2 intrări

15 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STRATIGRAFÍE s. f. Ramură a geologiei care studiază formațiunile geologice ale scoarței terestre, pentru a determina vârsta și succesiunea lor. – Din fr. stratigraphie.

stratigrafie sf [At: BARCIANU / Pl: ~ii / E: fr stratigraphie] 1 Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul formațiunilor care alcătuiesc scoarța terestră, pentru a stabili succesiunea lor de formare, precum și legile evoluției globului pământesc în ansamblu. 2-3 (Rar) Stratificație (1-2).

STRATIGRAFÍE s. f. Ramură a geologiei care studiază formațiile geologice ale scoarței terestre, pentru a determina vârsta și succesiunea lor. – Din fr. stratigraphie.

STRATIGRAFÍE s. f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul straturilor din scoarța pămîntului, stabilind vechimea și ordinea stratificării lor.

STRATIGRAFÍE s.f. 1. Parte a geologiei care studiază determinarea vârstei și a succesiunii rocilor sedimentare; geologie istorică. 2. (Med.) Metodă radiografică de redare a imaginii plămânului la diferite adâncimi. V. tomografie. [Gen. -iei. / < fr. stratigraphie, cf. lat. stratum – strat, graphein – a scrie].

STRATIGRAFÍE s. f. 1. ramură a geologiei care studiază evoluția scoarței terestre; geologie istorică. 2. procedeu de cercetare arheologică prin studiu succesiv al straturilor unui teren. 3. tomografie. 4. dispunere pe o axă verticală în perspectivă cronologică sau socială a unor fapte de limbă. (< fr. stratigraphie)

STRATIGRAFÍE f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul stratificării scoarței globului pământesc și al determinării vârstei rocilor sedimentare. [G.-D. stratigrafiei; Sil. -ti-gra-] /<fr. stratigraphie

stratigrafie f. partea geologiei ce descrie straturile din cari e formata coaja globului.

*stratigrafíe f. (strat și grafie. Cuv. corcit). Acea parte a geologiĭ: care se ocupă de straturile scoarțeĭ pămîntuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stratigrafie (-ti-gra-) s. f., art. stratigrafia, g.-d. stratigrafii, art. stratigrafiei

stratigrafíe s. f. (sil. -gra-), art. stratigrafía, g.-d. art. stratigrafíei; pl. stratigrafíi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STRATIGRAFÍE s. geologie istorică.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

stratigrafie secvențială, (engl. = sequence stratigraphy) disciplină modernă care urmărește identificarea unităților cronostratigrafice (delimitate prin suprafețe fizice corelabile) și a unităților genetice (→ cortegii sedimentare sau sytems tracts) faciale repetitive ca efect al eustasiei, subsidenței și aportului de sedimente. S.s. urmărește evoluția temporală și areală a formațiunilor sedimentare la scara unui bazin.

STRATIGRAFIE LINGVISTICĂ s. f. + adj. (cf. fr. stratigraphie linguistique): dispunere pe o axă verticală în perspectivă cronologică (în evoluție) sau socială a unor fapte de limbă, subsisteme sau sisteme lingvistice. În studierea unui idiom, perspectiva stratigrafică este complementară cu perspectiva geografică sau spațială. Ea poate fi aplicată pe o hartă lingvistică ce înfățișează sincronic faptele înregistrate într-un anumit teritoriu: se trasează arii arhaice și arii inovatoare care reprezintă faze diferite de evoluție a unui anumit fenomen lingvistic.

Intrare: stratigrafie
 • silabație: stra-ti-gra-fi-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stratigrafie
 • stratigrafia
plural
genitiv-dativ singular
 • stratigrafii
 • stratigrafiei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: stratigrafie lingvistică
stratigrafie lingvistică substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stratigrafie lingvistică
 • stratigrafia lingvistică
plural
 • stratigrafii lingvistice
 • stratigrafiile lingvistice
genitiv-dativ singular
 • stratigrafii lingvistice
 • stratigrafiei lingvistice
plural
 • stratigrafii lingvistice
 • stratigrafiilor lingvistice
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stratigrafiesubstantiv feminin

 • 1. Ramură a geologiei care studiază formațiunile geologice ale scoarței terestre, pentru a determina vârsta și succesiunea lor. DEX '09 DLRLC DN
 • 2. Procedeu de cercetare arheologică prin studiu succesiv al straturilor unui teren. MDN '00
 • 3. Tomografie. MDN '00
  sinonime: tomografie
  • 3.1. medicină Metodă radiografică de redare a imaginii plămânului la diferite adâncimi. DN
 • 4. Dispunere pe o axă verticală în perspectivă cronologică sau socială a unor fapte de limbă. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.