11 definiții pentru serologie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEROLOGIE s. f. 1. Știință care se ocupă cu studiul serurilor terapeutice, specifice sau nespecifice; capitol al imunologiei care cuprinde studiul metodelor pentru punerea în evidență a anticorpilor din serul sangvin, precum și studiul antigenelor microbiene și celulare și al toxinelor. 2. Studiu de laborator care constă în analizarea modificărilor serice din cursul diferitelor boli. – Din fr. sérologie.

serologie sf [At: DL / Pl: ? / E: fr sérologie] 1 Știință care se ocupă cu studiul serurilor terapeutice. 2 Capitol al imunologiei care cuprinde studiul metodelor pentru punerea în evidență a anticorpilor din serul sangvin, precum și studiul antigenelor microbiene și celulare și al toxinelor. 3 Studiu de laborator care constă în analizarea modificărilor serice din cursul diferitelor boli.

SEROLOGIE s. f. 1. Știință care se ocupă cu studiul serurilor terapeutice, specifice sau nespecifice; capitol al imunologiei care cuprinde studiul metodelor pentru punerea în evidență a anticorpilor din serul sangvin, precum și studiul antigenelor microbiene și celulare și a toxinelor. 2. Studiu de laborator care constă în analizarea modificărilor serice din cursul diferitelor boli. – Din fr. sérologie.

SEROLOGIE s. f. Știință care studiază proprietățile serului din sînge.

SEROLOGIE s.f. Capitol al imunologiei care studiază proprietățile serului din sînge. [Gen. -iei. / < fr. sérologie].

SEROLOGIE s. f. ramură a imunologiei care studiază anticorpii din serul sangvin, în timpul diverselor reacții imune. (< fr. sérologie)

SEROLOGIE f. Ramură a biologiei care se ocupă cu studiul serului sangvin. [G.-D. serologiei] /Din fr. sérologie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

serologie s. f., art. serologia, g.-d. serologii, art. serologiei

serologie s. f., art. serologia, g.-d. serologii, art. serologiei

serologie s. f., art. serologia, g.-d. serologii, art. serologiei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SERO- „ser, seros”. ◊ L. serum „zer” > fr. sero-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. sero-.~logie (v. -logie1), s. f., disciplină medicală care studiază proprietățile serului din sînge; ~orogenic (v. oro-, v. -genic), adj., (despre intruziuni de roci magmatice) care s-a produs după faza de cutare principală dintr-un geosinclinal; ~terapie (v. -terapie), s. f., tratament al unor boli infecțioase prin administrarea de seruri; ~tip (v. -tip), s. n., populația unui patogen (virus sau bacterie) în care toți indivizii au caracter serologic comun; ~zim (v. -zim), s. m., factor sanguin inactiv, cu rol esențial în coagularea sîngelui; sin. protrombină.

Intrare: serologie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • serologie
  • serologia
plural
genitiv-dativ singular
  • serologii
  • serologiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

serologiesubstantiv feminin

  • 1. Știință care se ocupă cu studiul serurilor terapeutice, specifice sau nespecifice; capitol al imunologiei care cuprinde studiul metodelor pentru punerea în evidență a anticorpilor din serul sangvin, precum și studiul antigenelor microbiene și celulare și al toxinelor. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Studiu de laborator care constă în analizarea modificărilor serice din cursul diferitelor boli. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.