13 definiții pentru subconștient

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUBCONȘTIÉNT s. n. Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior. [Pr.: -ști-ent] – Sub1- + conștient (după fr. subconscient).

SUBCONȘTIÉNT s. n. Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior. [Pr.: -ști-ent] – Sub1- + conștient (după fr. subconscient).

subconștient, ~ă [At: IBRĂILEANU, S. L. 227 / P: ~ști-ent / Pl: ~nți, ~e / E: sub1- + conștient cf fr subconscient)] 1 sn (Psa) Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni ulterior conștiente Si: (rar) subconștiință. 2 a (D. fenomene psihice, reacții, observații etc. ale oamenilor) Care aparține subconștientului (1). 3 a (D. fenomene psihice, d. reacții, observații etc. ale oamenilor) Care se referă la subconștient (1). 4 a (D. fenomene psihice, d. reacții, observații etc. ale oamenilor) Care ține de subconștient (1). 5 a (D. fenomene, d. reacții etc. ale oamenilor) De subconștient (1).

SUBCONȘTIÉNT s. n. Treaptă a conștiinței, cuprinzînd idei și impresii pe care le-am avut odată prezente în minte, dar care, nemaifiind în centrul atenției, rămîn confuze, pînă la o revenire în sfera conștiinței clare.

SUBCONȘTIÉNT, s. n. Treaptă a conștiinței care cuprinde idei și impresii pe care le-am avut odată prezente în minte, dar care, nemaifiind în centrul atenției, rămîn confuze, pînă la o revenire în sfera conștiinței clare. – Din sub + conștient.

SUBCONȘTIÉNT s.n. Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior. [Pron. -ști-ent. / cf. fr. subconscient].

SUBCONȘTIÉNT s. n. treaptă a conștiinței care cuprinde idei și impresii ce au fost odată prezente în minte, dar care, nemaifiind în centrul atenției, rămân confuze, putând redeveni conștiente. (după fr. subconscient)

SUBCONȘTIÉNT n. Totalitate de fenomene psihice inconștiente care intervin în calitate de elemente ale proceselor mintale active. [Sil. sub-con-ști-ent] /sub- + conștient

subconscient n. Filoz. conștiință obscură sau semi-conștiință.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

subconștient (desp. -ști-ent) s. n.

subconștiént s. n. (sil. -ști-ent)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUBCONȘTIÉNT s. (rar) subconștiință.

SUBCONȘTIENT s. (rar) subconștiință.

Intrare: subconștient
  • silabație: -ști-ent info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • subconștient
  • subconștientul
  • subconștientu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • subconștient
  • subconștientului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

subconștientsubstantiv neutru

  • 1. Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.