16 definiții pentru spălătorie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPĂLĂTORIE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere sau clădire special amenajată în care se spală rufe. 2. Instalație de spălare și de înnobilare a unor substanțe minerale. – Spălător + suf. -ie.

spălătorie sf [At: (a. 1829) DOC. EC. 441 / Pl: ~ii / E: spălător + -ie] 1-2 Încăpere sau clădire special amenajată și utilată pentru spălatul rufelor și al altor țesături lavabile. 3 (Îs) ~ chimică Întreprindere în care se curăță rufe și haine cu ajutorul substanțelor chimice. 4 Instalație pentru înnobilarea substanțelor minerale utile prin spălarea cu apă. 5 (Îrg) Spălare (1). 6-7 (În practica religiei creștine) Vas sau loc în care preotul se spală pe mâini înainte sau după liturghie Si: (reg) spălător (14-15).

SPĂLĂTORIE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere sau construcție special amenajată în care se spală rufe. 2. Instalație de spălare și de înnobilare a unor substanțe minerale. – Spălător + suf. -ie.

SPĂLĂTORIE, spălătorii, s. f. 1. Încăpere special amenajată în locuințe și în anumite instituții, unde se spală rufele. A chemat îndată un samsar și i-a spus să-i găsească fără zăbavă o pereche de case frumoase, cu... bucătării, spălătorii, cu grajduri și șoproane. CARAGIALE, O. III 29. ◊ Spălătorie chimică = întreprindere unde se spală hainele cu mijloace chimice. Constantin Lipan își trimisese hainele de solemnitate la spălătoria chimică. C. PETRESCU, C. V. 169. 2. Instalație de preparare mecanică a cărbunilor pe cale umedă. Șef de echipă la spălătoria de cărbuni.

SPĂLĂTORIE ~i f. 1) Întreprindere de deservire socială pentru spălarea rufelor. 2) Instalație complexă pentru separarea componentelor unui minereu cu ajutorul apei sau al altui lichid. [G.-D. spălătoriei] /spălător + suf. ~ie

spălătoríe f. Cameră în care se spală rufe. Stabiliment comercial în care se primesc rufe și haĭne de spălat: spălătorie chimică.

spălătorie-curățătorie s. f. Unitate comercială unde se spală și se curăță hainele ◊ „Vizităm pe platforma Militari cea mai mare unitate de spălătorie-curățătorie din țară.” R.l. 20 II 75 p. 1; v. și dulciuri-răcoritoare (1974) (din spălătorie + curățătorie)

spălătorie-fulger s. f. Spălătorie rapidă ◊ „Cooperativa «Sârguința» a înființat o spălătorie-fulger, cu câteva centre de primire a rufelor.” Sc. 21 X 63 p. 2 (din spălătorie + fulger)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

spălătorie s. f., art. spălătoria, g.-d. art. spălătoriei; pl. spălătorii, art. spălătoriile (desp. -ri-i-)

spălătorie s. f., art. spălătoria, g.-d. art. spălătoriei; pl. spălătorii, art. spălătoriile

spălătorie s. f., art. spălătoria, g.-d. art. spălătoriei; pl. spălătorii, art. spălătoriile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SPĂLĂTORIE s. v. spălare, spălat, spălătură.

SPĂLĂTORIE s. curățătorie. (~ chimică.)

SPĂLĂTORIE s. curățătorie. (~ chimică.)

spălătorie s. v. SPĂLARE. SPĂLAT. SPĂLĂTURĂ.

Intrare: spălătorie
spălătorie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • spălătorie
 • spălătoria
plural
 • spălătorii
 • spălătoriile
genitiv-dativ singular
 • spălătorii
 • spălătoriei
plural
 • spălătorii
 • spălătoriilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

spălătorie, spălătoriisubstantiv feminin

 • 1. Încăpere sau clădire special amenajată în care se spală rufe. DEX '09 DLRLC
  • format_quote A chemat îndată un samsar și i-a spus să-i găsească fără zăbavă o pereche de case frumoase, cu... bucătării, spălătorii, cu grajduri și șoproane. CARAGIALE, O. III 29. DLRLC
  • 1.1. Spălătorie chimică = întreprindere unde se spală hainele cu mijloace chimice. DLRLC
   • format_quote Constantin Lipan își trimisese hainele de solemnitate la spălătoria chimică. C. PETRESCU, C. V. 169. DLRLC
 • 2. Instalație de spălare și de înnobilare a unor substanțe minerale. DEX '09 DEX '98
  • 2.1. Instalație de preparare mecanică a cărbunilor pe cale umedă. DLRLC
   • format_quote Șef de echipă la spălătoria de cărbuni. DLRLC
etimologie:
 • Spălător + sufix -ie. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.