poporului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 136.
   surse: DLRLC
 • 2. Instituție care asigură elaborarea și difuzarea emisiunilor prin televiziune.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 3. Emisiune, program de televiziune transmis prin televiziune.
  surse: DEX-S sinonime: emisie / emisiune program

etimologie: