14 definiții pentru tejghea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEJGHEÁ, tejghele, s. f. 1. Masă sau suport lung și îngust pe care vânzătorul își expune marfa și servește pe cumpărători. 2. Masă de lucru a unui meseriaș. – Din tc. tezgah.

TEJGHEÁ, tejghele, s. f. 1. Masă sau suport lung și îngust pe care vânzătorul își expune marfa și servește pe cumpărători. 2. Masă de lucru a unui meseriaș. – Din tc. tezgah.

tejghea sf [At: (a. 1793) ap. ȘIO II1, 358 / V: (reg) tij~, tizghea / S și: (îrg) teșghea / Pl: ~ele / E: tc tezgâh] 1 Masă (într-un magazin) pe care vânzătorul își expune marfa și pe care servește pe cumpărători Si: tarabă (2). 2 (Prc) Sertar al tejghelei (1). 3 (Îrg) Masă de lucru a unui meseriaș. 4 (Reg) Scândură pe care se pune cașul la fermentat. 5 (Reg) Vas de lemn în care se pune cașul la scurs. 6 (Reg) Lemn de care este prinsă broasca morii. 7 (Reg; îf tizghea) Jgheab în care se unesc șindrilele. 8 (Pfm; îe) A da pe sub ~ A vinde la suprapreț un produs prohibit sau rar, pe furiș.

TEJGHEÁ, tejghele, s. f. 1. Masă pe care vînzătorul își expune o parte din marfă, pe care servește pe cumpărători (sau pe consumatorii care nu se așază la mese) și unde primește încasările. V. tarabă. Pe tejghea stăteau, bine rînduite, măsurile, ulcelele și paharele. SADOVEANU, O. I 362. Cîrciumarul Busuioc, foarte curios din fire, își părăsi o clipă tejgheaua. REBREANU, R. I 138. Frunză verde și-o lalea Și-o pus furca pe tejghea. ȘEZ. IV 239. 2. Masă de lucru a unui meseriaș, în special a tîmplarului; banc. Croitorii se serveau de foarfecele cele mari de tejghea. GHICA, S. 41.

TEJGHEÁ ~éle f. 1) Masă specială, îngustă (și lungă), folosită în magazine și în localurile de consum public, pentru a expune mărfurile și pentru a servi consumatorii. 2) Masă de lucru a unor meseriași (mai ales a tâmplarului). [Art. tejgheaua; G.-D. tejghelei; Sil. tej-ghea] /<turc. tezgâh

tejghea f. 1. masa de lucru a dulgherului, a croitorului, etc.: croitorii se serviau de foarfecile cele mari de tejghea GHICA; 2. masa pe care se numără bani (în cârciume). [Turc. TEZGHIÀ, atelier, masă de lucru, contoar (lit. locul unde se lucrează cu mâinile)].

tejgheá f., pl. ele (turc. tezgiah, d. pers. dest-giah, „locu unde lucrezĭ cu mînile”, d. dest, mînă. V. testea, testemel). Munt. Mold. Masa de lucru a tîmplaruluĭ, a croitoruluĭ ș. a. Masa la care negustoru primește baniĭ mușteriuluĭ și pe care ține și puțină marfă. Scăunoaĭe. – În Munt. maĭ des tijghea. V. cobilă, tarabă, contuar, receptură.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tejghea s. f., art. tejgheaua, g.-d. art. tejghelei; pl. tejghele, art. tejghelele

tejgheá s. f., art. tejgheáua, g.-d. art. tejghélei; pl. tejghéle

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TEJGHEA s. masă, tarabă, (prin Transilv.) pudli, (Transilv. și Ban.) pult, (Bucov.) șinc, (înv.) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

tejgheá (-éle), s. f.1. Masă pe care se expune marfa. – 2. Masă de lucru pentru meseriași. – 3. Ladă, cutie. – Var. tijghea, teșghea. Tc. (per.) tezgiah (Șeineanu, II, 357; Ronzevalle 65), cf. alb., bg. tezgiah, sb. tezgia.Der. tejghetar, s. m. (vînzător la tejghea; casier), din tc. tezgiathar.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

pe sub mână, pe sub tejghea expr. pe ascuns, în mod clandestin.

Intrare: tejghea
substantiv feminin (F154)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tejghea
 • tejgheaua
plural
 • tejghele
 • tejghelele
genitiv-dativ singular
 • tejghele
 • tejghelei
plural
 • tejghele
 • tejghelelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tejghea, tejghelesubstantiv feminin

 • 1. Masă sau suport lung și îngust pe care vânzătorul își expune marfa și servește pe cumpărători. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: tarabă diminutive: tejgheluță
  • format_quote Pe tejghea stăteau, bine rînduite, măsurile, ulcelele și paharele. SADOVEANU, O. I 362. DLRLC
  • format_quote Cîrciumarul Busuioc, foarte curios din fire, își părăsi o clipă tejgheaua. REBREANU, R. I 138. DLRLC
  • format_quote Frunză verde și-o lalea Și-o pus furca pe tejghea. ȘEZ. IV 239. DLRLC
 • 2. Masă de lucru a unui meseriaș. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: banc
  • format_quote Croitorii se serveau de foarfecele cele mari de tejghea. GHICA, S. 41. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.