19 definiții pentru smântână zmântână


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SMÂNTẤNĂ s. f. 1. Produs alimentar gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafața laptelui nefiert, după ce a fost lăsat câtva timp la temperatura obișnuită, sau care se separă din lapte cu o mașină centrifugă specială. ♦ (Reg.) Caimac. 2. Fig. Partea cea mai bună, cea mai valoroasă dintr-un lucru. – Cf. bg., ucr. smetana.

smântâ sf [At: ANON. CAR. / V: (înv) smentănă, smen~, ~tănă, zmen~, (reg) mâstână, zmin~ / A și: (reg) smântână / Pl: (rar) ~nuri, ~ni / E: vsl *сыметана cf bg сметана] 1 Produs lactat gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafața laptelui nefiert după ce a fost lăsat câtva timp la o temperatură obișnuită sau care se separă de lapte cu o mașină centrifugă specială Si: (pop) spumă (24), (reg) groscior (3), smoală (15). 2 (Reg; îs) ~ acră Lapte prins folosit pentru acrit supa sau pentru închegat laptele. 3 (Reg; îe) A turna iaurt peste ~ Se spune la adresa unei femei care nu este bună gospodină. 4 (Reg) Caimac la lapte. 5 (Fig) Partea cea mai bună dintr-un lucru. 6 (Reg; gmț; îf mâstână) Rachiu. 7 (Bot; reg) Mătasea-broaștei (Conferva vulgaris).

SMÂNTÂNĂ s. f. 1. Produs alimentar gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafața laptelui nefiert, după ce a fost lăsat câtva timp la temperatura obișnuită, sau care se separă din lapte cu o mașină centrifugă specială. ♦ (Reg.) Caimac. 2. Fig. Partea cea mai bună, cea mai valoroasă dintr-un lucru. – Cf. bg., ucr. smetana.

SMÂNTÂNĂ f. 1) Produs lactat gras, care se adună deasupra laptelui fermentat natural sau se extrage cu ajutorul separatorului și care este folosit în alimentație sau pentru prepararea untului. 2) fig. mai ales art. Ceea ce este mai de valoare, mai de calitate; frunte. [G.-D. smântânii] /<sl. sumetana

smântână f. 1. floarea laptelui, globulețe grase ce se ridică la suprafața laptelui care stă mai mult timp la un loc; 2. fig. ceea ce-i mai bun. [Slav. *SŬMĒTANA (cf. ceh SMETANA)].

zmântâ sf vz smântână

zmentâ sf vz smântână

SMÎNTÎ́NĂ s. f. 1. Strat gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafața laptelui nefiert, lăsat cîtva timp la temperatura obișnuită sau care se separă din lapte la o mașină centrifugă specială. E un pămînt deosebit acela din care se fac țiglele; oamenii îl aleg de deasupra celorlalte straturi, ca pe o smîntînă. BOGZA, C. O. 216. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smîntînă și ouă și feli de bucate. CREANGĂ, P. 29. Am alungat o pisică neagră care se băgase pe coș la oala cu smîntînă. ALECSANDRI, T. I 391. ◊ (Glumeț) I-am gătit de cină Două labe de găină, Cu smîntînă din fîntînă. ALECSANDRI, P. P. 374. ♦ (Regional) Strat gros care se ridică deasupra laptelui fiert; caimac. Îi aduse îndată cafeaua cu lapte... avînd grijă să-i pună smîntînă de două degete. REBREANU, I. 100. 2. Fig. Partea cea mai bună dintr-un lucru; fruntea. V. caimac. Că din turme cam lipsea Oile pe jumătate... Smîntîna mioarelor, Fruntea dobitoacelor, Fala negustorilor. TEODORESCU, P. P. 515. – Formă gramaticală: pl. (rar) smîntînuri (MACEDONSKI, O. III 140).

smîntî́nă și zmîntî́nă f, pl ĭ (vsl. *sumentana, d. su-menton, -mesti, a turbura, a amesteca; bg. rus. ceh. smetana, smîntînă. Și la Ossețĭ zmäntin, a amesteca. V. smintesc). Partea groasă care se alege din laptele crud lăsat în repaus 2-3 zile (Laptele rămas după luarea smîntîniĭ și bătut apoĭ se numește „lapte bătut”). V. caimac, cremă.

zmîntî́nă, V. smîntînă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

smântấnă s. f., g.-d. art. smântấnii

smântână s. f., g.-d. art. smântânii


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SMÂNTÂNĂ s. v. caimac, floare.

SMÂNTÂNĂ s. (pop.) spumă. (~ laptelui.)

smîntî s. v. CAIMAC. FLOARE.

SMÎNTÎ s. (pop.) spumă. (~ laptelui.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

smîntînă s. f. – Spumă, cremă de lapte. Sl. *sŭmętana, de la sŭmętati, sŭmęstą „a amesteca, a agita” (Miklosich, Slaw. Elem., 48; Lambrior 100; Cihac, II, 352; Tiktin; Byhan 319; Berneker, II, 44; Rosetti, GS, V, 158), cf. bg. smetan, slov. smetana, pol. śmietana, ceh., rus. smetana, lituan. smantas. Numai rom. presupune o formă sl. cu ę, celelalte limbi sl. presupun *sŭmetana, Vasmer, II, 672. S-a opus acestei der. îndoiala în ce privește trecerea an < în, care nu există în elementele sl., cf. jupîn, stînă; pentru a depăși dificultatea, s-a atribuit împrumutului o dată mai veche anterioară sec. X, explicație ce nu pare cea mai bună, cf. stăpîn. Der. de la un lat. *mantana < mantum (Pușcariu, Dacor., III, 386; Pușcariu, Lr., 286) sau *mattana < matta (Giuglea, Dacor., III, 616; Skok, Arhiv za Arbanašku Starinu, II, 339) este încă și mai îndoielnică. Philippide, II, 15, crede că ar putea fi cuvînt autohton. Cf. REW 5424N. Der. smîntîni, vb. (a lua smîntîna de pe lapte); smîntînică, s. f. (plantă, Galium cruciatum); smîntînos, adj. (cu multă smîntînă).

Intrare: smântână
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • smântâ
 • smântâna
plural
genitiv-dativ singular
 • smântâni
 • smântânii
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zmântâ
 • zmântâna
plural
genitiv-dativ singular
 • zmântâni
 • zmântânii
plural
vocativ singular
plural

smântână zmântână

 • 1. Produs alimentar gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafața laptelui nefiert, după ce a fost lăsat câtva timp la temperatura obișnuită, sau care se separă din lapte cu o mașină centrifugă specială.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: spumă diminutive: smântânică 4 exemple
  exemple
  • E un pămînt deosebit acela din care se fac țiglele; oamenii îl aleg de deasupra celorlalte straturi, ca pe o smîntînă. BOGZA, C. O. 216.
   surse: DLRLC
  • Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smîntînă și ouă și feli de bucate. CREANGĂ, P. 29.
   surse: DLRLC
  • Am alungat o pisică neagră care se băgase pe coș la oala cu smîntînă. ALECSANDRI, T. I 391.
   surse: DLRLC
  • glumeț I-am gătit de cină Două labe de găină, Cu smîntînă din fîntînă. ALECSANDRI, P. P. 374.
   surse: DLRLC
  • 1.1. regional Strat gros care se ridică deasupra laptelui fiert.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: caimac floare (figurat) un exemplu
   exemple
   • Îi aduse îndată cafeaua cu lapte... avînd grijă să-i pună smîntînă de două degete. REBREANU, I. 100.
    surse: DLRLC
 • 2. figurat Partea cea mai bună, cea mai valoroasă dintr-un lucru.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: frunte un exemplu
  exemple
  • Că din turme cam lipsea Oile pe jumătate... Smîntîna mioarelor, Fruntea dobitoacelor, Fala negustorilor. TEODORESCU, P. P. 515.
   surse: DLRLC
 • comentariu rar Formă gramaticală: plural smântânuri
  surse: DLRLC

etimologie: