14 definiții pentru spălătorie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPĂLĂTORÍE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere sau clădire special amenajată în care se spală rufe. 2. Instalație de spălare și de înnobilare a unor substanțe minerale. – Spălător + suf. -ie.

SPĂLĂTORÍE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere sau construcție special amenajată în care se spală rufe. 2. Instalație de spălare și de înnobilare a unor substanțe minerale. – Spălător + suf. -ie.

SPĂLĂTORÍE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere special amenajată în locuințe și în anumite instituții, unde se spală rufele. A chemat îndată un samsar și i-a spus să-i găsească fără zăbavă o pereche de case frumoase, cu... bucătării, spălătorii, cu grajduri și șoproane. CARAGIALE, O. III 29. ◊ Spălătorie chimică = întreprindere unde se spală hainele cu mijloace chimice. Constantin Lipan își trimisese hainele de solemnitate la spălătoria chimică. C. PETRESCU, C. V. 169. 2. Instalație de preparare mecanică a cărbunilor pe cale umedă. Șef de echipă la spălătoria de cărbuni.

SPĂLĂTORÍE ~i f. 1) Întreprindere de deservire socială pentru spălarea rufelor. 2) Instalație complexă pentru separarea componentelor unui minereu cu ajutorul apei sau al altui lichid. [G.-D. spălătoriei] /spălător + suf. ~ie

spălătorie f. locul unde se spală.

spălătoríe f. Cameră în care se spală rufe. Stabiliment comercial în care se primesc rufe și haĭne de spălat: spălătorie chimică.

spălătoríe-curățătoríe s. f. Unitate comercială unde se spală și se curăță hainele ◊ „Vizităm pe platforma Militari cea mai mare unitate de spălătorie-curățătorie din țară.” R.l. 20 II 75 p. 1; v. și dulciuri-răcoritoare (1974) (din spălătorie + curățătorie)

spălătoríe-fúlger s. f. Spălătorie rapidă ◊ „Cooperativa «Sârguința» a înființat o spălătorie-fulger, cu câteva centre de primire a rufelor.” Sc. 21 X 63 p. 2 (din spălătorie + fulger)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

spălătoríe s. f., art. spălătoría, g.-d. art. spălătoríei; pl. spălătoríi, art. spălătoríile

spălătoríe s. f., art. spălătoría, g.-d. art. spălătoríei; pl. spălătoríi, art. spălătoríile


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SPĂLĂTORÍE s. v. spălare, spălat, spălătură.

SPĂLĂTORÍE s. curățătorie. (~ chimică.)

spălătorie s. v. SPĂLARE. SPĂLAT. SPĂLĂTURĂ.

SPĂLĂTORIE s. curățătorie. (~ chimică.)

Intrare: spălătorie
spălătorie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • spălătorie
  • spălătoria
plural
  • spălătorii
  • spălătoriile
genitiv-dativ singular
  • spălătorii
  • spălătoriei
plural
  • spălătorii
  • spălătoriilor
vocativ singular
plural