10 definiții pentru sincronoscop

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINCRONOSCOP, sincronoscoape, s. n. 1. Instrument folosit pentru a indica dacă două fenomene periodice sunt sincrone. 2. Instrument folosit pentru determinarea momentului în care a fost realizată sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. ♦ Instrument alcătuit dintr-un oscilograf catodic, folosit pentru reprezentarea vizuală a formelor de undă. – Din fr. synchronoscope.

SINCRONOSCOP, sincronoscoape, s. n. 1. Instrument folosit pentru a indica dacă două fenomene periodice sunt sincrone. 2. Instrument folosit pentru determinarea momentului în care a fost realizată sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. ♦ Instrument alcătuit dintr-un oscilograf catodic, folosit pentru reprezentarea vizuală a formelor de undă. – Din fr. synchronoscope.

sincronoscop sn [At: LTR2 / Pl: ~oape / E: fr synchronoscope] 1 Instrument care indică dacă două fenomene periodice sunt sincrone. 2 Instrument folosit pentru determinarea momentului în care s-a realizat sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. 3 Instrument alcătuit dintr-un oscilograf catodic, folosit pentru înfățișarea vizuală a formelor de undă.

SINCRONOSCOP, sincronoscoape, s. n. 1. Instrument folosit pentru a indica dacă două fenomene periodice sînt sincronice. 2. Instrument folosit pentru determinarea momentului în care a fost realizată sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. ♦ Instrument alcătuit dintr-un oscilograf catodic, folosit pentru înfățișarea vizuală a formelor de undă.

SINCRONOSCOP s.n. (Fiz.) 1. Instrument care indică dacă două fenomene periodice sunt sincrone. 2. Instrument care determină momentul în care a fost realizată sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. ♦ Instrument asemănător cu un oscilograf, folosit pentru prezentarea vizuală a formelor de undă. [< fr. synchronoscope].

SINCRONOSCOP s. n. aparat care indică dacă două fenomene periodice sunt sincrone. (< fr. synchronoscope)

SINCRONOSCOP ~oape n. 1) Instrument pentru determinarea existenței sincronismului între două fenomene periodice. 2) Aparat pentru determinarea momentului în care are loc sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. /<fr. synchronoscope

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sincronoscop (desp. -nos-cop/-no-scop) s. n., pl. sincronoscoape

!sincronoscop (-nos-cop/-no-scop) s. n., pl. sincronoscoape

sincronoscop s. n. (sil. mf. -scop), pl. sincronoscoape

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SINCRONO- „simultan, sincron”. ◊ gr. synkhronos „simultan, în același timp” > fr. synchrono-, engl. id., germ. id. > rom. sincrono-.~gamie (v. -gamie), s. f., maturizare simultană a florilor mascule și femele de pe același individ; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază sub aspect istoric dezvoltarea și frecvența asociațiilor vegetale; ~scop (v. -scop), s. n., 1. Instrument care indică dacă două fenomene periodice sînt sincrone. 2. Instrument care determină momentul în care a fost realizată sincronizarea a donă tensiuni electrice alternative. 3. Instrument asemănător cu un oscilograf, folosit pentru prezentarea vizuală a formelor de undă; ~spori (v. -spor), s. m. pl., spori produși simultan, pe o porțiune a miceliului sau pe conidiofor.

Intrare: sincronoscop
sincronoscop substantiv neutru
  • silabație: -nos-cop, -no-scop info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sincronoscop
  • sincronoscopul
  • sincronoscopu‑
plural
  • sincronoscoape
  • sincronoscoapele
genitiv-dativ singular
  • sincronoscop
  • sincronoscopului
plural
  • sincronoscoape
  • sincronoscoapelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sincronoscop, sincronoscoapesubstantiv neutru

  • 1. Instrument folosit pentru a indica dacă două fenomene periodice sunt sincrone. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Instrument folosit pentru determinarea momentului în care a fost realizată sincronizarea a două tensiuni electrice alternative. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Instrument alcătuit dintr-un oscilograf catodic, folosit pentru reprezentarea vizuală a formelor de undă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.